Pedro Sánchez surt de la prefectura de Via Laietana acompanyat de la delegada del govern espanyol, Teresa Cunillera, i el ministre Grande-Marlaska (EFE/Quique García)

Sánchez visita els policies nacionals ferits a Barcelona i evita reunir-se amb Torra

El president del govern espanyol visita també la prefectura de la Via Laietana i torna a marxar cap a Madrid

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha acabat la seva visita a Barcelona d'aquest dilluns entre crits de "Pocavergonya!" i "Llibertat presos polítics!". Sánchez ha estat escridassat per integrants del personal sanitari quan marxava de l'Hospital de Sant Pau. Després d'agafar el cotxe, la comitiva de vehicles de Sánchez ha abandonat Sant Pau enmig d'una escridassada multitudinària.

 

 

 

Dues hores a Barcelona

En poc més de dues hores, Sánchez ha visitat la prefectura de la Policia Nacional a la Via Laietana i els agents ferits en els aldarulls d'aquesta setmana passada que estan ingressats a l'hospital.

Sánchez ha anunciat la visita a la capital de Catalunya després de set dies marcats per les protestes contra la sentència del procés, que es va conèixer dilluns passat.

 

 

L'estada de Sánchez a Barcelona ha començat a un quart de dotze, a la prefectura de la Via Laietana, un dels epicentres de les protestes d'aquests últims dies.

 

 

 

Sánchez a la Policia Nacional: "No esteu sols"

La visita a la prefectura ha durat vint minuts. Sánchez l'ha feta acompanyat de la delegada del govern a Catalunya, Teresa Cunillera, i del ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska.

A la prefectura, Sánchez s'ha reunit amb diversos comandaments policials i els ha transmès "el seu suport, l'orgull de comptar amb ells, ha lloat la seva feina i el seu esforç per mantenir la seguretat i la convivència, i els ha reiterat que no estan sols".

Sortint de Via Laietana, Sánchez ha anat a visitar els agents de policia ferits durant els aldarulls d'aquesta setmana, ingressats als hospitals del Sagrat Cor i de Sant Pau. També s'ha interessat per l'estat de salut de la resta d'agents ferits.

 

Pedro Sánchez i el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, visiten un agent de policia ferit

 

A l'entrada de l'hospital de Sant Pau, un grup de persones esperaven Sánchez amb crits a favor de la lliberat dels "presos polítics".

 

 

Quan hi ha arribat hi ha hagut moments de tensió i corredisses, perquè al final ha entrat per urgències.

 

 

Passat un quart de dues, fonts de La Moncloa han informat que, un cop acabades les visites a la prefectura i als dos hospitals, Pedro Sánchez ha tornat directament cap a Madrid.

No hi ha hagut, doncs, trobada amb el president de la Generalitat, que havia demanat, per carta, d'aprofitar la vinguda de Sánchez a Catalunya per reunir-se.


Diàleg entre Aragonès i Calvo

Aquest dilluns, en canvi, fonts de La Moncloa han admès que, en els últims dies, el vicepresident del govern, Pere Aragonès, i la seva homòloga espanyola, Carmen Calvo, ha parlat diverses vegades.


Colau a Sánchez: "El telèfon s'ha d'agafar sempre"

Aquest matí, a banda de visitar Barcelona, el president del govern espanyol en funcions també ha parlat per telèfon amb l'alcaldessa, Ada Colau, i amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, per transmetre'ls el seu "suport i solidaritat".

 

 

 

L'alcaldessa de Barcelona ha confirmat la trucada en una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", on ha explicat que Sánchez "ha parlat amb mi i s'ha interessat per com està la ciutat" i que ella li ha respost dient-li que "el telèfon s'ha d'agafar sempre."

 

 

Puigdemont acusa Sánchez de fer "diferències" entre els ferits

L'expresident Carles Puigdemont s'ha referit a la visita de Sánchez a Barcelona i ha criticat que faci distincions entre els ferits, assegura que un governant hauria de desitjar que tots els ferits, policies i ciutadans, es recuperin.

 

 

El vicepresident del govern, Pere Aragonès, també ha retret a Sánchez que només visiti els policies ferits, i no els ciutadans ferits.

 

 

El món econòmic català demana diàleg

Josep González, president de la patronal PIMEC, que aplega les empreses petites i mitjanes, ha demanat aquets dilluns al president del govern espanyol en funcions que dialogui amb el president de la Generalitat, perquè la violència "s'ha condemnat".

"Els demanem que parlin perquè no té sentit aquesta escalada de no voler parlar i dir que es condemni la violència; s'ha condemnat."


González ha afegit que "hi hagi les posicions que hi hagi, s'ha de parlar" perquè la manca de diàleg "obre trinxeres i no les tanca". També ha lamentat que es facin declaracions en clau electoral, pensant en guanyar vots i no en resoldre els problemes.

El president de PIMEC ha fet aquestes declaracions sortint d'una conferència del secretari general del sindicat UGT, Camil Ros, en un esmorzar informatiu.

Ros ha demanat "sentit d'estat" a Sánchez i Torra i que es reuneixin com més aviat millor: "Que ho facin com vulguin, però que es reuneixin, parlin i trobin solucions", ha dit.

"Necessitem que els governs i els partits tinguin sentit d'estat. Que cadascú agafi l'estat que més li agradi, però hem de tenir sentit d'estat."

"Que es reuneixin i no ho expliquin. Menys declaracions i menys cartes".

 

Cartes creuades

Carta dura i contundent del president del govern espanyol en funcions adreçada al president Torra. Sánchez respon així a la carta de Torra de fa dos dies i les crides públiques al diàleg de les últimes hores del president català, que ha trucat dues vegades a La Moncloa, sense èxit.

Sánchez l'acusa de no haver condemnat de "manera taxativa i inequívoca" les actituds violentes, i diu que ha girat l'esquena a les forces i cossos de seguretat i que ha ignorat més de la meitat de la població catalana.

 

Pedro Sánchez, en una compareixença recent a La Moncloa (EFE)

 

Sánchez escriu a Torra per recordar-li "les tres obligacions d'un governant si vol exercir amb dignitat la representació de la seva comunitat davant qualsevol interlocutor". Aquestes obligacions, segons Sánchez, són condemnar la violència de forma rotunda, emparar les forces de seguretat que la combaten i evitar la discordia civil.

La resposta del president de la Generalitat ha arribat en menys de dues hores, en forma d'una nova carta de resposta a Sánchez en què l'acusa d'incomplir les seves obligacions i li demana "diàleg sense condicions".


Aquesta és la carta íntegra de Sánchez:

ARXIVAT A:
Judici procés
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut