Salut aplicarà més mesures per doblegar la corba: "Les xifres són insostenibles"
Cua de gent per accedir a l'Hospital del Mar aquest dimarts (EFE/Marta Pérez)

Ramentol admet que l'estat d'alarma només permet el confinament perimetral

El departament reconeix que la data límit per a les noves limitacions és la nit del divendres 30, quan haurien d'acabar les restriccions a bars i restaurants

Irene Vaqué ReigActualitzat

La situació "gairebé crítica" de la pandèmia a Catalunya obliga a prendre "noves mesures" per aturar el creixement de contagis. La Generalitat no concreta quines restriccions més preveu, però deixa molt clar que s'hauran d'ampliar les existents.

Després de la reunió d'urgència al Departament de Salut, ha comparegut el secretari general del ram, Marc Ramentol, que no ha volgut concretar quan s'anunciaran, però ha remarcat que cal fer més per doblegar la corba:

"No entrarem en el detall de les noves mesures. Ho estem treballant encara avui i serien especulacions. El que sí és clar és que les necessitem. El creixement està desaccelerat però continua sent creixement, el nostre sistema no pot aguantar aquestes xifres gaires setmanes més. Necessitem doblegar la corba cap avall."

Ramentol ha reconegut que el que preveu el decret d'estat d'alarma redueix les opcions al confinament perimetral, ja que el text no permet ni un confinament total ni tampoc autoritza un confinament de cap de setmana. Si la Generalitat ho vol tirar endavant, n'hauria de demanar l'autorització a un jutge. 

Ramentol ha afegit que la situació "és crítica i ho continuarà sent mentre no arribem a un punt d'inflexió". Tot i que no hi ha data per anunciar-les, Salut reconeix que la data límit "és la nit del 30", quan haurien d'acabar les mesures actuals, com són el tancament de bars, restaurants i centres d'estètica, que ha donat per fet que s'allargaran. "No és hora de començar a desescalar", ha comentat. 

A més, és el cap de setmana de la castanyada, tot i que el coordinador de la Unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, ha llançat un missatge molt clar: "Halloween, de veritat, no és el moment. No és el moment d'intentar fer qualsevol d'aquestes activitats. És un risc interactuar amb molta gent sense mesures de protecció."

 

Comencen a notar-se les últimes restriccions

L'única bona notícia és que les restriccions que es van posar en marxa fa onze dies comencen a tenir efecte i han desaccelerat el creixement. "Les dades preliminars indiquen que estan tenint un cert efecte, en una aparent desacceleració del creixement de nous casos. Això vol dir que l'epidèmia continua en expansió, però a un ritme més lent", ha concretat.

Entre les regions sanitàries, Salut ha destacat el ràpid creixement de contagis al Camp de Tarragona, a la Regió Metropolitana Sud, i també les xifres "molt alarmants" a Girona. En el cas de la Metropolitana Sud, la taxa de reproducció arriba a 1,8, per sobre tant de la de Tarragona com de la Catalunya Central, una de les àrees que fa setmanes que està en una situació molt preocupant.

Aquest és el gràfic per regió sanitària:

 

 

L'impacte del virus es nota a les residències, amb positius a gairebé un 12% dels centres i 133 residents ingressats en hospitals.

En el cas de les escoles, tot i que els contagis solen venir de fora, Salut ha advertit que el fet que hi hagi tants casos pot acabar-hi incidint. "Si continua pujant el nombre de casos a fora, acabarem tenint-los a dins i farà molt difícil que es pugui funcionar amb normalitat", ha afirmat el doctor Mendioroz. 

Entre els aspectes a millorar hi ha el compliment de les quarantenes, que continua sent incompleta en el 40% dels casos, segons Salut, un problema que s'arrossega des de fa mesos i que no sembla haver millorat tot i que es va escurçar el període d'aïllament de 14 a 10 dies.

El Departament també ha admès els retards de fins a 8 o 10 dies en els resultats de les PCR a l'Hospital Vall d'Hebron i ho ha atribuït a l'allau de proves que s'han fet aquests dies, amb testos als més de 7.000 professionals del centre.

 

Dos confinaments sobre la taula

Les principals opcions que hi havia a sobre la taula són, d'una banda, el confinament domiciliari de 15 dies, però mantenint obertes les escoles obertes i també les feines essencials. I de l'altra, el confinament de caps de setmana.

Tot i la insistència dels periodistes, el secretari general de Salut s'ha mantingut ferm a no voler pronunciar-se sobre un debat "que continua sent motiu de discussió tècnica" i en què cal "aïllar-se de les pressions de l'entorn per emetre un dictamen el més rigorós possible".

 

Xifres desbocades

La pandèmia continua avançant a Catalunya. Les dades d'aquest dimarts situen el risc de rebrot en els 887 punts, 46 més que les últimes 24 hores. És gairebé el doble que el màxim a la primera onada, que va ser de 454 el 20 de març, quan es feien molts menys proves que ara. 

 

 

 

Aquest risc supera els 1.000 punts en regions com Barcelona Sud, Camp de Tarragona, Catalunya Central o Girona.

Aquest dimarts també s'ha informat de 5.008 nous contagis i 39 defuncions.

Pel que fa als hospitalitzats, ara hi ha 2.138 malalts de Covid-19 ingressats, 368 dels quals a les UCI.

 

 

Salut alerta que tot fa pensar que, d'aquí a pocs dies, hi haurà més pacients Covid que no-Covid a les Unitats de Cures Intensives "i això no passava des de fa mesos". Ara, les UCI estan al 80% d'ocupació i els malalts de Covid suposen un 46% dels ingressats en aquestes unitats.

Per ara, diu Salut, no li consta que hi hagi hospitals que hagin decidit cancel·lar de forma massiva l'activitat programada.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut