El multimilionari Elon Musk, propietari d'X, en una imatge recent
El propietari d'X, Elon Musk, vol combatre els bots

Elon Musk comença a fer pagar als nous usuaris per publicar a X

La mesura s'aplica només a Nova Zelanda i les Filipines i ha de servir per lluitar contra bots i spams a l'antic Twitter

Enllaç a altres textos de l'autor imgauto48

Òscar Armengol

Periodista de la secció d'Economia de TV3

Actualitzat

Un dòlar a l'any per poder piular, fer "likes", respondre, republicar i citar missatges. És el que han de pagar des del 17 d'octubre els nous usuaris d'X, l'antic Twitter, a Nova Zelanda i les Filipines. Amb aquesta mesura la xarxa social, propietat del multimilionari Elon Musk, vol lluitar contra la proliferació de bots i spams, que "intenten manipular la plataforma i interrompre l'experiència de la resta d'usuaris d'X".

De fet, el programa, batejat com a "Not a Bot", és una prova pilot que ha de servir per avaluar la utilitat d'aquesta mesura "potencialment poderosa" per combatre els bots.


Els antics usuaris no pagaran

Es tracta d'una subscripció anual que no afecta els usuaris existents, només els nous comptes que s'obrin en aquests dos països. Així, els nous usuaris hauran de verificar, primer, el seu número de telèfon per poder optar després al pla de subscripció d'1 dòlar anual.

Què passarà amb qui no vulgui pagar aquesta quota? Doncs X explica que només podran fer accions de lectura, és a dir, llegir posts, mirar vídeos i seguir altres comptes, però no podran utilitzar les principals funcions de la plataforma, com ara publicar missatges.


"Mil cops més difícil" de manipular

En una resposta a un post a la mateixa xarxa social, Elon Musk ha explicat l'objectiu de la mesura: "això no aturarà completament els bots, però serà mil cops més difícil manipular la plataforma."

Alguns usuaris han lloat la iniciativa i han tret importància a la quota anual. "Només 8 cèntims al mes!", diu un dissenyador gràfic amb més de 300.000 seguidors, que afegeix que ara "faran falta 100 targetes de crèdit per obrir 100 comptes bot". "I 100 números de telèfon" li ha respost el mateix Musk.

La fi de les piulades gratuïtes?

I si aquesta prova funciona a Nova Zelanda i les Filipines la subscripció és podria aplicar a altres països? X no ha anunciat cap pla en aquest sentit, però alguns usuaris sospiten que aviat qualsevol compte que s'obri a la resta del món haurà de pagar per utilitzar la xarxa de forma activa i d'altres auguren que l'era de les piulades gratuïtes s'acaba.

No és la primera vegada que surt a la llum la possibilitat que tots els usuaris hagin de pagar per utilitzar X. Ara fa un mes, Musk ja va explicar que estudiava imposar un "petit pagament mensual" igualment amb l'argument de combatre els bots.


Un any convuls a la xarxa

Un episodi més en la moguda història recent d'X, que ara just fa un any va ser adquirida pel magnat d'origen sud-africà per 44.000 milions d'euros. L'estiu passat, Musk ja va sorprendre tothom quan va canviar nom i logotip de la xarxa: del popular ocell blau de Twitter a l'actual X blanca sobre fons negre.

De moment, però, només són els nous comptes de Nova Zelanda i les Filipines els que hauran de pagar. I això que, quan va comprar la xarxa, l'empresari va assegurar que ho feia "per ajudar la humanitat i no pas per fer-hi diners".

 

ARXIVAT A:
Xarxes socials InternetTwitterTecnologia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut