El turista, enfilat i fotografiat per un amic (Dario Nardella)

Un turista espatlla l'estàtua de Neptú de Florència quan s'hi enfila per fer-se fotos

El jove, un alemany identificat amb les càmeres de seguretat, haurà de pagar una multa per causar danys per uns 5.000 euros

Actualitzat

Una altra obra d'art malmesa, a Itàlia, per l'actitud incívica d'un turista. Ha passat a Florència, a la Toscana, quan un jove alemany de 22 anys ha decidit enfilar-se a l'estàtua de Neptú, del segle XVI, que presideix la font del mateix nom, a la plaça de la Signoria, a tocar del Palazzo Vecchio.

Els fets, denunciats a les xarxes socials per l'alcalde de la ciutat italiana, Dario Nardella, van passar diumenge a la nit i van ser captats per les càmeres de seguretat.


A les imatges es veu com el jove, que va acompanyat de dues persones, salta la tanca perimetral de la font i s'enfila fins a la base de l'estàtua, un carro tirat per dos cavalls. Un cop allà, fa diverses postures mentre un dels acompanyants li fa fotos.

Tota l'acció dura 30 segons, però ha estat suficient per causar danys en una pota d'un dels cavalls, sobre la qual el turista s'arrepenja per pujar i per baixar.

Tot i que Nardella, inicialment, va dir que "afortunadament no hi va haver danys", després ha explicat que una revisió del monument ha revelat que la pota ha resultat malmesa i que restaurar-la costarà uns 5.000 euros.

L'alcalde de Florència celebra que "el sistema d'alarma va funcionar" i que "gràcies a les càmeres municipals ha estat identificat i pagarà una multa considerable".

"No hi ha justificacions contra el vandalisme del patrimoni cultural", afegeix per tancar el missatge.

Tram del corredor Vasarià, a Florència (Wikimedia Commons/JoJan)

El turista multat no ha estat identificat amb noms i cognoms, però sí que se sap que és un ciutadà alemany, berlinès, en concret.

Es dona la circumstància que aquest acte incívic i vandàlic arriba deu dies després d'un altre, ocorregut també a Florència, que va suscitar indignació arreu d'Itàlia. 

Va ser el 23 d'agost quan dos turistes, també alemanys, van ser detinguts per fer pintades a les parets del corredor Vasarià, la galeria elevada que transcorre entre el Palazzo Vecchio i el Palazzo Pitti passant per la Galeria dels Uffizi i travessant el riu Arno pel Ponte Vecchio.

Els carabinieri van identificar els autors de la bretolada revisant les càmeres de vigilància i van poder localitzar-los en un apartament, on passaven uns dies amb nou amics més, que també van ser duts a comissaria i identificats.

Els danys al patrimoni cultural italià per actes incívics són notícia regularment, en els últims temps.


Roma: el Colosseu i les escales de la plaça Espanya

De Florència a Roma, al juliol un turista va ser multat per enfilar-se a la Fontana di Trevi i banyar-s'hi. En aquest cas, la bretolada no va causar danys materials.

Aquest estiu, a més, a la capital italiana s'hi han registrat tres incidents en què turistes han fet pintades als murs del Colosseu

El més recent, al juliol, també va ser obra d'un turista alemany, un adolescent de 17 anys.

Va passar dies després que una turista suïssa de la mateixa edat fos enxampada per un guia turístic italià que la va gravar amb el mòbil mentre escrivia una lletra "n".

Al juny, un britànic d'origen búlgar també va ser enxampat in fraganti, en aquest cas per la càmera d'un turista dels Estats Units, que el va gravar mentre escrivia el seu nom i el de la seva xicota. 

Un any abans, també a Roma, una turista nord-americana va causar danys per valor de 25.000 euros quan va llançar un patinet elèctric per les conegudes escales de la plaça Espanya

Casualitat o no, va ser quinze dies després que un turista de l'Aràbia Saudita va baixar-les amb un cotxe d'alta gamma, un Maserati que havia llogat.

 

ARXIVAT A:
TurismePatrimoniItàlia
Anar al contingut