Un menor durant els mesos de confinament
Un menor durant els mesos de confinament (ACN/Anna Ferràs)

El govern es debat entre un confinament a casa de 15 dies o de diversos caps de setmana

Hi ha hagut una reunió d'urgència al Departament de Salut, amb la consellera Alba Vergés, per decidir noves restriccions per provar de contenir els contagis de la Covid

RedaccióActualitzat

Confinament domiciliari durant dues setmanes amb excepcions per a les escoles i les feines essencials. Aquesta és una de les opcions que considera el govern català a instàncies d'alguns experts i una part dels professionals sanitaris.

La consellera de la Presidència, Meritxell Budó, avançava dilluns a Catalunya Ràdio que el govern de Catalunya també es planteja el confinament els caps de setmana.

"És un escenari que hi ha sobre la taula, perquè, certament, durant el cap de setmana és quan hi ha més interacció social i, per tant, anirem veient quines mesures hem d'anar prenent en funció del que ens diguin les dades epidemiològiques", afirmava Budó.

A aquestes declaracions, la consellera de Salut, Alba Vergés, va respondre: "Sempre hem dit que no descartem res, el que sí que és clar és que esperem que tant el cap de setmana com durant la setmana es redueixi la mobilitat, es redueixin les interaccions socials, i que ens ho prenguem com a societat molt seriosament."

En tot cas, un confinament exigiria el vistiplau del govern espanyol o del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

 

"Necessitem noves mesures"


Vergés ha mantingut una d'urgència al Departament de Salut, per la qual cosa les decisions es podrien precipitar. De moment, però, des del Departament només es deixa clar que hi haurà noves mesures "perquè ens fan falta" i les xifres "són insostenibles"

La Generalitat admet que s'estan estudiant a nivell tècnic quines altres mesures s'aplicaran i preveu que es prorroguin les que ja hi ha "perquè no estem en un escenari de desescalar". 


"Fora de control"

I és que les xifres de la Covid-19 no tenen aturador. Les dades fetes públiques aquest dimarts al matí situen el risc de rebrot en els 887 punts, 46 més que les últimes 24 hores. S'han notificat 5.008 nous contagiats diagnosticats i 39 defuncions més.

Pel que fa als hospitalitzats, ara hi ha 2.138 malalts de Covid-19 ingressats, 368 dels quals estan en unitats de cures intensives.

Amb una evolució dels casos diagnosticats diaris molt superior a la del març, el punt àlgid de la pandèmia, i la corba d'índex de risc de rebrot en ascens imparable –superant els 1.000 punts en alguns casos, com les regions sanitàries de Barcelona Sud, Camp de Tarragona, Catalunya Central o Girona–, diversos agents implicats en el control dels contagis han demanat més restriccions a la Generalitat.

 

El cap del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital Germans Trias, Roger Paredes, considera que l'epidèmia està "descontrolada" i que, per tant, "és molt més efectiu fer un tancament fort i curt que no pas un tancament gradual". Ho ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio.

 

Una opinió amb la qual coincideix l'investigador de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Daniel López Codina, que en declaracions a El Món anticipava xifres de fins a 200 morts setmanals si no s'apliquen mesures dràstiques.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut