Junqueras sobre la reforma de la malversació: "L'objectiu és que l'1-O no es pugui perseguir"

El president d'Esquerra, en una entrevista al canal 3/24, ha demanat suports per negociar el delicte de malversació amb el PSOE

RedaccióActualitzat

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, demana suport a la resta de forces polítiques per negociar amb el PSOE la reforma del delicte de malversació, que els republicans van plantejar divendres en el marc de la reforma del Codi Penal per eliminar la sedició.

En una entrevista al canal 3/24, ha assegurat que "arribarem on arribarem en funció de la força que tinguem". "No depèn només de nosaltres, depèn en enorme mesura de quanta gent ens ajudi. Com més gent ens ajudi, arribarem a cotes més altes de desjudicialització", ha afegit.

La proposta presentada per ERC passa per recuperar la voluntat d'enriquir-se com a element central per calcular la gravetat del delicte i, en cas que no hi hagi ànim de lucre, proposen rebaixar les penes màximes a tres anys de presó, quan actualment poden arribar als dotze. Amb aquests supòsits, es deixarien fora les causes de l'1-O.
 

"Nosaltres no en vam fer cap, de malversació"

En aquest sentit, Junqueras també ha insistit que, amb el referèndum, "nosaltres no en vam fer cap, de malversació" i l'objectiu de la reforma que plantegen "és que allò que es va fer no sigui constitutiu de delicte i no pugui ser perseguit".

El president d'ERC no ha entrat a valorar la proposta que presentaran aquest dilluns PSOE i Unides Podem per reformar el delicte de malversació. Segons ha avançat La Vanguardia, els socis de govern plantegen un nou tipus de malversació, que penalitzaria la desviació pressupostària irregular dins l'administració pública amb penes de fins a quatre anys de presó --per tant, un any més del que proposa ERC--  i 6 d'inhabilitació.

El Codi Penal actual és el que va modificar el PP el 2015 i estableix un delicte de malversació independentment de quin sigui el destí dels diners desviats. El càstig va dels dos als sis anys de presó, amb un tipus agreujat que pot arribar als vuit anys de presó o fins i tot als dotze.

Fonts de La Moncloa, citades per l'agència EFE, asseguren que amb aquesta proposta no es deixarà ni un sol supòsit de malversació despenalitzat, ni el més lleu, que seria el nou delicte incorporat i que encara no estaria pactat amb ERC; ni el més greu.

Junqueras durant l'entrevista aquest diumenge al 3/24
Junqueras ha estat entrevistat aquest diumenge al 3/24 (CCMA)

Tampoc altres comportaments que ara no estan castigats i que també s'hi inclourien, com el d'enriquiment il·lícit per als càrrecs que obtinguin un increment patrimonial de més de 250.000 euros durant el seu mandat sense poder-ne acreditar l'origen, i que comportaria fins a tres anys de presó.

Sobre aquest nou tipus penal, el d'enriquiment il·lícit, Oriol Junqueras ha afirmat que ho veuen de bon ull: "Si algú vol avançar en aquest sentit, ens hi trobarà."

També s'ha mostrat partidari del canvi legislatiu que també ha plantejat el govern espanyol per desbloquejar la renovació del Tribunal Constitucional: "El Consell General del Poder Judicial fa quatre anys que s'havia d'haver renovat, i això és una anormalitat. Entenc que tot allò que contribueixi al fet que les coses es facin bé és bo."
 

La negociació dels pressupostos

Pel que fa als pressupostos de la Generalitat del 2023, el president d'ERC s'ha mostrat convençut que s'aprovaran i ha assegurat que l'única línia vermella dels republicans és "el servei al país". 

A partir d'aquí, Junqueras no descarta acords amb ningú. "Nosaltres no descartem res que sigui bo per a Catalunya", ha dit.

Pots veure l'entrevista sencera aquí:

 

ARXIVAT A:
ERCOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut