L'escenari del tiroteig, custodiat per la policia

Deu morts en un tiroteig en un supermercat dels EUA que investiguen com a crim racista

L'autor del tiroteig és un noi blanc de 18 anys que és a la presó: va intentar retransmetre l'atac en directe per Twitch i la policia hi veu una motivació racista al darrera

RedaccióActualitzat

Deu persones han mort i tres més han quedat ferides en un tiroteig en un supermercat de la ciutat de Buffalo, a l'estat nord-americà de Nova York. L'autor és un noi blanc de 18 anys, Payton Gendron, que ja està a la presó, a l'espera de judici per homicidi en primer grau.

Segons la policia, portava roba militar antibales i anava fortament armat. Duia una càmera al casc amb què va intentar retransmetre l'atac en directe a través de la plataforma Twitch, que ha retirat el contingut ràpidament. Abans de detenir-lo, Gendron ha amenaçat de suïcidar-se.

L'FBI investiga els fets com un atac amb "motivació racial", ja que onze de les tretze víctimes eren negres. L'agent especial responsable de l'oficina de l'FBI de Buffalo, Stephen Belongia, ho ha explicat en roda de premsa: "Estem investigant aquest incident com un crim d'odi i un cas d'extremisme violent per motius racials".

Segons mitjans nord-americans, el jove va penjar a la xarxa abans del tiroteig un manifest de 180 pàgines amb proclames racistes. Entre d'altres, defensa la teoria de la conspiració de la gran substitució que afirma que els negres substituiran els blancs als Estats Units. També hi ha frases antisemites i elogis a d'altres supremacistes que han comès massacres similars.


Una setantena de trets en pocs minuts

Quatre de les víctimes són treballadors de la botiga Tops Friendly Market. Tres són els ferits i el quart, una de les persones mortes. Es tracta d'un policia retirat que hi treballava com a guàrdia de seguretat. La resta de víctimes mortals, nou persones més, eren clients.

Minuts després del tiroteig, la policia local feia aquest tuit, en què afirmava que s'havien disparat diferents trets a l'avinguda Jefferson --segons un treballador, van ser fins a una setentena-- i que el tiroteig havia atrapat diverses persones.

L'atac ha passat en un Tops Friendly Market, un supermercat molt popular (Reuters / Jeffrey T. Barnes)

El barri on hi ha hagut el tiroteig, situat cinc quilòmetres al nord del centre de Buffalo, té una població majoritàriament negra. L'autor de l'atac, segons la policia, és de Conklin, una localitat d'uns 5.000 habitants a la regió del sud de Nova York, prop de la frontera amb Pennsilvània.


Condemna de Joe Biden

El president dels Estats Units, Biden, ha condemnat els fets a través d'un comunicat: "L'odi no ha de tenir un espai segur. Hem de fer tot el que estigui a les nostres mans per acabar amb el terrorisme a casa alimentat per l'odi".

 

 

 

ARXIVAT A:
Estats Units
Anar al contingut