Barcelona

Puigdemont promet un referèndum de "sí o no" i la CUP demana que se'n fixi ja la data

El president de la Generalitat assenyala que el referèndum no pot ser pels voltants de la Diada i s'obre a endarrerir-lo si es pacta amb l'Estat, mentre que Anna Gabriel avança que demanaran al govern que hi posi data abans d'acabar l'any

RedaccióActualitzat

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, assegura que el referèndum no serà un altre 9-N i que la pregunta serà clara i binària. Puigdemont ho ha dit a RAC 1 l'endemà d'haver superat la qüestió de confiança amb els vots de Junts pel Sí i la CUP. El president ha explicat que el ciutadà s'haurà de limitar a respondre si està a favor o en contra de la independència: 

"O 'sí' o 'no'. Això ja és una diferència important amb el 9-N. I a diferència amb el 9-N, el resultat ens vincula i, per tant, estem compromesos a aplicar el resultat de la decisió ciutadana."

Segons Puigdemont, la consulta s'ha de fer en diumenge i ha remarcat que no pot ser pels voltants de la Diada, ja que això incompliria el requisit internacional de no utilitzar jornades assenyalades per fer "decantació del vot". Ha apuntat que la data s'escollirà en funció del calendari d'aprovació de les lleis de desconnexió, i s'ha posat com a marge uns quinze dies després de la Diada. Això sí, s'ha obert a endarrerir la data si el referèndum es pacta amb l'Estat.

Carles Puigdemont també ha respost al ministre d'Afers Exteriors en funcions, José Manuel García-Margallo, que diu que el procés català és el desafiament més gran que ha patit Espanya des que Companys va proclamar l'Estat Català el 1934:

"No hauria de banalitzar el que han estat tragèdies que han afectat tothom. Aquestes paraules tan grandiloqüents del senyor Margallo en part ens ajuden a explicar al món que aquí hi ha una realitat per més que el govern [espanyol] s'entesti a negar-la, però per altra banda fereixen."

I ha fet aquest advertiment al govern espanyol:

"Si l'actitud continua sent la de negació d'aquesta realitat, excepte el senyor Margallo, que és l'únic que ho reconeix pel món, és evident que per la via dels fets, ells hauran convertit aquesta proposta en l'última trucada."

El president Puigdemont ha indicat que els pressupostos que està preparant el govern per al 2017 "no poden ser molt diferents dels del 2016", quan la CUP en va rebutjar la tramitació. Ha dit que els comptes estan "en el pack" de la confiança que se li va atorgar dijous al Parlament, almenys la voluntat d'aprovar-los. En aquest sentit, ha insistit que si no hi ha pressupostos convocarà noves eleccions, perquè per culminar el procés cal estabilitat. Puigdemont ha anunciat que el dia 10 d'octubre explicarà el full de ruta en una conferència a Madrid.

La CUP apressa Puigdemont a fixar ja una data del referèndum

La CUP vol que el govern concreti com més aviat millor la data del referèndum. Ho proposarà durant el debat de política general que es farà la setmana que ve al Parlament. La diputada Anna Gabriel demana que, si no és possible fixar una data concreta, com a màxim s'hauria de saber abans d'acabar l'any. Ho ha avançat a "El matí de Catalunya Ràdio":

"Si la data no es fixa amb concreció la setmana que ve perquè fem bé d'establir una quinzena com a marc orientatiu, i fixem la data d'aquí un mes o dos, segurament també estarem treballant en la bona direcció."

Durant el debat de la qüestió de confiança, Carles Puigdemont ja va situar el referèndum en la segona quinzena de setembre.

Gabriel proposa que una manera que la ciutadania se senti cridada a aquesta consulta seria que la convoqués la cambra catalana, que representa tots els catalans:

"Que sigui el Parlament qui el convoqui, que sigui el Parlament el que aprovi aquesta llei de referèndum per donar-li més força a aquesta convocatòria. Fixem-nos que podem ser no només les diputades de Junts pel Sí i la CUP sinó també Catalunya Sí que es Pot donant suport a aquesta convocatòria. Això seria molt positiu. I el govern faria d'executor d'aquest mandat."

Sobre els pressupostos, la diputada de la CUP ha fixat uns mínims perquè els comptes puguin superar el primer debat de totalitat al Parlament:

"Veurem si plantegem també incorporar impostos suspesos pel Tribunal Constitucional. En tot cas, nosaltres el que sí que demanem i establim com a indispensable, però no en clau partidista, en clau de sentit comú, és que hi hagi partida per al referèndum i partida per a la primera fase del procés constituent."

Tot i això, adverterix que caldrà que incloguin també partides per revertir les privatitzacions i per dotar de més recursos l'escola pública. La diputada de la CUP situa a mitjans de novembre el possible acord amb Junts pel Sí per entrar els pressupostos a debat al Parlament.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut