Moussa és protagonista d'un capítol de "Karakia"
Moussa és protagonista d'un capítol de "Karakia"
Dilluns, a les 22.00

Entre el Kazakhstan, el Senegal i el Brasil, a "Karakia"

Dilluns, a partir de les 22.00, el 33 recupera tres capítols de "Karakia", que conviden els espectadors a descobrir gastronomia típica del Kazakhstan amb l'Elmira, del Senegal amb en Moussa i del Brasil amb la Guacira.

Elmira, d'Almaty (Kazakhstan)

No fa gaire temps, la ruta de la seda encara passava per Almaty, la regió del Kazhakstan on va néixer l'Elmira. Les seves tradicions, hereves de la cultura nòmada, conserven moltes creences d'arrel xamànica, com les que li va ensenyar la seva àvia els dies de lluna nova i que ara recorda des de Vic. L'elaboració de pa ritual, el "xelpek", també forma part d'aquests costums. L'herència nòmada, basada en les carns de ramat i els cereals, és molt present en la gastronomia, amb plats d'arròs com el "palou", que connecta aquesta cultura amb altres com la persa o les veïnes de l'Àsia central. Altres plats com el "manti", pasta farcida cuita al vapor, s'agermanen amb el Caucas o amb el poble mongol.

Moussa, de Dakar (Senegal)

Un nou país, un nou clima, nous amics, família i feina. En pocs anys, la vida d'en Moussa ha canviat de dalt a baix. Tot i això, el record de Dakar, del barri de Yembel on vivia, dels seus nombrosos germans, continua molt present a Lleida. Una de les coses que més li agrada ara és donar a conèixer la seva cultura als nous amics. La possibilitat de trobar, a dues passes de casa, molts dels productes que enyora li ha permès fer plats com el "sub canya", tan ric d'ingredients diversos (iahatú, kani, iet...) o aconseguir el cuscús de mill amb el qual es prepara el "xacri", una de les postres més populars. En els seus menús, no hi poden faltar dues begudes que molta gent aquí considera insòlites: el "bissap", feta amb fulles de flor d'hibisc, i el "buy", feta amb el fruit del baobab, emblema del Senegal.

Guacira, la memòria de les olors (Brasil)

La Guacira és de São Paulo i el seu respecte per les altres cultures és tan gran que les integra ràpidament en el seu dia a dia i en el de la seva família, que, a més de la catalana, també suma la part italiana del marit. Això no treu que s'enyori permanentment d'aquells records que té gravats més intensament a la memòria, els de la seva infància al Brasil: els sorolls de cocció a les olles, la pluja caient sobre les teules, l'olor d'un pastís acabat de fer.

El programa

"Karakia" és un espai de producció pròpia de Televisió de Catalunya pioner a Europa en el tractament de la diversitat. Estrenat l'any 2001, s'adreça a tothom que té interès per la cuina i el descobriment de nous ingredients i gustos, però sobretot vol despertar l'interès per les cultures, costums i tradicions dels veïns d'altres orígens.

 

tv3.cat/karakia

facebook.com/karakia

Anar al contingut