Donald Trump, aquest diumenge a Washington (Reuters)
Donald Trump, aquest diumenge a Washington (Reuters)
Washington

Un mur amb Mèxic d'acer i no de formigó, l'oferta de Trump als demòcrates

Fa més de 2 setmanes que l'administració federal està parcialment tancada per aquest conflicte

RedaccióActualitzat

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha insistit aquest diumenge en l'amenaça de declarar l'estat d'emergència per construir un mur a la frontera amb Mèxic sense haver de demanar permís al Congrés.

Però podria ser que encara tingués esperances de convèncer els demòcrates, i per això ha proposat una tanca d'acer i no de ciment, perquè se'n pugui dir "tanca" i no "mur":

"Es podria declarar una emergència nacional, però dependrà del que passi durant els pròxims dies. Hem de construir el mur, hem de construir la tanca. La tanca -o el mur- podria ser d'acer en comptes de formigó, si això ha d'ajudar la gent."

"Aquesta és una batalla molt important que cal guanyar, primer de tot des del punt de vista de la seguretat, i també per definir el nostre país i qui som."

 

Notícia relacionada: Trump dissoldrà la seva Fundació, acusada d'un patró "d'il·legalitat continuat"


Trump demana 5.000 milions per pagar el mur

Fonts de la Casa Blanca han assegurat que aquesta oferta de Trump és una mà estesa als demòcrates per aconseguir el seu suport, després que el dia de Nadal el president reclamés diners per construir el mur.

Aquests s'han negat a aprovar un pressupost de gairebé 5.000 milions d'euros per construir el mur amb Mèxic. L'acord amb l'oposició posaria fi al tancament parcial de l'administració, que entra en la tercera setmana.

Aquest divendres el Congrés va aprovar nova legislació per reobrir l'administració malgrat l'oposició de Trump.

Notícia relacionada: Trump relleva un altre càrrec i ja suma una trentena de baixes en dos anys

Trump volia que el mur el pagués Mèxic

El mur amb Mèxic, amb la intenció de frenar la immigració il·legal, va ser una de les principals promeses electorals de Donald Trump. De tota manera, llavors va assegurar que seria Mèxic mateix qui pagaria el mur.

De fet, poc després d'assumir el càrrec, el gener del 2017, Trump ja va posar en marxa la construcció d'aquesta muralla per impedir el pas d'immigrants procedents de Mèxic, signant una ordre executiva.

Sobre la retirada militar de Síria, criticada pel Pentàgon i Israel, ara Trump ha matisat que mai no va dir que fos immediata i que els "marines" hi continuaran un temps.

Notícia relacionada: Dimiteix el secretari de Defensa de Trump, després de l'anunci de la retirada de Síria

ARXIVAT A:
Trump
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut