Madrid

Sánchez diu que enviarà "efectius suficients" a Catalunya "si persisteix" la "inacció"

El president del govern espanyol ha acusat els independentistes de basar-se en "mentides" com els promotors del Brexit

RedaccióActualitzat

Enmig de rumors d'intervenció, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, explica aquest matí al Congrés dels Diputats els seus plans per a Catalunya.

És el debat monogràfic que s'havia convocat fa temps a petició dels grups independentistes i que ara ha coincidit amb la polèmica per l'actuació dels Mossos aquest cap de setmana en les mobilitzacions dels CDR, les peticions del 155 i un possible nou enviament de policies nacionals i guàrdies civils a Catalunya.

Sánchez ha assegurat que hi ha hagut una "retòrica inflamatòria" i "abandó de funcions".

En relació amb els Mossos, Sánchez ha parlat d'"injustificable inacció dels càrrecs polítics a l'hora de donar ordres a la policia catalana" i ha assegurat:

"Si persisteix l'actitud, un nombre suficient d'efectius de les forces de seguretat de l'Estat es desplaçaran a Catalunya per garantir la seguretat i l'exercici dels drets fonamentals a Catalunya de tots els catalans i catalanes."

 

El president espanyol també ha criticat el govern de Quim Torra i les últimes declaracions sobre la via eslovena:

"Reivindicar com ho fa l'independentisme català la via kosovar, la via eslovena, denota un desconeixement de la història de qui no té més arguments per defensar les seves idees polítiques."

"Tot el que se situï fora de la legalitat comptarà amb la resposta ferma, serena, de l'Estat."


"16.000 milions d'espoli imaginari"

Sánchez ha dedicat la seva primera intervenció a Catalunya, però també al Brexit. El pas d'un tema a l'altre l'ha fet comparant els promotors de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea amb els independentistes catalans.

Segons ha dit, aquests dos projectes s'han basat en mentides, entre les quals s'ha referit als "16.000 milions d'espoli imaginari". En aquest sentit, ha qualificat de "falses" les xifres de les balances fiscals entre Catalunya i la resta d'Espanya.

Ha assegurat que els líders independentistes també van mentir abans de l'1-O, quan van parlar de "de la llei a la llei amb seny", i també després quan s'afirmava que hi hauria una mediació internacional.


"Sortida ordenada" del Brexit

Pel que fa al Brexit, el president del govern espanyol ha assegurat que l'acord signat per la Unió Europa amb el Regne Unit garanteix una "sortida ordenada" d'aquest estat i que respecta els drets dels ciutadans comunitaris.

Pel que fa a Gibraltar, Sánchez ha assegurat que la prioritat pel seu govern és la gent del camp de Gibraltar. En aquest sentit, ha dit que no es pot "hipotecar el present i les vides dels milers de persones" que hi viuen.

També ha defensat l'acord sobre Gibraltar, que ha assegurat que "ha definit el marc per a les relacions de la UE amb Gibraltar per a les pròximes dècades", i que Espanya hi tindrà l'última paraula.


Diàleg entre catalans

Sánchez ha tornat a Catalunya al final d'aquesta primera intervenció: ha assegurat que la majoria de la societat catalana no vol la unilateralitat de l'independentisme. I als partits independentistes els ha dit que són lluny de les 3/5 parts del Parlament necessàries per reformar l'Estatut.

En aquest sentit, ha tornat a dir que el problema a Catalunya és de convivència, i que el diàleg ha de començar entre els catalans, amb els independentistes reconeixent els no independentistes.


Casado: "Li recordo que tenim 50 escons més"

El primer a intervenir després de Sánchez ha estat el líder del PP, Pablo Casado, que ha negat que el president del govern espanyol defensi la Constitució, perquè depèn, ha dit, dels vots independentistes.

Casado, que ha qualificat la presó de Lledoners de "catedral dels presos independentistes", ha qualificat el president de la Generalitat de "soci" de Sánchez, i li ha retret la menció a la "via eslovena".

Segons Casado, Sánchez no ha aportat res de nou en el debat d'aquest dimecres, i li ha reclamat que faci cas al PP:

"Li recordo que tenim 50 escons més que vostè i que tenim la majoria absoluta al Senat. Està molt bé demanar el 155, però és millor demanar-lo des d'una bancada que pot aplicar-lo i aprovar-lo."

 

Segons Casado, Sánchez hauria de donar suport a propostes que ha fet el PP com prohibir els indults als condemnats per rebel·lió o que es modifiqui la llei de partits per poder il·legalitzar organitzacions que "alenin la kale borroka", en referència directa als CDR.

El líder del PP ha dit a Sánchez que "la seva aventura s'ha acabat", i que es va acabar en les eleccions a Andalusia.


Iglesias: "Espanya viu una excepcionalitat indecent"

En el torn d'intervencions d'Units Podem i les seves confluències, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha assegurat que a Espanya sempre hi ha hagut crisis territorials i que caldria assumir-ho com un fet natural, i que així s'ha d'abordar la crisi política a Catalunya.

En aquest sentit ha recordat que la Constitució va definir Espanya com una realitat plurinacional, amb el concepte de "nacionalitats", però que amb el "cafè per a tothom" i amb el Senat convertit en un "cementiri d'elefants", això s'ha convertit en un "model esgotat".

 

Per afrontar-ho, Iglesias ha demanat a Sánchez que "respiri" i que no faci cas als sectors que li demanen que "incendiï Catalunya":

"Espanya viu una excepcionalitat indecent, que molts reconeixen en privat: continuen en presó preventiva presos polítics catalans al mateix temps que molts treballen perquè l'excomissari Villarejo surti de la presó".

Iglesias ha aprofitat per criticar el president Quim Torra per haver-se-li "escalfat la boca" quan va fer referència a la "via eslovena".

 

Albert Rivera: "Està en joc quina Espanya volem"

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, ha reclamat a Pedro Sánchez, una vegada més, que torni a activar l'article 155 de la Constitució, fent un requeriment al president de la Generalitat, Quim Torra.

Rivera ho considera necessari perquè a Catalunya es compleixi la Constitució de manera efectiva. Segons Rivera, el problema no és Catalunya, sinó el model d'estat:

"El que està en joc a Catalunya no és només què passa a Catalunya i entre catalans: és un problema de quin model de societat volem, de quina Espanya volem."

"Jo vull viure en una Espanya en què un Consell de Ministres pugui anar on vulgui, i que el cap de l'estat pugui anar on vulgui, i que quan un partit polític fa un homenatge a la Guàrdia Civil a Alsasua, m'agradaria que el president del govern, en comptes d'insultar-nos, en comptes d'anomenar-nos "gossos", com fa el senyor Ander Gil, estigués al nostre costat i de la Guàrdia Civil i de les víctimes del terrorisme. Aquest és el país en què vull viure."

 

"Els catalans som allà, i cada dia aguantem"

Rivera s'ha referit al Consell de Ministres que està previst celebrar la setmana que ve a Barcelona. Segons el líder de Cs, Sánchez marxarà de seguida:

"En aquell Consell de Ministres vostè aterrarà a Catalunya i sortirà de Catalunya, però els catalans som allà, i cada dia aguantem. Vostès parlaran d'orelles, però la gent que és allà patint, amb por, amb preocupació, suportem cada dia els seus socis, un senyor que a vostè i a mi ens anomena "bèsties tarades"".

En paral·lel el líder de Cs li ha reclamat a Sánchez també que convoqui eleccions:

"Eleccions ja, això no té sortida. Convoqui les urnes perquè surti un govern que apliqui la Constitució i que li digui als que volen liquidar Espanya que no ho aconseguiran. Que guanyin les urnes, que guanyi Espanya."

Pel que fa al Brexit, Rivera ha assegurat que Sánchez ha "perdut una oportunitat" històrica: segons el líder de Cs, en les negociacions Espanya hauria pogut aconseguir la cosobirania de Gibraltar.

En aquest sentit, Rivera ha acusat el president del govern espanyol d'haver-se'n anat de viatge a Cuba en el moment en què s'estava negociant el tractat del Brexit a la Unió Europea.


Tardà: "Ens aboquen a la desobediència"

El diputat d'ERC Joan Tardà ha tornat a reclamar diàleg polític a Pedro Sánchez per pactar un referèndum d'autodeterminació:

"Només hi ha dues opcions: dialogar i negociar sobre les bases que li he exposat. Un diàleg difícil? Moltíssim. Llarg? També. Complex? Molt més. Això acabarà sempre amb un acord que satisfaci les dues parts."

"Quina és l'altra opció? Seguir en el camí de l'autoritarisme: deteriorar la democràcia espanyola i catalana, abocar-nos a la desobediència a nosaltres, a la resistència pacífica, i a vostès a obrir la porta al feixisme."


"El judici de la vergonya"

Tardà ha recordat que d'aquí poques setmanes començarà el judici contra els líders independentistes, que ha qualificat com a "judici de la vergonya":

"Aquest judici passarà a la història com el judici de la vergonya, i que no li quedi cap dubte: separarà emocionalment de manera definitiva Espanya d'una bona part del poble català".

Per Tardà aquest judici es convertirà en un "nou desastre nacional" per a Espanya, i l'ha comparat amb la pèrdua de Cuba i la derrota d'Annual.


Campuzano: "El seu discurs ha donat el millor triomf a Vox"

El portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, ha criticat durament Pedro Sánchez pel seu discurs d'aquest dimecres al matí, quan ha acusat l'independentisme de basar-se en "mentides".

 

Segons Campuzano, podria haver estat el discurs de Susana Díaz, és a dir, del sector "més antic i conservador del PSOE".

Però ha anat més enllà i l'ha emparentat amb l'extrema dreta:

"Amb el seu discurs ha donat el millor triomf a Vox, perquè ja ha fet que giri la seva orientació política sobre Catalunya. Quin enorme error, i ho pagarà."

Campuzano li ha assegurat a Sánchez que no hi haurà estabilitat a Espanya fins que no se solucionin les demandes dels catalans a través d'un referèndum.

 

Sánchez a la dreta sobre Catalunya: "Vostès hi llancen gasolina"

En la resposta als grups parlamentaris, Pedro Sánchez s'ha centrat a criticar Pablo Casado: li ha dit que el seu discurs només és "una sèrie d'eslògans sense significat ni significant."

Ho ha dit amb la intenció de desautoritzar la seva reclamació d'aplicar el 155 a Catalunya: el president del govern espanyol ha dit que no es compleixen les condicions per fer-ho.

 

En aquest sentit, ha assegurat que fa un any, amb la declaració d'independència de la Generalitat, sí que hi havia motiu.

Sánchez ha acusat Casado d'insistir amb el 155 perquè no té projecte polític ni per a Catalunya ni per a Espanya:

"Nosaltres llançarem aigua a la crisi de convivència de Catalunya, i vostès hi llancen gasolina."


Aznar com a ventríloc

Seguint amb aquest argument Sánchez ha ficat al mateix sac el el PP, Ciutadans i Vox, i ha afirmat que al darrere dels tres partits hi ha el discurs d'Aznar:

"El senyor Casado, el senyor Rivera i el senyor Abascal tenen un ventríloc, que és el senyor Aznar."


Reclama "autocrítica" als independentistes

Als partits independentistes amb representació al Congrés, ERC i el PDeCAT, els ha respost que "renunciïn a la unilateralitat" i facin "autocrítica". Segons Sánchez, no només han de renunciar a la unilateralitat, sinó també a la reclamació d'un referèndum d'autodeterminació.

En aquest sentit, el que han de fer, ha dit Sánchez, és afegir-se a la fórmula que defensa el seu partit, "l'autogovern i l'Estatut", que ha assegurat que permet unir "el 75% o el 80% de la ciutadania".


El Consell de Ministres, a la Llotja de Mar

Mentrestant, aquest matí hem sabut que el Consell de Ministres del dia 21 a Barcelona es farà a la Llotja de Mar, la seu de la Cambra de Comerç, un edifici històric del centre de la capital catalana, a tocar de la Via Laietana i el passeig de Colom. El govern espanyol ho ha comunicat hores després que el ministre José Luis Ábalos va qüestionar l'oportunitat de fer la reunió a Barcelona. Moncloa el va esmenar immediatament.

Durant el seu discurs, Pedró Sánchez ha anunciat que en aquest Consell de Ministres que es farà a Barcelona s'aprovarà la pujada del salari mínim interprofessional.

ARXIVAT A:
Procés catalàPSOEPedro SánchezMossos d'EsquadraCDRArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut