La demòcrata Nancy Pelosi s'ha convertit en la presidenta de la Cambra de Representants i en la dona amb més poder dels Estats Units (Reuters)
La demòcrata Nancy Pelosi s'ha convertit en la presidenta de la Cambra de Representants i en la dona amb més poder dels Estats Units (Reuters)
Washington

La Cambra de Representants dels EUA desafia Trump pel tancament de l'administració

La cambra, presidida per la demòcrata Nancy Pelosi, aprova lleis per reobrir l'administració, que el president nord-americà va tancar fa dues setmanes

RedaccióActualitzat

Només unes hores després de constituir-se les noves cambres del Congrés nord-americà, la de Representants, ara amb majoria demòcrata, ja ha pres les primeres mesures. Com havien advertit, han votat lleis per sortir del bloqueig que manté paralitzada l'administració des de fa gairebé dues setmanes.

Les mesures, però, no tenen el suport del president Trump, que amenaça de vetar-les si no aproven, també, un pressupost per al mur amb Mèxic. De fet, és possible que ni tan sols superin el pas pel Senat, que encara controlen els republicans.

Nancy Pelosi es torna a posar al capdavant de la Cambra de Representants, al cap de vuit anys de no ser-hi. Ho fa als 78 anys i amb la voluntat de vigilar, de prop, Donald Trump. Al seu discurs, Pelosi -tercera figura en importància a l'escalafó nord-americà, darrere de Trump i el vicepresident, Mike Pence- va destacar la necessitat de reobrir l'administració i va recordar la proposta demòcrata per aconseguir-ho.

Una proposta que el president dels Estats Units rebutja, ja que vol 5.000 milions per construir un mur a la frontera amb Mèxic. També va afirmar que lluitarà per protegir els programes sanitaris i la lluita contra el canvi climàtic. Pelosi reconeix les dificultats.

"No ens fem il·lusions que la nostra feina hagi de ser fàcil, que tots en aquesta cambra estarem sempre d'acord. Però cadascun de nosaltres ens comprometem que, quan no estiguem d'acord, ens respectarem els uns als altres i respectarem la veritat"

 

Tot i carregar contra els demòcrates, Trump s'ha mostrat conciliador amb Nancy Pelosi (Reuters)

 

Aquest nou Congrés té més dones legisladores que mai i molta diversitat racial i social. I, tot i que el Capitoli va centrar aquest dijous l'atenció mediàtica, Donald Trump, des de la Casa Blanca, carregava contra els demòcrates i els responsabilitzava del tancament de l'administració. Això sí, felicitava Nancy Pelosi pel nomenament.

"Esperem que podrem fer moltes coses junts i crec que a la pràctica funcionarà. Crec que serà una mica diferent del que molts pensen, així que felicito la Nancy"

El Congrés ja és dels demòcrates, però el Senat, que va renovar aquest dijous una tercera part del seu centenar de senadors, continua en mans dels republicans. Donald Trump convoca uns i altres per a aquest divendres, amb l'objectiu d'intentar resoldre un dels molts conflictes que té oberts.

 

ARXIVAT A:
Trump Estats Units
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut