L'exèrcit rus s'acarnissa amb Khàrkiv: desenes de civils hi haurien mort pels bombardejos

Un míssil rus ha impactat al govern regional de Khàrkiv, on hi hauria el govern i l'estat major per coordinar la defensa de la ciutat

RedaccióActualitzat

L'ofensiva russa s'intensifica davant la resistència ucraïnesa i encarrila l'assalt a Kíev: ha començat a atacar objectius estratègics a la ciutat i HA instat la població civil que és a prop a marxar-ne. Això, mentre s'apropa una columna de tancs de 60 quilòmetres a la capital ucraïnesa.

També s'incrementen els bombardejos a l'est, on hi ha la segona ciutat del país, Khàrkiv, que viu sota les bombes des del primer dia de guerra.

Els atacs han continuat també de nit, segons les imatges, que mostren com hi ressonaven les explosions un cop ja era fosc:


Aquest vídeo mostra com ha quedat la ciutat després dels bombardejos:


Impacte a la ciutat

Mentre Rússia sosté que els atacs en territori ucraïnès eviten la població civil, la destrucció de Khàrkiv és cada cop més gran a cada bomba que hi cau, i que no fa cap distinció.

Els carrers de Khàrkiv després de l'impacte dels míssils (Reuters/Vyacheslav Madiyevskyy)

Un míssil rus ha impactat al govern regional de Khàrkiv, on hi hauria els membres del govern i l'estat major per coordinar la defensa de la ciutat. L'atac hauria provocat almenys 11 morts i 35 ferits, segons el govern ucraïnès. Segons les últimes informacions, hi ha combats cos a cos en alguns barris.

L'atac a la seu del govern de Khàrkiv ha fet almenys 10 morts i 35 ferits (Reuters/Vyacheslav Madiyevskyy)

Aquest és el moment de l'impacte enregistrat per càmeres de seguretat de la zona, que ha difós el Centre Estratègic de Comunicacions ucraïnès.

L'explosió, al cor de la ciutat, a la plaça de la Llibertat, també ha afectat l'Òpera, la Filharmònica i edificis residencials. Poc abans de l'explosió s'havien activat les alarmes antiaèries perquè la població busqués refugi.

En un dels bombardejos ha quedat destruït el consolat d'Eslovènia, segons han informat l'ambaixada d'aquest país a Ucraïna i el Ministeri d'Exteriors eslovè. No hi ha hagut ferits i el cònsol honorari està bé, però l'exrepública iugoslava ha advertit que l'atac no quedarà impune:

"El consolat de la república d'Eslovènia a Khàrkiv ha estat destruït avui en un atac amb coets russos. El cònsol honorari es troba bé. Aquest acte horrible no quedarà sense conseqüències."

 

Un tanc ucraïnès destruït davant d'una escola a Khàrkiv (Reuters/Vitaly Gnidyi)

Aquestes són les imatges difoses pel canal de Telegram del Servei Estatal de Comunicacions Especials i Protecció de la Informació ucraïnès, on es poden veure les destrosses a l'interior de l'edifici després de l'impacte.

El president del país, Volodímir Zelenski, ha acusat Putin de crims de guerra per aquest i per altres atacs en barris residencials i ha demanat a la comunitat internacional que els reconegui com a tals.

"Aquest atac contra Khàrkiv és un crim de guerra, és terrorisme d'estat de la Federació Russa. Després d'això, hem de considerar Rússia un estat terrorista."

"El terror pretén trencar la nostra resistència. Ara venen cap a la capital, després de passar per Khàrkiv. La defensa de la capital és avui la màxima prioritat de l'Estat. Ucraïna ha de fer tot el possible per aturar l'enemic a totes les nostres ciutats."

Zelenski ha comparegut al Parlament Europeu amb un missatge molt emotiu per demanar a la Unió Europea que no abandoni Ucraïna.


El mapa de l'ofensiva

 

En les últimes hores les tropes russes ja han aconseguit el control de localitats com Txerníhiv i Okhtirka, i aquest dimarts al vespre hi han sumat Kherson, segons ha informat un assessor del Ministeri de l'Interior ucraïnès. Tot i això, ha afegit que en aquesta última ciutat Ucraïna manté el control de l'edifici de l'ajuntament.

Okhtirka es troba a uns cent quilòmetres a l'oest de Khàrkiv i és una població d'uns 50.000 habitants. Un bombardeig rus ha reduït a runa l'edifici d'una caserna militar. El Ministeri de Defensa ucraïnès ha comunicat la mort de 70 soldats.

A la ciutat d'Okhtirka han mort 70 soldats per la destrucció d'una caserna (Reuters/Press Service Ukranian gov)

Resseguint el rastre de les destrosses, 300 quilòmetres més a l'oest i a prop de la frontera amb Bielorússia, els míssils han colpejat Txerníhiv. Hi viuen unes 300.000 persones, que han vist arribar els atacs a les seves portes.

"Parin aquesta bogeria!", exclama una veïna. "Han destrossat una clínica pediàtrica propera, habitatges. De què som culpables? Si demà comencessin a disparar-vos amb míssils de creuer, què faríeu? Ens han deixat sense res", diu a la porta de casa.

"Havíem començat a viure com persones, però ells (els russos) no ens deixen viure", diu un home gran, i afegeix: "Espero que Putin sigui destruït pels mateixos russos."

Al nord de la regió del Donbass, les milícies armades prorusses ja van ocupar dilluns algunes àrees fora de l'autoproclamada república de Lugansk. Moscou també està a punt de conquerir un objectiu important: la ciutat portuària de Mariúpol, al mar d'Azov, on hi ha intensos combats des de dilluns.

Un edifici de Mariúpol, després d'una de les constants ofensives de l'exèrcit rus (Reuters/Nikolay Ryabchenko)

Al sud, l'exèrcit rus ja controla Berdiansk, una ciutat industrial que compta amb una base naval, i també tota la franja de terra que envolta la península de Crimea, cosa que els apropa a un altre objectiu de pes, Odessa.

Després de 6 dies d'invasió russa, no hi ha un recompte global de víctimes civils, però els primers càlculs ja parlen de centenars.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut