S'esfondra l'interior d'un edifici de 5 plantes a Badalona i busquen si hi ha algú atrapat
Els Bombers preveuen unes 24 hores de feina ininterrompuda per fer el desenrunament (Bombers de la Generalitat)

S'ensorra un edifici de 5 plantes a Badalona i busquen tres persones que hi estan empadronades

Els tres veïns són d'habitatges diferents, però no hi ha cap certesa que siguin a dins

RedaccióActualitzat

S'esfondra un edifici de cinc plantes a Badalona. Ara per ara, no consta que hi hagi ningú atrapat, però hi hauria tres persones empadronades que no s'han localitzat i que no se sap si eren a l'habitatge quan s'ha ensorrat.

Els desapareguts serien de tres pisos diferents i es tractaria d'un home i una dona d'entre 30 i 40 anys i una altra dona de més de 50 anys, tal com apunta l'ACN.

El sinistre ha passat a dos quarts d'11 del matí, moment en què el 112 ha rebut diverses alertes per l'ensorrament de l'edifici situat al número 9 del carrer del Canigó del municipi. 

Els Bombers han mobilitzat 45 efectius en 18 dotacions, algunes amb unitats canines que treballen en la recerca de persones atrapades.

Segons aquests efectius, el bloc de pisos, que tenia 20 habitatges, s'ha ensorrat quan la seva estructura interior ha cedit completament. I tal com expliquen els equips d'emergència, alguns veïns haurien sortit abans que caigués.

S'esfondra l'interior d'un edifici de 5 plantes a Badalona i busquen si hi ha algú atrapat
Vista aèria de l'edifici esfondrat (Bombers de la Generalitat)

De moment es desconeixen les causes del sinistre, que, segons el cap de la Regió d'Emergències Metropolitana Nord, Eduard Martínez, ha començat des de l'àtic de l'immoble fins a la planta baixa. "La runa acumulada arriba fins al primer pis", ha dit Martínez. 
 

Primer pas: accedir a l'edifici

Per accedir al bloc de pisos, els Bombers han desplegat una autoescala i, juntament amb personal del GREC, han localitzat un espai per baixar amb seguretat als immobles.

S'esfondra l'interior d'un edifici de 5 plantes a Badalona i busquen si hi ha algú atrapat
Els Bombers han desplegat una autoescala per accedir a l'immoble (ACN)

Un cop s'ha confirmat que a la part de l'edifici que ha quedat dreta no hi havia ningú, s'ha assegurat l'escenari perquè hi treballin els efectius que s'encarregaran de treure la runa.

"Hem sanejat la part que ha caigut per fer la recerca de persones no localitzades a l'interior", ha explicat Josep Manuel Escudero, cap de guàrdia dels Bombers de la Regió d'Emergències Metropolitana Nord. 

D'aquesta manera, els Bombers del Grup d'Actuacions Especials (GRAE) Muntanya, especialistes en treball vertical, han accedit a l'edifici per la part superior per repassar les parets i fer caure de manera controlada els materials inestables:

Localitzar totes les persones empadronades

De moment no se sap si algú ha quedat atrapat entre la runa i, segons ha explicat el cap de Bombers, s'està fent "una tasca de filiació" que és localitzar les persones que vivien a l'edifici i comprovar que es troben bé:  

"No descartem cap possibilitat. Ara estem fent la filiació, localitzar les persones que hi vivien, i quan puguin començar les maniobres de desenrunament es verificarà si hi ha cap persona atrapada."

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha activat set unitats entre ambulàncies mèdiques --que no han hagut d'atendre ferits-- i psicòlegs, que han atès els veïns afectats. Protecció Civil ha activat en prealerta el pla Procicat.

Una psicòloga del SEM atén un veí en el lloc del sinistre (ACN/Jordi Pujolar)

L'edifici havia passat una inspecció tècnica

En una atenció als mitjans, l'alcalde de Badalona ha manifestat el seu "impacte per la tragèdia" i ha assegurat que, segons els veïns afectats, l'edifici havia passat una "inspecció tècnica":

"El mes passat va passar la inspecció tècnica i, per tant, no estaríem parlant d'un edifici en males condicions."

Xavier Garcia Albiol també ha afegit que "a l'Ajuntament no li consta cap expedient urbanístic d'afectació ni de denúncia per obres il·legals ni qualsevol altre fet". 

A més, ha afirmat que ha parlat amb el president de la Generalitat i ha assegurat que tothom està actuant de manera molt coordinada i que tant Aragonès com altres líders polítics s'han posat a la seva disposició.

En el dispositiu, els Bombers treballen conjuntament amb efectius de la Policia Local de Badalona i 4 patrulles dels Mossos d'Esquadra, entre elles de Seguretat Ciutadana, de Policia Científica i de la Unitat d'Investigació.

Anar al contingut