Un grup de detinguts a la base de Guantánamo. (Foto: Reuters)
Un grup de detinguts a la base de Guantánamo. (Foto: Reuters)
Madrid

Ruz tira endavant tres causes sobre el Sàhara i Guantánamo malgrat la reforma de la justícia universal

Vol investigar les tortures i el genocidi tot i la reforma de la justícia universal

RedaccióActualitzat

La reforma de la llei de la justícia universal no ha impedit al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz tirar endavant tres causes sobre el Sàhara occidental i Guantánamo.

El magistrat s'ha negat a arxivar la causa que investiga les tortures que haurien patit quatre presos de la base militar nord-americana entre el 2002 i el 2005. Es tracta de quatre homes, un nascut a Ceuta, un altre del Marroc però afincat a Espanya, un de palestí i un de libi.

Com ja va fer el 2009, Ruz ha tornat a preguntar als Estats Units si han investigat aquests fets i recorda que la Convenció contra la tortura i el Conveni de Ginebra obliguen a perseguir aquests delictes. Ruz al·lega que la reforma de la llei de justícia universal estableix que els delictes no es perseguiran a Espanya si s'acredita que ho són al lloc on es van cometre als fets o bé se n'ha fet càrrec un tribunal internacional.

Les altres dues causes són la querella presentada contra diversos militars marroquins per delictes contra ciutadans espanyols en aquell territori entre el 1975 i el 1976. Ruz argumenta que, en el moment dels fets, el Sàhara Occidental "tenia la consideració de territori espanyol". També acorda tirar endavant la querella per genocidi que va presentar l'Associació Sahrauí per a la Defensa dels Drets Humans contra diversos dirigents del Front Polisario.

Després de la reforma de la llei, ja s'han hagut d'alliberar vuit presumptes narcotraficants sirians i vuit més d'egipcis. Com ha fet Ruz, també el jutge Santiago Pedraz s'ha negat a arxivar una causa, la que es va obrir per la mort del càmera José Couso a l'Iraq.

Anar al contingut