Cireres a punt de collir en una finca del Baix Segre
Cireres a punt de collir en una finca del Baix Segre
Catalunya al dia

Cireres rebentades, però també més grosses i bones: inici de temporada agredolç al Segrià

Les últimes precipitacions han malmès una part de la collita, però el sector es mostra optimista davant la mida i qualitat dels fruits

Enllaç a altres textos de l'autor

Estela Busoms González

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Lleida

Actualitzat

La collita de la cirera al Segrià ha arrencat amb complicacions derivades de les pluges, que han provocat que fruits de varietats primerenques s'hagin obert per excés d'aigua.

Tot i això, les perspectives globals són d'igualar la producció de l'any passat, amb cireres de més grandària i d'una categoria superior.
 

Poca aigua i massa tard

Els factors meteorològics han afectat sobretot les primeres cireres de l'any. La calor de l'any passat i la falta de precipitacions han reduït el nombre de fruits i, en algunes finques, la pluja que va caure en el moment que la cirera creixia ha provocat que la pell s'hagi esberlat, l'anomenat "cracking".

L'arribada de la pluja quan el fruit ja estava format ha perjudicat algunes collites (Ignasi Gómez/ACN)

Oriol Teixidó, productor de Seròs, al Segrià, lamenta l'afectació de la crisi climàtica.

"Les primeres pluges ens van agafar quan tot just començàvem, amb varietats molt propenses a trencar-se. Si les pluges es van reduint i hi ha altres factors climàtics, cada vegada hi haurà menys producció."

Més enllà de les comarques de Ponent, zones com la del pantà de Guiamets, al Priorat, també han patit afectacions importants. La forta sequera ha fet que molts dels seus arbres fruiters --també els cirerers-- hagin acabat morint.

En canvi, altres indrets d'aquella mateixa àrea que compten amb pous subterranis --i que, per tant, depenen menys de l'aigua acumulada al pantà--, sí que han pogut mantenir la producció.
 

Bones perspectives, malgrat tot

Tot i els darrers contratemps, el sector creu que les previsions d'aquest any milloren si es tenen en compte les varietats que s'han de collir en les pròximes setmanes, "que no tenen cap afectació i aguanten més l'aigua".

Les cireres d'aquest any seran més grans i saboroses (Ignasi Gómez/ACN)

Així ho assenyalen des d'Afrucat, l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya. Estimen que, en el conjunt de Catalunya, la collita d'enguany no arribarà al màxim del potencial productiu i es quedarà en unes 8.700 tones de cireres de les 9.500 tones possibles, una xifra una mica superior a la mitjana dels darrers 5 anys.

Amb tot, creuen que serà una bona temporada, sobretot per la mida gran i la qualitat dels fruits, com destaca el director d'Afrucat, Manel Simon.

"Les altes temperatures de l'any passat, així com l'estrès hídric, fan que el trànsit de flor a fruit no hagi estat l'esperat, però això es compensa amb millor qualitat i millors calibres, que caracteritzaran la campanya d'aquest any."

 

De moment, la campanya ha arrencat amb força demanda i, per tant, també amb un rang de preus prou elevat, que permet un bon volum de negoci als productors.

És així tant en el cas de la cirera com en una altra espècie que ja s'ha començat a collir, l'albercoc, que pot veure incrementada la demanda per les afectacions que ha patit aquesta fruita als camps francesos.

ARXIVAT A:
AlimentacióAgricultura
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut