L'exèrcit israelià diu que ha atacat complexos armats de Hamas (Reuters/Israeli Defence Force)

Primer bombardeig sobre Gaza del nou govern israelià, que trenca l'alto el foc

La "marxa de les banderes", que commemora l'annexió israeliana del Jerusalem Est, el 1967, desencadena el trencament de l'alto el foc, en vigor des del maig

Actualitzat

Israel ha llançat nous atacs aeris sobre la Franja de Gaza la matinada d'aquest dimecres, segons han confirmat fonts militars. Els primers des del final dels onze dies de combats transfronterers del mes passat i els primers, també, del nou govern del país, després dels 12 anys de l'era Netanyahu.

Els raids han estat en resposta al llançament de globus incendiaris des de la Franja, que han causat una vintena d'incendis en camps de conreu israelians pròxims a la frontera amb Gaza, segons els bombers israelians.

Foc causat per un globus incendiari llençat des de Gaza a un camp israelià (Reuters/Amir Cohen)

L'exèrcit israelià ha assegurat que els seus avions han atacat complexos armats de Hamas a Gaza i al sud de Khan Younis i han alertat que estaven "preparats per a tots els escenaris, inclosos nous combats si continuen els atacs terroristes des de Gaza".

Els atacs aeris durant la nit, que ha trencat l'alto el foc, vigent des del maig passat, han deixat pas a la calma del matí, sense que s'hagi informat de baixes ni en una banda ni en l'altra.

 

La "marxa de les banderes"

La tensió entre tots dos bàndols havia pujat de to per la manifestació de nacionalistes jueus que celebraven el Dia de Jerusalem, l'anomenada "marxa de les banderes", una desfilada ultranacionalista hebrea pels carrers del Jerusalem Est per commemorar la presa de control i l'annexió del sector palestí de la ciutat santa per part de l'exèrcit israelià el 1967. Una manifestació semblant a la que va desfermar l'últim episodi bèl·lic el mes passat, que precisament va ser la causa que va fer suspendre aquesta manifestació, prevista per al 10 de maig.

La "marxa de les banderes" s'ha dirigit a la zona musulmana del Jerusalem Est (Reuters/Ronen Zvulun)


Aquest dimarts, milers d'israelians es van concentrar al voltant de la porta de Damasc de la ciutat vella de Jerusalem, entrada del barri musulmà, i camí perdirigir-se al mur de les Lamentacions, lloc sant del judaisme, cosa que va provocar la ira i la condemna dels palestins.

La "marxa de les banderes" ha arribat al mur de les Lamentacions de Jerusalem (Reuters/Ammar Awad)


L'annexió no va tenir reconeixement internacional, però els israelians consideren tota la ciutat com la seva capital. Per la seva part, els palestins volen que el Jerusalem Est sigui la capital d'un futur estat que inclogui Cisjordània i Gaza. En reacció a la marxa israeliana, grups de palestins també van sortir al carrer per protestar.

Grups de palestins han sortit als carrers en resposta a la marxa que commemora l'annexió del Jerusalem Est, el 1967 (Reuters/Mohammed Salem)


El desplegament policial va intentar evitar els enfrontaments entre palestins i israelians, en alguns casos amb gasos lacrimògens, tot i que es van registrar petits incidents i algunes barricades a la ciutat.

Moment de tensió entre manifestants israelians i palestins a Jerusalem (Reuters/Ammar Awad)


Primer atac després de Netanyahu

Han estat els primers atacs sobre la Franja de Gaza des del 21 de maig, quan va entrar en vigor un alto el foc mutu i sense condicions, que va posar fi a una escalada bèl·lica que es va allargar durant una setmana i mitja i que va acabar amb més de 250 morts. També han estat els primers raids des de la constitució del nou govern multipartit liderat per l'ultranacionalista Naftali Bennett,que va substituir el de Netanyahu diumenge passat.

 

 

ARXIVAT A:
IsraelGaza
Anar al contingut