Grups confinats, però cap escola tancada: "El virus ens entra de fora"

Ara hi ha un 4% dels grups bombolla confinats per algun positiu, però Educació assegura que "les escoles no actuen com a amplificadores del virus"

RedaccióActualitzat

El govern català vol transmetre tranquil·litat a les famílies. En cas d'un confinament total, asseguren des de Sanitat, les escoles de primària i els primers cursos de secundària no es tancarien.

La majoria dels grups, el 96%, estan anant a classe, i un 4% (2.910 grups bombolla a tot Catalunya) estan confinats. Per alumnes, gairebé un 5% del milió tres-cents mil alumnes que hi ha fan quarantena.

 

Des d'Educació es valora com a positiu que des que va començar el curs, ara fa un mes i mig, no s'ha hagut de tancar cap escola de primària ni cap institut. Només 8 escoles bressol han tancat per confinament.

Amb aquestes dades, la conclusió per al director general de Centres Públics del Departament d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, és que "les escoles són espais segurs". Per això se'n felicita: "Va ser un encert obrir les escoles".

 

 

Matadepera i Ebre, instituts amb molts grups confinats

Amb tot, sí que hi ha centres per tot el territori que han hagut de confinar grups bombolla. A l'Institut de l'Ebre, per exemple, 27 dels 70 grups s'han hagut de tancar a casa. Els positius es van detectar arran dels cribratges massius que Salut fa a totes les escoles de Tortosa.

A l'Institut de l'Ebre, de 650 proves PCR, 31 van sortir positives. El centre considera que les mesures preventives que ha implantat des que van començar el curs han estat efectives, sobretot quan no es podien mantenir les distàncies. Per això van partir alguns grups, de manera que fan semipresencialitat: mig grup segueix la classe des de casa i l'altre mig al centre. I, a la setmana següent, canvien.

L'Institut de Matadepera és un altre exemple amb molts alumnes confinats. 19 del 27 grups que tenen, més de la meitat, són a casa, perquè un o dos alumnes de cada grup van donar positiu en proves autotest.

Amb tot, Gonzàlez-Cambray assegura que "les escoles no actuen com a amplificadores del virus. El virus ens entra de fora de l'escola". I va més enllà: "Pràcticament no tenim casos greus en infants, el 70-80% dels casos positius que trobem a les escoles no infecten cap altre infant a la seva escola i al seu grup estable".

Per això defensa que les escoles han d'estar obertes, que "la no-presencialitat no ens ofereix les mateixes oportunitats per als nostres infants de cara a l'aprenentatge, de cara a l'acompanyament emocional, de cara, sobretot, també, a la igualtat d'oportunitats".

Gairebé 14.000 positius des de l'inici de curs

Segons les últimes dades de l'aplicació Traçacovid d'Educació, un total de 71.477 persones que pertanyen a la comunitat educativa estan en quarantena: 68.244 alumnes, 3.112 docents i personal intern i 121 treballadors externs, la qual cosa suposa un creixement de gairebé 800 confinats en relació amb dissabte, quan n'hi havia 70.690.

Els centres educatius catalans han registrat 5.664 positius en 10 dies: 5.049 entre els alumnes, 563 entre els docents i personal d'administració i serveis i 52 entre el personal extern.

Des de l'inici de curs, els positius de Covid-19 acumulats són 13.993, dels quals 12.500 són alumnes (0,87% del total), 1.352 són professors i Personal d'Administració i Serveis (0,82% del total) i 141 pertanyen al personal extern.

Ara mateix no hi ha cap centre tancat a Catalunya.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut