Trump, aquest dimecres a la Casa Blanca (Reuters / Leah Millis)
Trump, aquest dimecres a la Casa Blanca (Reuters / Leah Millis)

L'administració Trump utilitza hotels com a centres de detenció per a nens migrants

Una investigació de l'agència AP assenyala que nens, alguns d'un any, són retinguts en hotels abans de ser expulsats, cosa que incompleix el sistema d'asil dels Estats Units durant la pandèmia

Ruth Gumbau / AgènciesActualitzat

El Govern dels Estats Units ha estat utilitzant hotels com a centre de detenció per a nens petits acompanyats per persones sense preparació específica. Alguns d'ells de només un any d'edat.

Enmig de la pandèmia, uns quants s'han arribat a estar diverses setmanes retinguts als establiments abans de deportar-los als seus països. Aquestes actuacions incomplien el sistema d'asil dels Estats Units, segons una investigació de l'agència AP.

La investigació conclou que es van utilitzar unes dues-centes vegades tres hotels de la cadena Hampton Inn als estats d'Arizona i Texas, pròxims a la frontera amb Mèxic. Això, mentre els més de 10.000 llits que hi ha als refugis tutelats pel govern estaven buits. Una llei federal obliga que els nens passin pels refugis per si poden ser acollits per alguna família mentre dura el procés. Però Trump s'ha saltat aquesta llei.

 

Els drets dels infants, clarament vulnerats

Almenys dos nens d'un any van ser retinguts tres dies. Però uns altres, d'entre 3 i 5 anys, van arribar a estar-s'hi dues setmanes i fins i tot més. Se sap també del cas d'un nen de cinc anys que es va estar 19 dies en un dels hotels. Els infants no estaven acompanyats per cap dels pares i no se sap com van travessar la frontera.

Juristes i advocats avisen que exposar els nens a aquestes circumstàncies, acompanyats per persones no especialitzades i en llocs no pensats per al seu benestar, els pot ocasionar traumes en un futur. Leecia Welsh, advocada per una ONG dedicada a la joventut, és d'aquest parer:

"Han creat un sistema a l'ombra en què no hauran de retre comptes per expulsar nens molt petits. No hi ha paraules per descriure com és de desastrós aquest exemple de sacrificar nens per avançar en les seves cruels polítiques d'immigració."

Immigració i Control de Duanes, l'agència federal encarregada de l'aplicació de la llei del Departament de Seguretat Nacional dels Estats Units, ha refusat fer declaracions sobre aquest afer, ni tampoc ha explicat si les persones que acompanyaven els nens havien rebut formació professional sobre cures infantils ni si havien estat investigats i aprovats per l'FBI abans d'encarregar-los la feina.

 

 

Els hotels donen explicacions

La cadena hotelera Hilton, propietària dels hotels Hampton Inn, ha emès un comunicat explicant que els tres hotels són franquícies de la marca i que ells no tenen res a veure amb les reserves, i no ha explicat quantes habitacions s'havien fet servir ni a quin preu.

Castle Hospitality, l'empresa que gestiona una d'aquestes franquícies, el Hampton Inn de McAllen, ha volgut deixar clar en un altre comunicat que no sabien l'ús que es donaria a aquelles habitacions fins que hi van arribar els nens:

"No volem pronunciar-nos políticament, però pensem que qualsevol persona, sobretot els nens que estan en aquestes circumstàncies tan difícils, ha de tenir garantit un allotjament segur i net, i això és que hem intentat donar-los. Ens han assegurat que totes les lleis estats i federals s'han seguit."

 

La Covid-19, un motiu més de restricció

Almenys dos mil nens han estat expulsats dels Estats Units des del mes de març, quan l'administració Trump va anunciar que negaria l'entrada a persones que busquessin refugi al país. Aleshores, van servir l'amenaça del coronavirus com a excusa per endurir les seves lleis d'immigració.

 

Immigrants mexicans deportats pels Estats Units fan cua a la frontera enmig de la pandèmia (Reuters / José Luis González)

 

Els Estats Units són el país amb més casos confirmats de Covid-19 i amb més morts. Abans de la pandèmia, els nens de Centreamèrica que creuaven sols la frontera eren enviats, normalment, a instal·lacions supervisades pel Departament de Salut i Afers Socials que incloïen un lloc per dormir, però també educació escolar. Tenien accés a advocats i a famílies d'acollida.

 

 

Es comencen a destapar els casos

Karla Vargas, una advocada de Texas que tracta temes de drets civils, ha representat una nena de 13 anys que va estar retinguda en un hotel i després deportada al Salvador. Vargas ha explicat que els seus pares, als Estats Units, no van ser informats de l'expulsió i es mostra preocupada per la quantitat de casos que es poden destapar:

"Els nens amb què hem parlat diuen que hi ha més nens als hotels. Sabem que en són moltíssims."

 

El cas és que les xifres no quadren per enlloc: mentre Immigració i Duanes assegura que es van retenir 1.564 nens sols a la frontera amb Mèxic al juny, el Ministeri de Salut en comptabilitza només 61. Una altra agència, la de Duanes i Protecció Fronterera dels Estats Units, no ha volgut explicar quants d'aquests se n'han expulsat, quants es van enviar a hotels ni quin era el sistema pel qual els agents fronterers decidien si els nens havien de ser enviats a hotels o, directament, a l'altra banda de la frontera.

ARXIVAT A:
Trump MigracionsCoronavirus
Anar al contingut