Donald Trump, president nord-americà
Donald Trump, president nord-americà
Washington

Trump amenaça de declarar una emergència nacional per finançar el mur

RedaccióActualitzat

El president nord-americà, Donald Trump, ha amenaçat aquest divendres de declarar una emergència nacional per ordenar la construcció d'un mur fronterer amb Mèxic sense la necessitat de l'aprovació de fons per part del Congrés.

"Ho puc fer si vull", va dir Trump en una roda de premsa després de ser preguntat sobre la possibilitat per començar a construir el mur sense el vistiplau del Congrés, a causa de la negativa dels demòcrates a aprovar el seu finançament.

El mandatari va fer aquesta afirmació als periodistes a la Casa Blanca després de reunir-se amb els líders demòcrates del Congrés per tractar el tancament parcial de l'Administració, que dura ja dues setmanes i que manté una quarta part del Govern paralitzat.

"Podem declarar una emergència nacional i construir-lo molt ràpidament. No ho he fet, però potser ho faré. Però si podem fer-ho a través d'una negociació, ho intentarem."

Durant la seva intervenció, el mandatari republicà va sospesar la idea de construir una "poderosa estructura de metall", una alternativa al mur de formigó, encara que no va donar més detalls sobre aquest tema:

"Hem explicat que el que necessitem són 5.600 milions de dòlars. Estem parlant de seguretat nacional, no és un joc. No obrirem el govern fins que aquest problema estigui resolt."

L'administració nord-americana està parcialment tancada des del 22 de desembre ja que la negociació entre republicans i demòcrates al Congrés es va bloquejar per l'exigència de Trump que el projecte de pressupostos inclogui una partida de més de 5.000 milions de dòlars per finançar el mur fronterer.

La paràlisi administrativa afecta agències de deu departaments de l'Executiu, incloent Transport i Justícia, així com desenes de parcs nacionals, que solen ser una gran atracció turística.

A més, perjudica uns 800.000 dels 2,1 milions de treballadors federals, que no cobraran mentre continui tancat el Govern dels EUA.

ARXIVAT A:
Trump
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut