Soldats israelians a la frontera sud amb Gaza (EFE/Abir Sultan)

Retirada o replegament: les incògnites que obre l'últim moviment d'Israel a Gaza

Quins escenaris s'obren després de l'anunci de retirada parcial de les tropes israelianes a la Franja de Gaza?

RedaccióActualitzat

Quan es compleixen sis mesos del principi de la guerra amb Hamas, l'exèrcit israelià anuncia per sorpresa la retirada de la major part de les seves tropes terrestres del sud de la Franja de Gaza. Hi deixarà només una brigada per controlar el pas entre Khan Yunis i la zona nord.

Israel argumenta que ja ha complert els seus objectius militars a Khan Yunis. Les tropes s'instal·laran ara a prop de la frontera on estaran més segures i podran descansar.

En tot cas, la guerra no s'ha acabat, i els bombardejos des de l'aire continuen.


Quins escenaris s'obren?

El president israelià, Benjamin Netanyahu, ha reiterat que l'objectiu segueix sent eliminar Hamas i que no abandona la seva intenció de conquerir la ciutat de Rafah. Però l'anunci de retirada comporta un ajornament de l'operació militar a Rafah, un enclavament en què hi ha més d'un milió de persones desplaçades.

De fet, el Ministeri de Defensa assegura que prepara una missió a la zona de Rafah, on creu que s'amaguen les últimes brigades de Hamas. El ministre de Defensa diu que aprofitaran el replegament de tropes per preparar noves operacions.

Netanyahu assegura que no hi haurà un alto el foc sense l'alliberament dels ostatges. Que després de l'anunci de retirada de tropes arribi o no un alto el foc dependrà de les converses que hi ha al Caire i a Doha indirectament amb Hamas.

En aquestes negociacions, Israel vol un intercanvi d'ostatges israelians per presoners palestins i Hamas reclama un alto el foc definitiu i que Israel retiri totes les tropes de Gaza.

Benjamin Netanyahu assegura que no hi haurà un alto el foc sense l'alliberament dels ostatges (EFE/Abir Sultan)

La pressió dels Estats Units

La retirada de tropes s'interpreta com l'inici d'una nova fase del conflicte, en què es redueix el nombre de soldats sobre el terreny i en què es llançaran atacs puntuals quan convingui.

Joe Biden ja va reclamar la setmana passada, abans de l'atac contra un comboi humanitari de l'ONG World Central Kitchen, un alto el foc a Gaza i va dir que era hora de començar un nou període de negociacions.

Els Estats Units comencen així a sumar-se a l'aïllament que ja té Israel a escala global.

Netanyahu té cada cop menys suports fora del país, però també a l'interior d'Israel. Després de quatre mesos, als carrers de Tel-Aviv tornen a prendre força les manifestacions que reclamen que Netanyahu convoqui eleccions anticipades. Dues manifestacions les dues últimes setmanes han convocat més de 100.000 persones al carrer, una xifra molt important en un país petit com és Israel.

Demanen no només que Netanyahu negociï i aconsegueixi l'alliberament dels ostatges que queden en mans de Hamas, sinó que també exigeixen que Netanyahu plegui.

Les tropes israelianes s'instal·laran ara a prop de la frontera, on estaran més segures (EFE/Abir Sultan)
ARXIVAT A:
Estats UnitsIsraelGazaJoe Biden
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut