Serveis d'emergències en una zona residencial atacada a Borodyanka, a la regió de Kíev, aquest dimecres
Serveis d'emergències en una zona residencial atacada a Borodianka, a la regió de Kíiv, aquest dimecres (Reuters / Màksim Levin)

Putin endureix els atacs: míssil al centre de Kíiv i setge salvatge a Khàrkiv

A la capital ucraïnesa, les restes d'un míssil de creuer abatut han tocat una canonada a prop d'una estació de tren, fet que podria deixar sense calefacció parts de la ciutat

Actualitzat

En el setè dia de la invasió russa contra Ucraïna, el setge a Kíiv ha comportat que es vegi amenaçat el servei de calefacció.

Aquest dimecres al vespre hi ha hagut una potent explosió prop d'una estació central de tren, segons el Ministeri de l'Interior ucraïnès. Un testimoni dels fets ha pogut notar com el terra ha tremolat.

És una estació prou cèntrica, no gaire lluny de la plaça Maidan i de la zona d'edificis governamentals. Els trens continuen funcionant i l'estació hauria patit danys menors.

El ministre de l'Interior ha explicat que l'explosió no ha estat un atac directe a l'estació, sinó l'impacte de les restes d'un míssil de creuer rus interceptat per les forces ucraïneses.

El ministre Anton Geraixtxenko, ha afirmat que l'explosió ha tocat una canonada i això "podria deixar parts de la ciutat sense calefacció", un greu problema en ple hivern. S'espera que la temperatura màxima aquest dijous sigui de 3 graus i la mínima, de 0.

De tota manera, confia que els danys es puguin reparar aquest dijous.

No es té constància de víctimes, però el ministre ha destacat que hagués estat molt pitjor si el míssil hagués caigut al centre de Kíiv.

L'agència Reuters explica que la companyia ferroviària estatal ha indicat que l'atac aeri ha estat a prop del lloc on hi ha milers de persones esperant fugir de la ciutat.

El diari "The Kyiv Independent" parla de "fortes explosions" a la ciutat.


Després que aquest dimarts Rússia ataqués objectius estratègics de la capital ucraïnesa, durant les primeres hores de la jornada s'ha viscut una relativa calma, que s'ha trencat al vespre.

Balanç de la primera setmana de guerra

Durant aquesta setmana d'ofensiva, han mort més de 2.000 civils, segons el govern ucraïnès. L'exèrcit ucraïnès ha aconseguit fins ara mantenir el control del país davant d'una invasió russa cada cop més asfixiant.

Per la seva part, el Ministeri de Defensa de Rússia ha admès la mort de 498 soldats seus, amb gairebé 1.600 de ferits.


S'intensifica el setge a Khàrkiv

L'ofensiva a la ciutat de Khàrkiv ha començat aquest dimecres al matí amb el desplegament de tropes aerotransportades russes, segons fonts de l'exèrcit ucraïnès. La ciutat, la segona més important del país, encara està sota el control ucraïnès, tot i que els soldats russos han pres l'estació de tren i el port fluvial, segons l'alcalde, Ígor Terekhov.

Els paracaigudistes russos han saltat sobre la ciutat i, segons el Centre de Comunicacions Especials Estatals, pel seu canal de Telegram, "els ocupants han atacat un hospital, el Centre Clínic Mèdic Militar de la Regió Nord". Els atacs haurien causat, les últimes 24 hores, 21 morts i 112 ferits, segons el govern de Khàrkiv.

El Servei Especial de Comunicacions ucraïnès, SSSCIP, informa que uns míssils han tocat l'edifici de la Facultat de Sociologia de la Universitat Nacional de Khàrkiv i la seu del Servei de Seguretat d'Ucraïna, SBU, a Khàrkiv, una ciutat que viu sota les bombes des del primer dia de guerra.

Segons el mitjà ucraïnès NEXTA, s'han evacuat els estudiants estrangers que hi havia. Les bombes també han arribat a barris residencials. Aquestes imatges de NEXTA mostren les destrosses dels bombardejos a zones habitades de la ciutat.

Els bombardejos i l'atac amb míssils han continuat i en les darreres hores, el governador regional de Khàrkiv, Roman Semenukha, ha informat que un míssil de creuer rus ha destruït l'ajuntament de la ciutat en el segon dia d'intensos combats a la que viu la ciutat.

Altres mitjans ucraïnesos han informat també de l'impacte d'un coet en una escola que estava buida.

Destrosses causades en un edifici de la zona de la Universitat de Khàrkiv (Reuters)
Destrosses causades en un edifici de la zona de la Universitat de Khàrkiv (Reuters)


Mariúpol i Kherson, encerclades

Els combats continuen a les ciutats de Kherson i Mariúpol, dos enclavaments estratègics per controlar el sud del país, sobre el mar Negre i el mar d'Azov.

Un comunicat del Ministeri de Defensa rus assegura que han aconseguit el control de la ciutat de Kherson, mentre que l'alcalde de la ciutat, Ígor Kolikhàiev, diu que encara en tenen el control.

Segons el Kremlin, també hauria caigut la ciutat portuària de Mariúpol, al sud del país, un punt estratègic que els permetria controlar l'entrada i sortida d'Ucraïna pel mar d'Azov.

L'alcalde de Mariúpol ha assegurat que la ciutat, sotmesa a constants bombardejos des de dimarts al vespre, no pot evacuar els ferits, la xifra dels quals, encara per confirmar, no para de créixer. La ciutat no té subministrament d'aigua i assegura que els soldats de Putin estan impedint que els civils surtin de la ciutat.

 


Almenys quatre morts a Jitómir

Una altra ciutat atacada dimarts a la nit per l'exèrcit rus és Jitómir, a 120 quilòmetres a l'oest de Kíiv, un nus de comunicació del país. Un míssil de creuer suposadament llançat per l'exèrcit rus ha causat la mort de quatre persones, una de les quals un menor. L'impacte ha destrossat una desena d'edificis d'habitatges.

L'atac ha estat a prop d'una base aèria. El Ministeri d'Afers Estrangers d'Ucraïna diu a Twitter que un dels edificis afectats seria una maternitat.

Foc per l'explosió d'un míssil a Jitómir (Reuters/State Emergency Service Ukraïne)

A poblacions de la perifèria de Kíiv, com Irpín, d'uns 40.000 habitants i que ocupa una posició estratègica, el bombardeig a edificis residencials ha causat almenys 4 morts.

La mateixa desolació han causat les bombes a Borodianka, una ciutat residencial a uns 50 quilòmetres al nord-oest de Kíiv. Té uns 13.000 habitants i les incursions aèries hi han destruït blocs de pisos sencers.

Pel que fa a la columna de 60 quilòmetres de tancs i blindats russos, de moment estaria estancada i no hauria avançat en les últimes hores, segons ha informat aquest dimecres el Pentàgon. Aquest estancament podria ser a causa de la resistència ucraïnesa i, també, per un possible reagrupament de les tropes russes per avaluar la situació.

"Tenim uns indicis, res que puguem verificar independentment al 100%, però són indicis, que els ucraïnesos han intentat alentir aquest comboi", ha dit en roda de premsa el portaveu del Departament de Defensa, John Kirby.

Una andana de l'estació central de Kíev, plena de gom a gom
Una andana de l'estació central de Kíiv, plena de gom a gom (EFE/Roman Pilipey)

 

ARXIVAT A:
Vladímir PutinUcraïnaRússia
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut