Prohibir per sempre vendre tabac a les noves generacions: el Regne Unit tira endavant la llei

Si no hi ha canvis en el projecte de llei, ningú nascut a partir del 2009 en endavant, és a dir, que tingui 15 anys o menys o que neixi a partir d'ara, podrà comprar mai tabac legalment al país

Actualitzat

Els nascuts a partir del 2009 en endavant no podran comprar mai tabac legalment al Regne Unit. El Parlament britànic acaba d'aprovar en primera lectura un projecte de llei que busca convertir el país en el primer del món sense tabac, de forma progressiva i crear la primera "generació sense fum".

És la legislació antitabac més dura aprovada fins ara i preveu que els qui compleixen 15 anys enguany i totes les generacions que venen al darrere --perquè l'edat legal per comprar cigarrets augmentarà cada any-- no en podran comprar mai. La llei no criminalitza el tabaquisme, no prohibeix que els adolescents fumin quan siguin adults, però sí que se'ls vengui tabac. És a dir, només podran fumar si algun adult, més gran que ells, els compra el tabac.

La mesura encara ha de seguir un procés parlamentari que podria portar esmenes, però ja ha generat un intens debat tant en el conjunt del país com a l'interior del partit conservador al poder, que ha estat l'impulsor de la iniciativa.


També regula la venda de vapejadors i cigarrets electrònics d'un sol ús

El projecte de llei també preveu lluitar contra el consum de vapejadors entre els joves, restringint-ne les aromes que poden tenir i regulant com s'empaqueten i es venen aquests productes per fer-los menys atractius, a més de prohibir les cigarretes electròniques d'un sol ús.

Els vapejadors amb gust de plàtan, maduixa i altres fruites es venen en tubs acolorits que cada cop tenen més adeptes entre els adolescents. A més, segons xifres oficials, en dos anys s'han multiplicat per nou els consumidors de cigarretes electròniques d'un sol ús entre els menors britànics de 12 a 17 anys.

La llei preveu que els nascuts a partir del 2009 en endavant no puguin comprar mai tabac legalment (Reuters/Marika Kochiashvili)

L'any passat, l'OMS va presentar un informe que alertava del risc que representen els vapejadors per a la salut, sobretot per als més joves i els més pobres. L'Organització Mundial de la Salut destacava que només 42 països han prohibit l'ús dels cigarrets electrònics en espais públics interiors, llocs de treball o al transport públic.

80.000 morts l'any vinculats al tabac

Si la llei s'acaba aprovant amb el redactat actual, els adolescents britànics seran la primera generació sense tabac al Regne Unit. El tabaquisme és la principal causa de mortalitat evitable al país, responsable d'unes 80.000 morts l'any i d'un de cada quatre càncers mortals, segons el govern.

L'executiu britànic també calcula que al país fumen el 12% dels adolescents d'entre 16 i 17 anys, i que 4 de cada 5 fumadors van començar aquest mal hàbit abans dels 20 anys i ja no l'han pogut deixar mai més, tot i haver-ho intentat.

La primera votació del projecte de llei a la Cambra dels Comuns s'ha resolt amb 383 vots a favor i 67 en contra, gairebé tots diputats del partit conservador del primer ministre Rishi Sunak, incloent-hi la ministra d'Empresa Kemi Badenoch i diversos secretaris d'Estat.

La iniciativa, que ha dividit el partit al poder, la va llençar el mateix primer ministre la tardor passada, per sorpresa general, quan va anunciar una ambiciosa política de lluita contra el tabaquisme.

Aquest dimarts, la secretària de Salut Britànica, Victoria Atkins, ha obert la sessió al Palau de Westminster recordant que el tabasquisme provoca "un ingrés hospitalari per minut al país" i fent una crida a la responsabilitat dels diputats per tirar endavant la polèmica mesura:

"És la nostra responsabilitat, i el nostre deure, protegir la pròxima generació. Volem crear una generació sense fum."

El doctor Chris Whitty, conseller mèdic en cap del govern britànic, ha explicat --en una entrevista a la BBC-- que "la gran majoria dels fumadors desitjarien no haver començat mai a fumar, però que un cop han esdevingut dependents ja no han pogut triar".

També ha criticat la indústria tabaquera "que s'enriqueix convertint en addictes persones que normalment viuen a les regions més desafavorides del país", ha recordat el gran nombre de malalties associades al tabaquisme --més enllà del càncer--, com malalties pulmonars i cardiovasculars, ictus o demència, i ha insistit que la llei actual "salvarà vides":


Oposició interna dins el partit conservador

Rishi Sunak té el suport dels màxims responsables sanitaris del país i també de l'oposició laborista, però, en canvi, ha hagut d'afrontar una forta resistència dins del seu mateix grup per tirar endavant aquest projecte de llei. I és que membres destacats del partit conservador han aprofitat la llei per debilitar encara més l'autoritat de Sunak.

El primer ministre no aconsegueix tenir una posició forta al seu grup, cada cop més dividit i amb pitjors resultats als sondejos de cara a les eleccions legislatives d'aquest any.

Sunak en una sessió del Parlament britànic
La llei ha tornat a posar en evidència la debilitat del lideratge de Sunak dins del seu partit (Reuters/ Parlament britànic/Jessica Taylor)

També s'han encarat amb el primer ministre la indústria tabaquera i aquells que defensen que cal posar més èmfasi a educar les noves generacions i no tant a prohibir-los fumar, o el mateix exprimer ministre Boris Johnson, que ha ironitzat dient que és "de bojos" que el partit de Winston Churchill --un gran fumador-- vulgui prohibir el tabac.

Entre els conservadors també hi ha qui tem que la llei incentivi la creació "d'un mercat negre" del tabac.

El govern de Nova Zelanda també va aprovar un projecte de llei semblant l'any 2022 que prohibia la venda de cigarretes a persones nascudes després del 2008, però a finals de l'any passat el govern conservador neozelandès va anunciar que aturava aquest projecte pioner.

També Dinamarca va posar en marxa una reforma sanitària, l'any 2022, en el mateix sentit, amb la intenció de prohibir la venda de tabac als nascuts a partir del 2010.

 

ARXIVAT A:
SalutMenorsRegne UnitTabac
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut