PSOE i Unides Podem aprofiten la reforma del Codi Penal per desbloquejar la renovació del TC

PSOE i Unides Podem plantegen la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial

Redacció/AgènciesActualitzat

El PSOE i Unides Podem han aprofitat la reforma del Codi Penal per introduir esmenes que permetin esquivar el bloqueig de la renovació del Tribunal Constitucional, que un grup de vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que també fa quatre anys que està en funcions, està evitant.

Es tracta dels dos magistrats del TC que ha de triar el CGPJ per llei i que tenen el mandat caducat des del juny. Fins fa una setmana, eren quatre. Els altres dos membres pendents de renovació, els que pertocava triar al govern espanyol, ja els va nomenar el Consell de Ministres en un altre moviment per desbloquejar-ne la renovació. Es tracta de l'exministre de Justícia Juan Carlos Campo i l'exdirectora general del Ministeri de la Presidència Laura Díez.

Doncs bé, ara els socis de govern plantegen la reforma de la llei orgànica del Poder Judicial per substituir el model d'elecció actual, que implica un acord de tres cinquens dels vocals del CGPJ, per un sistema de votació individual en què resultin elegits els candidats amb més suports. És a dir, passar a una majoria simple.

La reforma fins i tot introdueix la possibilitat de castigar amb responsabilitats penals aquells vocals que incompleixin la llei, com està passant en aquests moments.

El text anunciat pel portaveu parlamentari socialista Patxi López, coincidint amb el pont de la Puríssima, també introdueix terminis concrets per evitar el bloqueig: el president del CGPJ haurà de convocar el procés en els cinc dies posteriors a l'entrada en vigor de la llei, cada vocal proposarà com a màxim un candidat, es convocarà un ple en tres dies per a la votació i seran elegits els dos més votats. En cas d'empat, el president tindrà vot de qualitat.

A més, se suprimeix la potestat del CGPJ de verificar prèviament la idoneïtat dels magistrats que nomena el govern, perquè, segons el portaveu socialista, "no té cap sentit" permetre'ls bloquejar els nomenaments que competeixen a l'executiu.

López ha plantejat aquesta reforma com a resposta a l'actitud "antisistema", "antidemocràtica" i "inacceptable" del PP en la seva negativa a renovar un Consell General del Poder Judicial que fa quatre anys que està en funcions.

El Tribunal Constitucional està format per dotze magistrats designats per a un període de nou anys, que es renoven cada tres anys, de quatre en quatre. L'executiu espanyol proposa dos noms i el CGPJ en decideix dos més. La resta de candidats els plantegen el Congrés, que decideix quatre noms, i el Senat, que en decideix quatre més.
 

PP i Vox portaran la reforma al TC

El PP i Vox recorreran al Tribunal Constitucional la reforma de la designació dels magistrats del TC, així com la dels delictes de sedició i malversació. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que també ho denunciaran davant la Unió Europea: "El govern intensifica a contrarellotge els seus atacs a les institucions i el nostre estat de dret", ha dit aquest divendres a Twitter:

En aquesta línia, la secretària general del PP i portaveu al Congrés, Cuca Gamarra, ha acusat Sánchez d'"abús de poder". Diu que és "capaç absolutament de qualsevol cosa" per mantenir el seu govern i, específicament sobre la reforma de la malversació que proposa ERC, ha assegurat que suposa una "derogació parcial" del delicte.

Per tot plegat, ha explicat que el seu partit recorrerà al TC les reformes. "És la materialització de l'assalt a l'estat de dret per part de Sánchez", ha conclòs.

Per al líder de Vox, Santiago Abascal, "s'accelera l'assalt a les institucions" del president espanyol, Pedro Sánchez, amb "el suport dels seus socis separatistes". "Ho portarem al TC tant sí com no. Ens hi juguem la unitat i la democràcia", ha afirmat.

A més, Abascal ha anunciat que la seva formació presentarà una nova moció de censura contra el president espanyol, Pedro Sánchez. 

ARXIVAT A:
Unides PodemPSOECGPJTribunal Constitucional
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut