Israel diu que l'atac al comboi de l'ONG WCK va ser per una "identificació errònia"

L'informe preliminar de l'exèrcit israelià diu que l'atac contra el comboi de World Central Kitchen que va matar set cooperants "no es va fer amb la intenció de ferir els treballadors humanitaris"

RedaccióActualitzat

Una "identificació errònia", segons un informe preliminar de l'exèrcit israelià, hauria estat la causa de l'atac d'Israel contra el comboi humanitari de l'ONG World Central Kitchen (WCK) que va matar set cooperants d'aquesta ONG.

Un dron israelià va arribar a disparar-los tres vegades, tot i que els vehicles tenien el logotip de l'organització. Segons el diari israelià Haaretz, un primer míssil va impactar en el cotxe que encapçalava el comboi i els supervivents van córrer a refugiar-se al següent vehicle, que també va ser atacat per un altre míssil instants després. Un tercer vehicle que es va acostar a socórrer-los va rebre un altre impacte.

"Vull ser molt clar: l'atac no es va fer amb la intenció de ferir els treballadors humanitaris de WCK. Va ser un error per una identificació errònia: de nit, durant una guerra, en condicions molt complexes. No hauria d'haver passat", ha afirmat el cap de l'Estat Major de l'exèrcit israelià, Herzi Halevi, que ha presentat aquest dimecres les primeres conclusions de la investigació.

Una investigació que, ha dit, ara continuarà "exhaustivament" una "entitat independent". Segons Halevi, l'exèrcit "aprendrà de les conclusions, implementarà mesures immediates i les compartirà amb WCK i altres organitzacions internacionals rellevants".

"Valorem la importància de la contínua distribució d'ajuda humanitària i farem tot el possible per seguir facilitant aquest esforç vital", ha afegit.

"Aquest incident va ser un error greu. Israel està en guerra amb Hamas, no amb la gent a Gaza. Demanem disculpes pel dany no intencionat als membres de WCK", ha conclòs.

"No és un incident aïllat"

La realitat és que prop de 200 treballadors humanitaris han mort a la Franja de Gaza des que va començar la guerra, segons ha subratllat el coordinador humanitari de l'ONU per als Territoris Palestins Ocupats, Jamie McGoldrick. Una xifra que, a parer seu, demostra que l'atac als cotxes de WCK "no és un incident aïllat".

De fet, agències humanitàries han retret en reiterades ocasions a Israel que no faciliti aquesta tasca, no només perquè no garanteix la seguretat dels combois, sinó també perquè es nega a obrir més rutes terrestres que facilitin el repartiment de l'ajuda.

Ara, la via marítima que va obrir fa menys d'un mes el vaixell de l'ONG Open Arms ha quedat suspesa.

La UE reclama una investigació ràpida

L'endemà de l'atac, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i el comissari de Gestió de Crisi, Janez Lenarcic, han instat Israel a fer "una ràpida implementació del compromís anunciat per les autoritats israelianes de dur a terme una investigació exhaustiva i garantir la rendició de comptes dels responsables".

"L'assassinat per part de les Forces de Defensa d'Israel de set membres d'un equip humanitari de World Central Kitchen mentre viatjaven per entregar aliments als més vulnerables a Gaza és atroç", declaren en un comunicat conjunt en què recorden a Israel la seva obligació, en virtut del dret internacional humanitari, de protegir els treballadors humanitaris en tot moment.

Un cop més, demanen a Israel que compleixi la resolució 2728 del Consell de Seguretat de l'ONU que exigeix un alto el foc immediat que condueixi a un alto el foc durador.

Borrell i Lenarcic se sumen així a altres reclamacions de la comunitat internacional d'investigar els fets.

Biden, en una imatge del març del 22 amb el xef José Andrés, de l

Biden, en una imatge del març del 22 amb el xef José Andrés, diu que li ha trucat per donar-li el condol (Reuters/Evelyn Hockstein)


Biden: "Israel no ha fet prou"

El president dels Estats Units, Joe Biden, també ha condemnat l'atac en un comunicat aquesta matinada. Diu que està "indignat i desconsolat" i acusa Israel de no haver fet prou per protegir els treballadors humanitaris.

"Aquest conflicte ha estat un dels pitjors dels últims temps pel que fa al nombre de treballadors humanitaris morts. Aquesta és una de les principals raons per les quals la distribució d'ajuda humanitària a Gaza ha estat tan difícil: perquè Israel no ha fet prou per protegir els treballadors humanitaris que tracten de lliurar ajuda als civils que la necessiten desesperadament", afirma el president nord-americà.

I assegura que la investigació d'Israel sobre l'incident "ha de ser ràpida, ha de comportar responsabilitats i les seves conclusions s'han de fer públiques".

 

 

ARXIVAT A:
IsraelGazaGuerra a Gaza
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut