Venècia serà la primera ciutat del món que cobrarà una taxa als visitant de dia
Venècia serà la primera ciutat del món que cobrarà una taxa als visitant de dia
Venècia

Venècia cobrarà als turistes d'un sol dia a partir de la primavera

L'ajuntament ha anunciat que el cost previst inicialment és de 5 euros i es començarà a cobrar a partir de la primavera del 2024

RedaccióActualitzat

Venècia cobrarà, a partir de la primavera del 2024, una taxa turística als visitants que arribin a la ciutat i que no s'hi quedin a pernoctar, segons ha anunciat l'ajuntament. Es preveu que el cost, inicialment, sigui de 5 euros. Serà la primera ciutat del món que aplica aquest impost, amb l'objectiu de reduir la massificació turística d'un indret que rep prop de 30 milions de turistes a l'any.

Es preveu que la mesura s'aprovi de forma definitiva el 12 de setembre perquè s'assagi durant uns 30 dies l'any que ve, encara per definir, ha indicat el govern municipal.

"Comença un camí que emprenem amb humilitat, sabent que hi haurà problemes per resoldre i obstacles per superar. Ningú ens ho ha ensenyat abans, ho estem definint nosaltres mateixos per la creença que la gestió del turisme és una prioritat per al futur de la nostra ciutat", ha argumentat el regidor de Turisme, Simone Venturini.

Des de la ciutat nord-italiana ja s'havia anunciat una quota per a aquest 2023, però fins ara no s'ha aplicat.


Qui ha de pagar la taxa de visitants diaris i quines excepcions hi ha

L'executiu ha de definir les condicions, excepcions, controls i sancions previstos i ha assegurat que serà mitjançant una plataforma multicanal i multilingüe que estarà disponible "aviat".

Pel que se sap, la quota l'hauran de pagar totes les persones més grans de 14 anys que accedeixin a la ciutat, tret dels residents, els treballadors i els estudiants. Tampoc l'hauran de pagar els turistes que passin la nit a Venècia, els residents de la regió del Vènet, les persones dependents, els participants en competicions esportives, les forces armades que estiguin en servei i els familiars dels residents.

Sobre el preu, quan es va plantejar per primera vegada es parlava de 10 euros. Després, es va dir que serien entre 3 i 10. I ara s'han quedat en "inicialment 5".

"En general, la contribució es demanarà als visitants diaris", resumeix l'Ajuntament, que manté que la iniciativa no té una finalitat recaptatòria, sinó que vol donar més qualitat de vida als habitants --que han anat disminuint els últims anys-- i una experiència més agradable als mateixos turistes.

Fa temps que Venècia parla de la taxa turística sense pernoctació
Fa temps que Venècia parla de la taxa turística sense pernoctació (Unsplash / John Rodenn Castillo)

"Venècia és accessible, oberta, però els visitants, tant nacionals com internacionals, han d'entendre que hi ha d'haver un equilibri més bo entre residència i turisme", ha al·legat el govern d'aquest indret, fundat al segle V.

Venècia és una de les ciutats més visitades del món, i aquest mateix estiu la Unesco va anunciar que proposaria situar-la a la llista de patrimoni en perill perquè les mesures adoptades per Itàlia per protegir la ciutat i la llacuna on es va establir són "insuficients". La reunió tindrà lloc a Riad aquest mateix mes de setembre.

 

ARXIVAT A:
TurismePatrimoni
Anar al contingut