Una botiga de vapejadors a Newcastle-under-Lyme, al Regne Unit
Una botiga de vapejadors a Newcastle-under-Lyme, al Regne Unit

El Regne Unit proposa prohibir el tabac per sempre a les noves generacions

Seguint el camí de Nova Zelanda i Dinamarca, Rishi Sunak vol anar augmentant l'edat mínima per comprar tabac any rere any, començant pels 14 anys

Actualitzat

Prohibir la venda de tabac a les persones que tinguin 14 anys o menys. L'any vinent, a les de 15 anys, i el següent, a les de 16... I així successivament. De manera que hi hagi una generació sencera (i les següents) sense tabac: tindrien prohibit comprar-ne per sempre més.  

És la proposta que ha fet el primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak, i que vol que es voti al Parlament.

De fet, aquesta ja era una de les 15 recomanacions que plantejava un grup d'experts en un informe que va encarregar el govern de Boris Johnson amb l'objectiu que el país arribés al 2030 amb un tabaquisme mínim, de menys del 5%.

Actualment, al Regne Unit, els menors de 18 anys tenen prohibit comprar cigarrets i fumar als espais públics. I ara Sunak vol anar més enllà i aconseguir progressivament un país lliure de tabac.

La mesura entraria en vigor el 2027. Els que en aquell moment tinguin 14 anys o menys ja no podrien comprar tabac mai a la vida.

Rishi Sunak, el primer ministre britànic, a la conferència anual del Partit Conservador (Reuters / Hannah McKay)

Dinamarca i Nova Zelanda, els precedents

És un moviment que ja han fet altres països com Nova Zelanda i Dinamarca.

Nova Zelanda va aprovar-ho a finals de l'any passat: qualsevol persona nascuda després del 2008 mai podrà comprar cigarrets o altres productes de tabac al país.

I, com és lògic, a mesura que augmenti l'edat mínima per comprar-ne, la quantitat de persones que podrà fer-ho es reduirà cada any.

Un futur lliure de fum que també es planteja a Dinamarca, on es vol prohibir la venda de tabac i de productes a base de nicotina als nascuts a partir del 2010.

L'objectiu és que a partir de l'any 2100 ja no quedi cap fumador al seu territori.

Una botiga de vapejadors a Newcastle-under-Lyme, al Regne Unit
Una botiga de vapejadors a Newcastle-under-Lyme, al Regne Unit (Reuters / Carl Recine)

Restringir els vapejadors als infants

En la proposta que ha fet aquest dimecres en el marc de la conferència anual del Partit Conservador, Sunak també ha apostat per restringir l'accés als vapejadors als infants.

N'han utilitzat algun cop, segons el primer ministre, un de cada cinc infants al país. "Hem d'actuar abans que això sigui endèmic", ha advertit Sunak.

El cost del tabaquisme

Segons el primer ministre britànic, el tabaquisme costa 20.000 milions d'euros cada any al sistema sanitari britànic. A més, segons Sunak, les morts de càncer es podrien reduir més d'un 25% si ningú fumés.


Les entitats sanitàries ho aplaudeixen, les tabaqueres ho critiquen

Com era d'esperar, la mesura ha estat aplaudida en l'àmbit sanitari i, en canvi, ha estat criticada per la indústria del tabac.

I és que la norma suposaria un cop dur per a les vendes de tabaqueres que, com Japan Tobacco o Imperial Brands, tenen el Regne Unit com un dels seus mercats principals.


Cada cop menys fumadors al món

Segons dades de l'Organització Mundial de la Salut, el 2000 el 32,7% de la població mundial fumava. Vint anys més tard, el percentatge havia caigut fins al 22,3% i la previsió és que continuï a la baixa.

 

ARXIVAT A:
SalutTabac
Anar al contingut