Cigarretes en un cendrer
El govern danès vol fer més difícil l'accés al tabac als més joves

Un futur lliure de fum: Dinamarca prohibirà vendre tabac als nascuts a partir del 2010

Actualment ja no es pot vendre a menors de 18 anys, però el govern danès aspira que les generacions més joves no tinguin cap contacte amb la nicotina

Irene Vaqué ReigActualitzat

Dinamarca vol que la generació nascuda el 2010 sigui la primera lliure de nicotina al país. El govern danès s'ha plantejat combatre el tabaquisme endurint l'accés als cigarrets i vapejadors, segons ha anunciat el ministre de Salut, Magnus Heunicke:

"Si és necessari, estem preparats per prohibir-ne la venda a aquesta generació [nascuts el 2010] elevant gradualment l'edat mínima per poder-ne comprar."

En l'actualitat, la llei danesa prohibeix la venda de tabac o cigarrets electròniques als menors de 18 anys. Malgrat aquesta política, es calcula que el 31% dels joves entre 15 i 29 anys fuma.

La mesura forma part d'una reforma sanitària ambiciosa que ha anunciat el ministre de Salut.

El ministre ha situat el tabaquisme i el consum d'alcohol com dos dels aspectes a millorar:

"Estem marcant una direcció nova i més ambiciosa per a la prevenció i la salut pública, especialment per als nostres infants i joves. I prenem una posició ferma contra la desigualtat en salut perquè sabem que el tabaquisme i l'alcohol són les principals causes de la desigualtat en els anys de vida."

Henicke, socialdemòcrata, ha remarcat que l'objectiu és que cap persona a partir del 2010 comenci a fumar o faci servir altres productes de nicotina. "El govern té una visió clara d'un futur 100% lliure de nicotina", ha afirmat.

Per aconseguir-ho, s'ha compromès a parlar amb els altres partits, la UE i actors importants i a destinar-hi recursos. "Les generacions sense nicotina a partir del 2010 seran una fita històrica pel que fa a la prevenció de malalties i la mort", ha remarcat.

Una noia encén una cigarreta
Actualment, 3 de cada 10 danesos entre 15 i 29 anys fuma (Pexels)

Als països del nord d'Europa, Dinamarca és el que registra més consum d'alcohol i tabac entre els adolescents de 15 i 16 anys, segons l'informe del govern.

En el cas de l'alcohol, els joves danesos són dels que més alcohol beuen a Europa i el govern proposa elevar de 16 a 18 anys l'edat mínima per comprar beguda que contingui menys d'un 16,5% d'alcohol.

El ministre defensa que cal "canviar la cultura de l'alcohol" amb un pla de suport a les comunitats juvenils i més controls de la venda il·legal.

Seguint l'exemple de Nova Zelanda

Nova Zelanda ha plantejat una mesura similar en el cas del tabaquisme, que aplicaria a partir del 2026. Vol prohibir de per vida la venda de tabac als nascuts a partir del 2008, anant-ne augmentat l'edat mínima per poder-ne comprar.

L'Organització Mundial de la Salut ha aplaudit el gest "valent" de Dinamarca i ha expressat el desig de treballar conjuntament per crear "generacions lliures de tabac" a partir d'ara:

A Dinamarca, segons el ministre de Salut, el tabaquisme és la principal causa de càncer i provoca 13.600 morts a l'any.  

 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut