Puigdemont intervé en l'obertura del debat de la qüestió de confiança
Puigdemont intervé en l'obertura del debat de la qüestió de confiança
Barcelona

Puigdemont anuncia que convocarà el referèndum sobre la independència al setembre del 2017

En el debat de la qüestió de confiança, el president alerta que hi haurà un referèndum, acordat o no, i avisa la CUP que, si no avala els pressupostos, convocarà eleccions

RedaccióActualitzat

El president Puigdemont ha anunciat que, si l'Estat espanyol no accepta convocar un referèndum d'independència aquest legislatura, Catalunya estarà preparada per fer-ne un la tardor del 2017. En la intervenció amb què ha obert el debat de la qüestió de confiança, Puigdemont ha alertat que el govern té molt clara la via que ha seguir: "La resolució de la demanda catalana es farà d'aquesta manera: o referèndum o referèndum". I ha situat la segona quinzena de setembre com l'horitzó per deixar parlar el poble.

"Si arribem al final de la legislatura i no hi ha hagut cap resposta positiva en aquest sentit, estarem preparats i a punt de pujar el darrer graó abans de convocar de manera efectiva la independència de Catalunya i, a tot estirar, convocar un referèndum per la segona quinzena de setembre de l'any que ve.

El president ha defensat que una consulta acordada amb l'Estat és "el mecanisme més clar i acceptable internacionalment per acceptar la voluntat d'un poble davant d'una decisió històrica". Puigdemont ha afirmat que no descarta aquesta via; per això ha apel·lat a la classe política espanyola perquè faci un "acte de coratge" i mogui fitxa, també per trobar sortida al bloqueig institucional a Espanya.

"Avui toca assenyalar que hi ha una alternativa que desbloqueja els dos problemes polítics i que passa per Catalunya. Avui és possible que l'Estat espanyol tingui un govern que sigui capaç de passar pàgina a una època fosca i inoperant (....) i que sigui capaç, alhora, de respondre políticament, amb l'ambició que les circumstàncies excepcionals requereixen, a la demanda catalana de votar.

Puigdemont ha explicat que el seu govern està disposat a parlar amb un govern espanyol "lleial" els termes del referèndum, des de la pregunta fins a la data o "el quòrum" necessari per donar el resultat per vàlid.

El dirigent de Junts pel Sí ha endurit el to quan ha recordat declaracions recents de dirigents del PP comparant el procés independentista català amb el terrorisme. "Ho consideren pitjor, perquè per negociar amb ETA es van reunir en dues ocasions, i per fer-ho amb nosaltres no accepten ni asseure's a la taula".

El president ha recordat les mobilitzacions de "milions de persones" durant cinc anys a favor de la independència i ha remarcat que no hi ha "cap altre projecte polític a Europa" que mobilitzi tantes persones.

"Cadena de confiances" fins a la independència

El president també ha llançat un missatge directe a la CUP. En els primers minuts del debat de la qüestió de confiança, ha defensat que cal establir una "cadena de confiances" que s'allargui fins a la constitució de Catalunya com a nou Estat.

El cap del govern ha advertit que "sense pressupostos no hi ha confiança" i per això ha demanat que, si no li han de garantir aquest aval, no li facin perdre el temps.

"No hi tornarà a haver cap més debat com el d'avui. O s'aproven els pressupostos que enllesteix el vicepresident Junqueras i podem encarar el tram final de la legislatura, o faré us de les facultats que tinc per convocar eleccions. Aconsello, per tant, que qui no tingui cap intenció d'aprovar els pressupostos, millor que ens estalviï el dubte i el temps i demà no m'atorgui la confiança que reclamo."

En un discurs que s'ha allargat una hora, el cap de l'executiu ha cridat a ser "lleial" al mandat de les urnes del 27 de setembre i ha presentat el seu govern com un executiu que "funciona, compleix" i "ha donat i donarà mostres palpables de voluntat de diàleg i acord". L'han seguit des de la tribuna de convidats els expresidents dels Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert i també l'expresident de la Generalitat Artur Mas.

Puigdemont va convocar la qüestió de confiança quan la CUP va tombar els pressupostos el 8 de juny i el govern va donar per trencar l'acord d'estabilitat amb la formació anticapitalista. És un debat inèdit al Parlament de Catalunya. La votació la té guanyada, perquè la CUP ja ha avançat que hi està a favor. Tot el debat es pot recuperar en el minut a minut del 324.cat.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut