Tres de cada quatre pisos inspeccionats a Badalona s'han hagut d'apuntalar 
Edifici sinistrat del carrer Canigó de Badalona (ACN/Jordi Pujolar)

Tres de cada quatre pisos inspeccionats a Badalona s'han hagut d'apuntalar

L'Ajuntament assegura que hi havia un risc molt alt de nous esfondraments

El 75% dels habitatges revisats de la promoció que es va ensorrar al febrer a Badalona s'han hagut d'apuntalar pel risc d'enfonsament. 

Es tracta de 315 habitatges, dels 420 pisos que formen part de la promoció de l'illa dels carrers Canigó, Llefià i Ausiàs Marc. Cinc dels vint-i-un blocs han estat completament desallotjats en detectar-s'hi problemes estructurals.

Més de 100 famílies han hagut d'abandonar casa seva. Davant d'aquesta greu situació, l'Ajuntament de Badalona ha contractat d'urgència una empresa especialitzada, que ha revisat al llarg de tres setmanes tota la promoció.

El tercer i quart tinent d'alcaldia, Daniel Gracia i Rosa del Amo, han informat en una roda de premsa a l'edifici municipal El Viver de Badalona que aquest dimecres han acabat els treballs d'inspecció dels immobles.

Tres de cada quatre pisos inspeccionats a Badalona s'han hagut d'apuntalar 
Desallotjament d'un bloc del carrer Ausiàs Marc de Badalona (ACN/Jordi Pujolar)

"S'han pogut salvar vides"

El 6 de febrer es va ensorrar part de l'edifici del carrer Canigó número 9, on van morir tres persones. Cinc edificis més de la mateixa promoció s'han hagut de desallotjar durant les setmanes següents per l'aparició d'esquerdes.

Gracia ha destacat que les inspeccions s'han fet en un "temps rècord" i s'ha mostrat convençut que "s'han pogut salvar vides", ja que en alguns dels immobles el risc d'esfondrament imminent era una amenaça real.

"El risc que es repetís una situació similar al número 9 era molt alta."

El regidor ha afegit que, en un dels casos, un dels operaris que ha treballat a les revisions dels immobles podia moure fins i tot el forjat d'un edifici amb la mà.

Tres de cada quatre pisos inspeccionats a Badalona s'han hagut d'apuntalar 
El 75% dels pisos revisats de Badalona s'han hagut d'apuntalar (ACN/Jordi Pujolar)


Prioritat: tornar a casa

La prioritat del consistori és que els veïns que han hagut de ser desallotjats en les darreres setmanes puguin tornar a casa. És per això que en els pròxims dies es preveu la substitució dels puntals dels Bombers als blocs 5 i 7 del carrer Canigó per la instal·lació de bigues de fusta per una empresa especialitzada. Uns apuntalaments que aniran a càrrec del pressupost municipal. 

L'edifici d'Ausiàs Marc és el que està en pitjors condicions de tota l'illa i les previsions no són tan optimistes.

Aquest divendres, un cop ho ha autoritzat el jutjat que investiga el cas, tècnics de l'Ajuntament accediran a l'edifici enfonsat, conjuntament amb els Mossos d'Esquadra i amb els Bombers de la Generalitat, per fer-ne una inspecció exhaustiva.
 

Quin podria ser l'origen del problema

Tot i que s'està investigant, el regidor ha indicat que hi ha un "comú denominador" en les possibles causes d'aparició d'esquerdes: la utilització de material ceràmic amb poc ferro, que amb els anys s'ha deteriorat.

Més enllà del deteriorament de materials, s'apunta també a construccions en àtics que generen sobrecàrrega o a parets que s'han tirat en alguns pisos. 

Des de l'Ajuntament apunten que la solució definitiva per als diferents edificis haurà de ser global i han demanat a la Generalitat que obri una línia d'ajuda als veïns si han de desenvolupar-se obres estructurals en aquestes finques. També han advertit que alguns veïns hauran de fer obres particulars en alguns habitatges per restituir elements que s'han modificat.

Tres de cada quatre pisos inspeccionats a Badalona s'han hagut d'apuntalar 
Desallotjament d'un bloc del carrer Ausiàs Marc de Badalona (ACN/Jordi Pujolar)

Allotjament temporal per a les famílies

Setze famílies desallotjades han necessitat un allotjament provisional en pensions, de les quals només sis segueixen en aquesta situació. La Generalitat ha ofert cinc pisos i s'ha compromès a adequar-ne quatre més, però per ara només una família n'ha acceptat un.

El gruix de les famílies afectades, però, ha trobat solucions pel seu compte. L'Ajuntament confirma que s'ha pogut negociar amb els bancs l'aturada del cobrament de les hipoteques a les famílies desallotjades. 

 

 

ARXIVAT A:
HabitatgeSeguretat
Anar al contingut