Un agent de policia parla per telèfon mentre camina davant de les ofrenes florals a l'estació de metro de Maalbeek, a Brussel·les
Un agent de policia parla per telèfon mentre camina davant de les ofrenes florals a l'estació de metro de Maalbeek, a Brussel·les
Brussel·les

Bèlgica baixa l'alerta al nivell 3

Ho ha confirmat el ministre de l'interior belga, Jan Jambon, amb l'argument que "no hi ha amenaces imminents"

RedaccióActualitzat

El govern belga ha rebaixat el nivell d'alerta antiterrorista al país del 4 al 3, segons ha anunciat aquesta tarda el ministre de l'Interior, Jan Jambon. Segons el ministre, la decisió l'ha presa l'anomenat "Òrgan de Coordinació per a l'Anàlisi de l'Amenaça", OCAM, que des del 2006 és l'organisme encarregat de l'anàlisi de les amenaces terroristes.

El ministre ha dit que el Consell de Seguretat Nacional ha corroborat la decisió, que s'ha pres perquè "no hi ha amenaces imminents". L'anunci ha coincidit en el temps amb la reunió extraordinària de ministres d'Interior i de Justícia europeus, que s'ha fet aquest dijous a la tarda a Brussel·les. També ha estat el dia en què dos ministres, el d'interior, Jan Jambon, i el de Justícia, han presentat la dimissió, que no els ha estat acceptada.

Això suposarà rebaixar les mesures de seguretat extraordinàries que s'han aplicat els últims dies a la ciutat, després que dimarts al matí es produïssin els atemptats que van matar una trentena de persones i en van ferir gairebé 300.

El nivell màxim, el 4, es va decretar just després dels atemptats, i correspon a una amenaça "molt greu, seriosa i imminent". El nivell 3 es defineix en relació a una amenaça "greu, possible i versemblant", i continua comportant mesures considerables de mobilització i vigilància per part de les forces policials.

Un nivell d'alerta també "excepcional"

El director de l'OCAM, Paul Van Tieghem, ha recordat que el nivell 3 continua sent una mesura "excepcional":

"Vol dir que no hi ha una amenaça imminent, però que sí que hi ha una gran probabilitat que s'estiguin preparant accions."

Les mesures del nivell 3 implicaran controls aleatoris a les entrades de les grans estacions de trens del país, i també als passatgers del metro, a més de presència policial als accessos i a l'interior. Als aeroports hi haurà patrulles als accessos amb gossos especialitzats en la detecció d'explosius.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut