Una columna de fum s'aixeca sobre Gaza després dels bombardejos d'Israel com a resposta als atacs de Hamas aquest dissabte

Quarta guerra a Gaza: qui és Hamas i quants atacs hi ha hagut en els últims 15 anys?

El desenllaç dels atacs de Hamas d'aquest dissabte passen per una ofensiva israeliana de gran envergadura

RedaccióActualitzat

El grup islamista palestí Hamas ha llençat un atac sorpresa a Israel des de la Franja de Gaza. És la quarta guerra de Gaza i el seu desenllaç passa inevitablement per una represàlia israeliana de gran envergadura.

Mentre l'exèrcit intenta expulsar els centenars de militants de Hamas que han entrat en territori israelià, l'exèrcit de l'aire començava a llançar un gran bombardeig contra Gaza, on viuen dos milions de persones en condicions molt precàries.

Han batejat l'operació com "Espases de ferro". Per als analistes, seria el preludi d'una gran ofensiva de revenja que podria desembocar en una gran incursió terrestre.

Les dimensions, la violència i l'audàcia de l'atac han agafat per sorpresa l'exèrcit i els serveis d'intel·ligència israelians, que teòricament tenen mil ulls posats a la Franja. Una humiliació per al govern d'extrema dreta de Benjamin Netanytahu i un xoc brutal per a l'opinió pública, que comença a fer-se preguntes.

El govern israelià ha anunciat una investigació per saber tot el que ha fallat i com és que no van detectar un desafiament que, per força, Hamas feia mesos que preparava.

Mai fins avui els militants islamistes havien aconseguit sortir massivament de la franja fortificada, ocupar per unes hores quibuts veïns i molt menys matar i segrestar desenes d'israelians.

Partidaris de Hamas als carrers de Gaza el 2022 (Foto: Reuters)

Qui és Hamas?

Hamas, o el Moviment de Resistència Islàmica, es va fundar l'any 1987 durant la primera intifada o aixecament palestí. Té el suport del règim xiïta de l'Iran, de l'organització políticomilitar libanesa Hezbol·lah, la Síria de Bashar al-Assad, i Qatar, entre d'altres.

Des del 2007, i després d'una curta guerra civil amb les forces d'Al-Fatah, liderades pel president palestí Mahmud Abbas, Hamas ha establert el seu control sobre la Franja de Gaza.

Des de llavors, el braç armat de Hamas, les Brigades d'Al-Qassam, han atacat amb coets en diverses ocasions l'estat d'Israel, a qui no reconeixen. Al seu torn, l'exèrcit israelià manté un setge ferri sobre la Franja de Gaza.

També s'oposen fermament als acords de pau d'Oslo, que van signar el govern israelià i l'Organització per l'Alliberament de Palestina el 1993. Els Estats Units i la Unió Europea consideren Hamas una organització terrorista.

Familiars d'una nena morta durant els bombardejos israelians a la Franja el 2021 (Reuters/Ibraheem Abu Mustafa)

Quants atacs hi ha hagut a la Franja?

Els atacs d'aquest dissabte obre un nou capítol en el conflicte d'Israel i Palestina: la quarta guerra de Gaza.

L'any 2008, l'exèrcit israelià va llançar una sèrie d'atacs aeris sobre la Franja de Gaza, com a resposta a la ruptura de la treva amb Hamas.

La guerra va durar vint-i-dos dies, i més d'un miler de palestins van morir. Els efectes dels bombardejos en infraestructures bàsiques, com escoles i hospitals, encara perduren a dia d'avui a la Franja, una de les zones més densament poblades i més pobres del món.

El 2012, una segona operació militar sobre la Franja, anomenada Operació Pilar Defensiu, va deixar 150 palestins morts en només vuit dies.

Dos anys després, 50 dies d'atacs continuats d'Israel a Gaza van acabar amb dos mil palestins, la majoria civils, i 70 soldats israelians morts.

I la darrera, el 2021, una incursió militar aèria d'onze dies va deixar 250 civils palestins morts.

 

Recupera el documental de Punt de no retorn "Dins la Jihad Islàmica Palestina i l'alternativa a les armes"

ARXIVAT A:
Israel envaeix Gaza
Anar al contingut