La Lolita al Miami Seaquarium el 1998 (Wikimedia Commons/Piotr Domaradzki)

Mor l'orca Lolita sense poder tornar a l'oceà on va ser capturada fa mig segle

Ha viscut 53 anys al Miami Seaquarium, del qual estava previst que fos alliberada pròximament

RedaccióActualitzat

Una "afecció renal" seria la causa oficial, segons l'oceanari Miami Seaquarium, de la mort, aquest divendres, de l'orca Lolita.

La mort li ha arribat precisament quan estava en marxa el pla per alliberar-la en aigües del Pacífic, d'on era originària i on va ser capturada l'agost del 1970 quan tenia 3 o 4 anys.

Venuda al Miami Seaquarium aquell mateix any per uns 20.000 dòlars, la Lolita, també coneguda com a Toki, ha passat aquests més de 50 anys dins d'una piscina d'uns 20 metres de diàmetre i 6,1 metres de fondària, un espai de mides insuficients, segons els defensors dels drets dels animals. A més, la Lolita ha estat sola durant més de 40 anys: la seva única companya, l'orca Hugo, va morir el 1980 després de ferir-se ella mateixa contra els murs de la piscina. 

"Juntament amb molts ciutadans de Miami que han crescut visitant-la, les generacions d'activistes de tot el món que es van inspirar en la seva història i els cuidadors que han estat per ella fins al final, avui diem l'últim adeu a la nostra estimada Toki", ha declarat Daniella Levine Cava, alcaldessa del comtat de Miami-Dade, en un comunicat.

La Lolita durant una de les seves actuacions, en una imatge no datada (Wikimedia Commons/Marc Averette)

El grup Friends of Toki (Amics de la Toki), que havia promogut el seu alliberament, ha explicat que era l'única orca capturada en aigües dels Estats Units encara en captivitat. També que "informes emesos el 2021 i a principis del 2022 suggerien que estava greument malalta".

Diversos mitjans locals, en canvi, havien informat aquesta setmana que l'orca s'estava alimentant bé i que s'havien fet millores a l'espai on vivia.

El Miami Seaquarium ha anunciat la mort de la Lolita a les xarxes i ha explicat que en els últims dies "havia començat a mostrar signes greus de malestar" i que va ser tractada "immediatament".

ARXIVAT A:
Estats UnitsMaltractament animal
Anar al contingut