L'OMS alerta del risc pel consum de vapejadors, sobretot en els més joves i en països pobres (Europa Press/Ricardo Rubio)

L'OMS avisa del risc dels vapejadors, sobretot per als més joves i els més pobres

L'Organització Mundial de la Salut alerta que només 42 països han prohibit l'ús dels cigarrets electrònics en espais públics interiors, llocs de treball o al transport públic

RedaccióActualitzat

L'últim informe de l'OMS sobre el tabaquisme fixa la mirada en els cigarrets electrònics i alerta que només 42 països, segons les dades el 2022, han prohibit completament l'ús d'aquests dispositius i dels vapejadors en espais públics interiors, llocs de treball o al transport públic.

I encara són menys, 22 estats, els que han prohibit la venda de cigarretes electròniques, vapejadors i cigarrets electrònics d'un sol ús ("puffs") amb nicotina, la substància més addictiva del tabac. Són gairebé la mateixa xifra, 24, que en limita la publicitat. 

L'OMS avisa en l'informe que els més joves i els més pobres són els col·lectius que estan més en risc davant aquests productes, que sovint es venen, erròniament, com una alternativa saludable o menys perjudicial que el tabac. 

En total, segons l'Organització Mundial de la Salut, hi ha 2.000 milions de persones a tot el món desprotegides davant aquests dispositius. 

L'organisme adverteix de la falta de regulació: 

"Sorprenentment, molts pocs països han pres mesures per protegir els infants dels Dispositius Electrònics de Distribució de Nicotina [ENDS, per les sigles en anglès).

Només 4 països prohibeixen tots els gustos, mentre que en 9 hi ha restriccions o es permeten determinats sabors.

En 88 països, que engloben una població de més de 2.000 milions de persones, no s'ha fixat una edat mínima per a la compra d'aquests dispositius." 

 

Les marques de vàpers busquen el públic adolescent

En el cas dels menors de 20 anys, la nicotina pot impactar directament en el seu desenvolupament cerebral. I el consum dels vàpers pot empènyer nens i adolescents a ser fumadors tradicionals en el futur. S'ha vist que hi ha el doble de risc d'enganxar-se al tabac si es comença amb un cigarret electrònic.

Per atreure els més joves, la indústria fa servir tècniques per acostar-se fins i tot als infants, amb l'ús d'aromatitzants i saboritzants que poden atreure'ls, com ara gust de llaminadures, refrescos o dissenys cridaners, com ja va advertir l'Agència de Salut Pública de Catalunya

Infants i joves són el mercat al qual s'adreça la indústria dels vàpers
Infants i joves són el mercat al qual s'adreça la indústria dels vàpers(Pexels)

Encara que, legalment, els menors d'edat no poden comprar cigarrets electrònics, la indústria ha trobat l'escletxa per vendre'ls a llocs com supermercats, basars, ferreteries o per internet, en els casos en què els productes no contenen nicotina.

Que no hi hagi aquesta substància, però, no vol dir que no siguin perjudicials i, de fet, des de l'Institut Català d'Oncologia han alertat que hi ha metalls pesants. El líquid que es transforma en aerosol --i no pas vapor, com semblaria pel nom-- s'escalfa amb una resistència i "d'aquesta resistència se n'escapa coure, plom, arsènic", en paraules d'Esteve Fernández, cap del Programa de Prevenció i Control del Càncer de l'ICO.  

En el cas dels països pobres, el risc és més alt perquè tenen més normes restrictives per limitar l'ús d'aquests productes. El 85% dels països desenvolupats compta amb una regulació, que només arriba a 4 de cada 10 països en vies de desenvolupament.

Què proposa l'OMS per frenar el consum de cigarrets electrònics

Davant aquestes evidències, l'OMS reclama mesures per impedir l'ús d'aromes i gustos als cigarrets electrònics, una restricció que només quatre estats apliquen actualment. 

També demana que s'incrementin els impostos sobre els productes electrònics, per equiparar-los amb els del tabac tradicional, que es posin etiquetes dissuasives als envasos, se'n limiti l'ús a l'espai públic o se'n restringeixi la venda en funció de l'edat del comprador. 
 

Espanya, a un pas d'entrar al club dels països líders en la lluita contra el tabac   

L'informe de l'OMS se centra en la protecció dels fumadors passius. En aquest sentit, celebra que el 71% de la població mundial estigui protegida, ara com ara, com a mínim amb una de les polítiques consideres òptimes per salvar vides. Això és 5 vegades més que el 2007.

Segons les dades del 2022, gairebé el 40% dels països disposa d'espais públics tancats completament lliures de fum

Els últims deu anys Suècia ha aconseguit reduir a la meitat el nombre de fumadors
El tabac provoca cada any 8,7 milions de morts (Pexels / David Taljat)

Fa 15 anys que es van començar a introduir a escala mundial les mesures de control del tabac anomenades MPOWER, que són les 6 estratègies per reduir el nombre de fumadors i protegir els que no fumen.

A hores d'ara, són 4 els alumnes avantatjats en aquestes polítiques. Només el Brasil i Turquia havien fet molt bé els deures i aplicaven les 6 estratègies al màxim nivell, però ara s'hi han afegit Maurici i els Països Baixos. Espanya està molt a prop d'aconseguir-ho, a només un pas, igual que Etiòpia, l'Iran, Irlanda, Jordània, Madagascar, Mèxic i Nova Zelanda. 

Aquestes estratègies són: monitorar l'ús del tabac i fer polítiques de prevenció, protegir la població del fum del tabac, oferir ajuda per deixar l'hàbit, advertir dels perills del tabac, prohibir la publicitat i el patrocini del tabac i apujar els impostos sobre aquest producte. 

L'epidèmia del tabaquisme mata cada any 8,7 milions de persones, i 1,3 milions de persones moren pel fet d'estar exposades al fum, o sigui, per ser fumadors passius. Aquestes mortes, remarca l'OMS, són totalment evitables. 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut