Bona resposta ciutadana en el primer simulacre d'emergència química amb avisos al mòbil

Durant l'estona que ha durat el simulacre al Camp de Tarragona, el telèfon 112 ha rebut més de 50 trucades de persones que no sabien què estava passant quan han sentit les sirenes

Actualitzat

El primer simulacre d'emergència química al Camp de Tarragona amb avisos al mòbil s'ha desenvolupat amb normalitat aquest dimecres a la tarda.

A dos quarts de set de la tarda han sonat les sirenes d'emergència de Protecció Civil en cinc municipis del Tarragonès i el Baix Camp. No ho feien per avisar de cap perill real, sinó que era un simulacre d'una hipotètica fuita de clor al polígon sud de Tarragona, que tindria un radi d'abast de tres quilòmetres.

Ha estat el simulacre més gran d'accident químic que s'ha fet mai a Catalunya.

Ha durat al voltant de 15 minuts i més de 65.000 persones de Tarragona, Vila-seca, la Canonja, Salou i Reus estaven cridades a participar-hi. Són les persones que hi havia a l'àrea del Pla d'Emergència Exterior del Sector Químic de Tarragona (Plaseqta).


Vint sirenes activades

El primer que s'ha fet a l'hora prevista d'inici del simulacre és avisar les policies locals dels municipis implicats per comunicar-los que s'estava a punt de començar.

Seguidament, s'han activat vint sirenes de risc químic que hi ha a les comarques de Tarragona: deu a la ciutat de Tarragona, sis a Vila-seca, dues a la Canonja i dues a Salou.

Així ha estat l'activació de les sirenes:


A més, molts ciutadans que eren a l'àrea del simulacre han rebut l'alarma al telèfon mòbil.

Tot plegat ha fet que diversos ciutadans truquessin a Emergències per saber què estava passat. En total, el 112 ha rebut una cinquantena de trucades. Des de Protecció Civil, s'assenyala que, si hi hagués hagut una emergència real, s'haurien rebut centenars de trucades.


Una pràctica de confinament real

L'objectiu del simulacre era practicar el confinament real de la població en cas de risc químic: que la ciutadania identifiqui el so de les sirenes i segueixi indicacions com tancar portes i finestres o apagar els aparells de climatització.

La recomanació era que, si durant el simulacre algú era al carrer, entrés en una botiga o local i que els responsables de bars, botigues i locals facilitessin que hi accedís la gent i, a continuació, tanquessin la porta i abaixessin la persiana.

Per a les persones que estaven conduint, es recomanava apujar les finestres, aturar la climatització i buscar un lloc segur on aturar-se per entrar en un edifici.

A casa o a la feina, la millor opció era quedar-se a l'interior, tancar portes i finestres i aturar la climatització.

Protecció Civil remarca que, en cas de risc químic, cal tenir en compte que quedar-se a l'interior d'un vehicle o practicar l'evacuació no són opcions segures. Tampoc és recomanable anar a buscar els infants a l'escola o a les activitats extraescolars.

Treballadors i clients d'un supermercat de La Canonja durant el simulacre de confinament
Treballadors i clients d'un supermercat de la Canonja durant el simulacre de confinament (ACN / Mar Rovira)

Alertes al mòbil

En aquest simulacre, per primera vegada, s'ha provat el sistema d'alertes al mòbil.

Entre les 18.30 i les 18.50, el Ministeri de l'Interior ha enviat un missatge als telèfons mòbils ubicats a la zona de la prova.


El missatge era una alerta i no pas un SMS: ha activat el so de l'aparell i no marxava fins que el receptor l'hagués llegit i aturat manualment.

Aquest és un exemple del missatge que han rebut els telèfons mòbils:


En aquest sentit, Trànsit recomanava que els conductors que es trobessin en el radi d'afectació del simulacre evitessin maniobres i frenades brusques o canvis de carril sobtats.

En el cas dels usuaris de transport públic, se'ls instava a baixar del vehicle i intentar tancar-se en un edifici.

A diferència d'altres simulacres, aquest cop no s'han simulat accions operatives dels cossos d'emergències que no estiguessin relacionades amb el confinament per centrar l'atenció en les mesures d'autoprotecció de la ciutadania.

La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, amb el sotsdirector de Programes, Sergio Delgado
La directora de Protecció Civil, Marta Cassany, amb el sotsdirector de Programes, Sergio Delgado (ACN / Eloi Tost)

Elena: "El confinament ha estat notable"

No se sap encara quin percentatge de la població ha reaccionat positivament al simulacre i al confinament.

Algunes empreses grans, com Port Aventura o algunes petroquímiques, s'han compromès a activar el pla d'autoprotecció i simular el confinament. També hi ha hagut complicitat per part de cadenes de supermercats i establiments de petit comerç de barri.

Per avaluar el funcionament del simulacre, s'ha elaborat una enquesta amb un breu qüestionari per respondre durant o després de la prova.

La sala del 112 des d'on se seguirà el simulacre de fuita química d'aquest dimecres
La sala del 112 de Reus des d'on s'ha seguit el simulacre de fuita química aquest dimecres (Montse Sánchez)

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, ha celebrat i agraït la participació ciutadana en el simulacre d'aquest dimecres al Camp de Tarragona.

En la roda de premsa posterior a l'exercici, el conseller ha remarcat que, en els 30 punts on hi havia informadors i observadors, "el confinament ha estat notable".

Sí que ha apuntat que caldrà "ajustar" algunes qüestions, com ara que els missatges d'alerta als mòbils arribin en l'idioma en què està configurat el telèfon.

Elena ha conclòs que el simulacre d'aquest dimecres "no és el final de res, sinó que és el començament d'una tasca de prevenció que s'ha de seguir fent".


A més de Catalunya, el sistema d'alertes telefòniques també s'ha assajat aquest dimecres a l'Aragó, les Balears, Madrid, Múrcia i Navarra. Al llarg d'aquest mes de novembre, se'n faran a altres autonomies.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut