Senadors demòcrates i republicans acorden tímides mesures per controlar les armes als EUA
Un home observa un fusell en una botiga de Florida (Europa Press/Douglas R. Clifford)

Senadors demòcrates i republicans acorden tímides mesures per controlar les armes als EUA

L'acord arriba després de 30 anys enrocats i dues setmanes després del tiroteig en una escola de Texas

RedaccióActualitzat

És un pas tímid, però el primer en 30 anys. Aquest diumenge, als Estats Units, 10 senadors republicans i 10 demòcrates s'han posat d'acord en una sèrie de mesures per augmentar de forma tímida el control sobre les armes de foc.

L'acord, modest, però inèdit, arriba després de les matances en una escola d'Uvalde, a Texas, en un supermercat a Buffalo, a Nova York, i en un centre mèdic de la ciutat de Tulsa, a Oklahoma.


En un comunicat, el grup de senadors --tant demòcrates com republicans-- han indicat que l'acord inclou una revisió del procés de compra d'armes per als menors de 21 anys; els autors dels tirotejos de Buffalo i Uvalde tenien tots dos 18 anys.

El paquet de mesures també estén a tot el país les anomenades lleis d'"alerta de perill" ("Red Flag"). Es tracta d'unes normes ja vigents en estats com Califòrnia, Nova York i Florida, i que permeten activar un procediment legal per confiscar les armes de foc dels que representin un perill per a tercers o per a si mateixos.

Una altra de les mesures incloses en aquest paquet està dissenyada per acabar amb el que s'ha batejat com "el buit del nuvi". Aquest terme es refereix al fet que, fins ara, si algú estava acusat de violència domèstica sense estar casat, encara podia tenir armes en propietat, cosa que no passa amb les persones casades.

Més enllà de la tinença d'armes, es preveu un increment de recursos en salut mental i més fons per reforçar la seguretat a les escoles.

Dinou infants i dues mestres van morir en un tiroteig a l'escola d'Uvalde, a Texas (Reuters/Lisa Krantz)


Biden ho celebra, tot i estar lluny de "totes mesures necessàries"

Es preveu que aquest acord aconsegueixi els suports necessaris per ser aprovat en el ple del Senat, on els demòcrates tenen una majoria molt ajustada i necessiten els republicans per tirar endavant gairebé qualsevol iniciativa.

Després haurà de ser aprovat per la Cambra de Representants i, finalment, arribarà al despatx oval de la Casa Blanca perquè sigui ratificat pel president.

Precisament, poc després de fer-se públic l'acord, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha emès un comunicat en què qualifica l'acord de "pas en bona direcció", però lamenta que aquest acord "òbviament" no inclogui totes les mesures que ell i el partit Demòcrata consideren necessàries.

"Cada dia que passa, s'assassinen més nens en aquest país. És important que l'acord arribi al meu despatx al més aviat possible perquè pugui ratificar-ho i puguem utilitzar aquestes mesures per salvar vides."

En la mateixa línia, ha fet una piulada a Twitter on ha destacat que "amb el suport bipartidista no hi ha excuses":

"Vull donar les gràcies al senador Chris Murphy i al grup bipartidista per la seva proposta de seguretat de les armes. No fa tot el que crec que és necessari, però reflecteix passos importants en la direcció correcta. Amb el suport bipartidista, no hi ha excuses pel retard. Fem-ho."


Entre les mesures proposades pels demòcrates, però que no s'han pogut incloure en l'acord, cal destacar que no es prohibeix la venda de fusells semiautomàtics a tot el país o la venda d'aquestes armes als joves dels 18 i 21 anys. Unes mesures que haurien fet una diferència important i que reclamaven tant els demòcrates com els activistes pel control d'armes que s'han manifestat aquests dies.

Senadors demòcrates i republicans acorden tímides mesures per controlar les armes als EUA
Centenars de persones s'han manifestat aquest cap de setmana a la "March for Our Lives" (Marxa per les nostres vides) (Reuters/Joshua Roberts)

Tot i això, aquests activistes valoren que el Congrés ha estat capaç de fer un primer pas. I, de fet, ens hauríem de remuntar tres dècades per trobar l'últim acord bipartidista pel control d'armes, fet als anys 90.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe Biden
Anar al contingut