Tres tancs israelians a la Franja de Gaza (Reuters)
Tres tancs israelians a la Franja de Gaza (Reuters)

Israel retira la majoria de tropes del sud de Gaza

El ministre de Defensa israelià ha anunciat que l'exèrcit deixa oberta una porta a una operació a Rafah

Redacció/AgènciesActualitzat

L'exèrcit israelià ha retirat pràcticament la totalitat de les tropes del sud de Gaza i dona per acabada la fase activa de la invasió de la Franja. Des d'aquesta nit, només hi queda una brigada, que s'encarrega d'assegurar un corredor entre el sud d'Israel i la costa de Gaza, bloquejant el pas al nord de la Franja i facilitant les operacions entre el centre i el nord del territori.

D'aquesta manera, Israel renuncia momentàniament a la invasió de la Franja, però el ministeri de Defensa no descarta una possible operació terrestre contra Rafah, amb què amenaçava el mes passat el primer ministre, Benjamin Netanyahu.

"Avui, diumenge 7 d'abril, la 98a divisió de comandos de l'exèrcit israelià ha acabat la missió a Khan Yunis. La divisió ha sortit de la Franja de Gaza amb l'objectiu de preparar futures operacions", assegura l'exèrcit en un comunicat citat per l'agència France Presse.

L'exèrcit israelià ha informat aquest diumenge que, abans de retirar-se, les unitats de combat han dut a terme les últimes operacions al barri d'Al-Amal per acabar de "desmantellar la infraestructura" de Hamas.

Vehicles de combat de l'exèrcit israelià a la Franja
Vehicles de combat de l'exèrcit israelià a la Franja (Reuters)

Sis mesos de guerra

Aquesta retirada es produeix el dia que fa sis mesos del començament de la guerra a Gaza i després de quatre mesos de combats a la zona de Khan Yunis. Des del 7 d'octubre passat, 33,175 palestins han mort i 75.886 han resultat ferits segons dades d'aquest diumenge del Ministeri de Salut de Gaza.

La notícia arriba l'endemà que l'exèrcit israelià va recuperar a Khan Yunis el cadàver d'Elad Katzir, que havia estat capturat per la Jihad Islàmica.

Netanyahu: "No hi haurà alto el foc sense el retorn dels ostatges"

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha reiterat aquest diumenge que no hi haurà acord per a un alto el foc si no tornen a casa els 133 ostatges que estan segrestats des del 7 d'octubre.

En un discurs abans de reunir-se amb el govern israelià, Netanyahu ha insistit que no cedirà a les "exigències extremes" de Hamas.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en una imatge del mes de febrer passat
El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, en una imatge del mes de febrer passat (Reuters/Ronen Zvulun)


Ha assegurat que no s'oposa a un acord de treva i ha culpat Hamas de posar una sèrie de condicions que pretenen "garantir la seva supervivència, rehabilitació i capacitat de posar en perill" una altra vegada els ciutadans i soldats israelians:

"Cedir a les exigències de Hamas els permetrà intentar repetir una vegada i una altra els crims del 7 d'octubre, com van prometre fer".

"Ciutadans d'Israel, no hi ha guerra més justa que aquesta i estem decidits a acabar-la amb una victòria total", ha assenyalat el primer ministre israelià, que ha enumerat els tres objectius de l'ofensiva a Gaza, que repeteix des de fa sis mesos: retornar els ostatges a casa, eliminar Hamas a tota la Franja, "incloent-hi Rafah"; i garantir que Gaza "ja no representa una amenaça".

 

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestinaGazaGuerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut