Set cites per a set dies: l'agenda cultural de l'escriptora i editora Iolanda Batallé

Coneixem les propostes culturals de la directora de la llibreria Ona de Pau Claris de Barcelona

Trobareu pocs somriures tan encomanadissos com el de Iolanda Batallé. Sempre amb un llibre per recomanar sota el braç, aquesta escriptora, editora i activista per la llengua i la cultura, encara cada nova aventura professional amb un entusiasme desbordant.

Des de fa dos anys i mig és al capdavant de la llibreria Ona de Pau Claris, que ha convertit en una casa de cultura i en un refugi del llibre en català. 

Ha estat també directora de l'Institut Ramon Llull i editora. Després de deu anys sense publicar ficció, aquesta temporada, Batallé ha tornat al circuit literari amb una novel·la que li ha donat moltes alegries, "Massa deutes amb les flors". També la podeu veure habitualment a la taula del programa "Més 324" de Xavier Grasset.

Hem demanat a Iolanda Batallé que ens faci unes quantes propostes per omplir l'agenda cultural de la setmana. 


Divendres 24: "Qui estigui lliure", a la Sala Beckett

Divendres aniré a la Beckett a veure "Qui estigui lliure", una obra escrita i dirigida per Xavi Buixeda, un dels joves talents de l'escena catalana. Si no vau poder veure-la a La Villarroel la temporada 2021-2022, ara teniu ocasió d'anar-hi fins al 9 de juny.

Protagonitzada per Nil Cardoner, Pau Escobar i Mireia Vilapuig, el muntatge aborda qüestions com l'homofòbia, la identitat de gènere o l'origen de la violència.

 


Dissabte 25: exposició "Punctum. Primavera fotogràfica, 1982-2004"

És una petita mostra documental, que recorda les 12 edicions del certamen fotogràfic que va articular la creació fotogràfica al país durant dues dècades.

Hi destaquen noms com Humberto Rivas, Toni Catany, Ferran Freixa... I tants altres que van contribuir a mobilitzar el sector i a reivindicar la fotografia més enllà del fotoperiodisme.

Crec que hem de cuidar els nostres museus i, a més d'aquesta exposició, us proposo una visita a la Fundació Miró o al Museu de l'Art Prohibit.

 

Diumenge 26: "Fidelio", de Ludwig van Beethoven, al Liceu

Diumenge no em perdré l'estrena de "Fidelio" al Liceu. El carismàtic Gustavo Dudamel dirigirà per primera vegada al Liceu l'LA Phil de Los Angeles, una de les orquestres amb més prestigi del món.

És una producció innovadora de l'òpera de Beethoven, creada per a públic sord i oient, que s'ha fet en col·laboració amb actors sords del Deaf West Theatre de Los Angeles i el Coro de Manos Blancas d'El Sistema de Veneçuela. 

També compta amb la participació del Cor del Gran Teatre del Liceu i el Cor de Cambra del Palau de la Música.

 

Dilluns 27: tarda de llibreries

Dilluns és sempre un bon dia per anar de llibreries. Us en proposo algunes com L'Espolsada o Ca la Júlia, a Valls. Si sou a Barcelona teniu llibreries de barri precioses amb molta personalitat com A Peu de Pàgina, a Sarrià, o Casa Uscher, a Sant Gervasi.

I encara us en recomano algunes més, com La Tribu, a Sant Andreu, o Les Voltes, de Girona. Les llibreries són vida, són cases de cultura. I, com deia el poeta, "la llibertat és una llibreria" i les llibreries són cases de cultura, llocs de trobada, plaça del poble.


Dimarts 28: "Ifigènia", al Teatre Lliure

Dimarts aniré a l'estrena d'"Ifigènia" al Teatre Lliure de Montjuïc.

És la primera tragèdia que dirigeix Alícia Gorina, amb Pere Arquillué i Emma Vilarasau al capdavant del repartiment. La directora ha fet una adaptació d'aquesta tragèdia grega en clau crítica i feminista. 

 

Dimecres 29: "Tolomeo de Händel" al Palau de la Música

Dimecres us proposo un vespre al Palau de la Música, que manté una programació de primer nivell internacional. Es tanca el cicle Palau Òpera amb "Tolomeo" de Händel", amb una producció especial, que reconstrueix l'orquestra que Händel feia servir cap al 1730.

És una coproducció de la Kammerorchester Basel i Il Giardino Armonico, formacions amb un gran prestigi en la interpretació de música barroca. 

La tarda de dimecres hauré de fer doblet perquè també seré a Castelldefels. A la biblioteca del municipi han organitzat un club de lectura per parlar de la meva última novel·la, "Massa deutes amb les flors". Vuit mesos després de la publicació del llibre, que ja va per la quarta edició, continuo fent clubs de lectura cada setmana.

 

Dijous 30: "Estellés. De mà en mà", amb Borja Penalba i Francesc Anyó

Després de publicar el seu primer disc en solitari, "Giròvag", el músic valencià Borja Penalba actua al Tarambana de Cardedeu, amb Francesc Anyó, per reivindicar un cop més la poesia de Vicent Andrés Estellés, ara que es commemora el centenari del naixement del poeta.

 
Anar al contingut