El riu és un gran abocador que arriba al mar (Reuters/Luis Echeverria)

Tones i tones de plàstic en un dels rius més contaminats del món, Las Vacas, a Guatemala

És un dels rius amb més contaminació de plàstics del món, segons l'ONG The Ocean Cleanup, que ha instal·lat una malla per evitar que les 20.000 tones de residus que hi baixen cada any arribin al mar

Actualitzat

El riu Motagua, a Guatemala, és probablement el riu amb més contaminació de plàstics del món, segons l'ONG The Ocean Cleanup. Aquesta ONG ha instal·lat una malla per intentar capturar les 20.000 tones a l'any de plàstics i deixalles que hi baixen, i impedir que arribin al mar.

El problema prové en gran part d'un afluent del riu Motagua conegut com Las Vacas, que es troba entre abocadors urbans al nord de Ciutat de Guatemala i altres abocaments il·legals de residus.

"Per mi, va ser molt impactant veure un país preciós, una natura preciosa, les muntanyes, el bosc, la costa, absolutament impressionant, i per tot arreu on mires aquesta gran quantitat d'escombraries, és una llàstima", diu Boyan Slat, fundador de The Ocean Cleanup.

En aquestes imatges es pot veure la magnitud de la contaminació en aquest riu.


El riu Montagua baixa des de la vora de la capital del país, Ciutat de Guatemala, fins al mar Carib, a l'oceà Atlàntic. "El que abans era un riu rugent s'alenteix fins a un degoteig en algunes zones, ofegat per les escombraries", diu Slat. Ampolles de plàstic i piles d'escombraries omplen les riberes del riu i arriben a la costa, on les platges com la d'un poble pesquer d'Hondures, que abans eren verges, ara són un abocador.

"Crec que a tota la costa hi hauria una gran oportunitat per fer turisme, però ara no és possible perquè hi ha una capa d'escombraries d'un metre de profunditat a la platja durant quilòmetres i quilòmetres i quilòmetres, que trenca el cor."

Dues dones i un nen busquen fustes entre les deixalles (Reuters/Luis Echeverria)

"Aquest és probablement el riu més important del món pel que fa a la contaminació per plàstic", diu Slat. Segons la seva ONG, actualment aquest riu aboca al voltant del 2% dels plàstics que arriben als oceans.

El riu es converteix en un cabal de plàstics que hi suren (Reuters/Luis Echeverria)

 

Una malla per capturar els residus

L'organització ara ha instal·lat una malla que abasta l'amplada del riu Las Vacas i crea una mena de presa per aturar les escombraries abans que arribin al tronc del riu Montagua.

Tot i que només es tracta d'una prova, aquest sistema podria ser efectiu per interceptar el plàstic, segons The Ocean Cleanup.

"La quantitat de plàstic que hem vist aquí no l'hem vist mai en cap altre lloc del món, així que si podem aturar-los aquí serà un gran èxit per als oceans", ha dit Slat, que, tanmateix, assenyala que una solució a llarg termini passa per una gestió correcta dels residus.

Un gos busca entre les escombraries que baixen pel riu (Reuters/Luis Echeverria)

 

ARXIVAT A:
ContaminacióMedi ambient
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut