El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, i el portaveu del PSOE, Patxi López
El president d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, i el portaveu del PSOE, Patxi López

Podem es desmarca de la reforma de la malversació del PSOE, però no la tombarà

Fonts parlamentàries del partit asseguren que tenen dubtes sobre com ho aplicarien els jutges, i per això no signaran l'esmena

RedaccióActualitzat

Unides Podem es desmarca de la reforma del delicte de malversació que proposa el PSOE. Fonts parlamentàries han anunciat aquest dilluns que no firmaran la transaccional dels socialistes a l'esmena que va presentar ERC divendres.

Unides Podem assegura que és un acord entre PSOE i ERC, i han subratllat que no estan segurs de com serà "la futura aplicació del nou delicte per part dels jutges".

En tot cas, afirmen que "facilitaran que no descarrili" en la negociació prevista aquesta tarda al Congrés, en la ponència que decidirà quines esmenes a la reforma del Codi Penal plantejada pel govern espanyol --que també inclou la derogació de la sedició-- tiren endavant i quines no. Un pas previ a l'aprovació al ple, que podria ser aquest mateix dijous.


La reforma del Codi Penal, abans de tancar l'any

De com quedi definit el delicte de malversació al Codi Penal dependrà la situació judicial dels líders del procés, tant dels condemnats com dels que encara no han estat jutjats o són a l'exili.

L'objectiu d'Esquerra és despenalitzar uns fets, els de l'1-O, que no considera delicte. Per als socialistes, destinar diners públics a un referèndum "il·legal" no pot quedar impune. I aquesta és la línia de la contraproposta a l'esmena d'ERC que el PSOE planteja aquest dilluns, finalment en solitari.

La reforma que proposa, com va avançar La Vanguardia, afegeix una nova variant de malversació: el desviament pressupostari irregular. Una forma de castigar que el patrimoni públic es destini a finalitats públiques diferents de les que estava destinat. Les penes que suggereix per a aquest delicte són d'1 a 4 anys de presó i de 2 a 6 d'inhabilitació, reduint els màxims actuals previstos per administració deslleial, que són 6 anys de presó ampliables a 12, en els casos més greus.

Defensa que això acosta Espanya a països com França, Itàlia i Portugal, que distingeixen entre l'apropiació indeguda, amb penes superiors, i la desviació, amb penes més baixes.

La clau és veure com encaixa aquest nou tipus amb els fets de l'1-O; això en última instància quedaria en mans dels jutges. Segons el PSOE, el nou delicte de desviament pressupostari irregular farà que els dirigents del procés sí que puguin ser castigats, però amb una condemna màxima de quatre anys, en comptes dels sis actuals.

En canvi, la proposta d'Esquerra --segons els republicans-- deixa fora del delicte de malversació conductes com les del 9N o les de l'1-O. El que planteja l'esmena republicana és que cal diferenciar els casos de malversació en què hi ha un enriquiment personal o de tercers, dels casos en què aquest lucre no existeix. És una distinció que l'actual Codi Penal no fa des que el PP la va eliminar, el 2015, després de la consulta del 9N.

Així, els republicans proposen que el càstig sigui més gran quan els responsables s'embutxaquin diners. Si això passa, les penes es mantenen en la forquilla actual. Quan no hi ha ànim de lucre, l'esmena d'ERC proposa que la pena sigui d'un màxim de 3 anys de presó. Per tant, un any menys del que plantegen els socialistes amb el nou tipus.

Tot plegat hauria de quedar resolt abans que s'acabi l'any, quan hauria de quedar aprovada tota la reforma del Codi Penal, així com la proposta del govern espanyol per desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional.

ARXIVAT A:
Procés catalàERCUnides PodemPSOE
Anar al contingut