Un blindat de l'exèrcit ucraïnès a prop de Mariúpol, dijous passat (Reuters/Carlos Barria)

El front sud d'Ucraïna, a punt de caure en mans russes: els combats a Kherson i Mariúpol

Kherson, al mar Negre, podria ser la primera gran ciutat que està sota control de les forces russes

Juli Rodés AlmerActualitzat

La ciutat de Kherson, al sud d'Ucraïna, un port important del mar Negre, hauria caigut sota control de Rússia després dels intensos bombardejos de les últimes hores.

Així ho ha deixat entreveure l'alcalde de la ciutatÍgor Kolikhaiev, en un missatge a Facebook en què diu que hi ha hagut "visitants armats" al consistori i que a la ciutat no hi ha l'exèrcit ucraïnès, només civils que tenen ganes de viure. També hi ha imposat un toc de queda.

La caiguda de Kherson l'ha comunicat aquest dimecres al matí el portaveu del Ministeri de Defensa rus, Ígor Konaixénkov, en una declaració en què parla de "control total de la capital regional de Kherson" i especifica: "La infraestructura civil i les instal·lacions de suport a la població i el transport urbà operen amb normalitat" i "la ciutat no experimenta escassetat d'aliments o béns essencials".

De seguida des de la banda ucraïnesa s'han apressat a dir que el control per part de les forces russes no seria total. A primera hora de la tarda, Oleksí Arestovitx, assessor del gabinet presidencial, ha assegurat que als carrers de Kherson hi continua havent enfrontaments.

"La ciutat no ha caigut, el nostre bàndol continua defensant", ha dit Arestovitx.

 

A primera hora del matí, l'alcalde Kolikhaiev havia assegurat que els ucraïnesos encara mantenien el control de la ciutat.

"Encara resistim", havia dit en un altre missatge a Facebook. Hores abans, Kolikhaiev havia confirmat que les tropes russes havien encerclat la ciutat i ocupat el port fluvial i l'estació de ferrocarril.

Ara per ara, el govern ucraïnès no s'ha pronunciat sobre la situació a Kherson.


Kherson, enclavament estratègic

Situada a la desembocadura del Dniéper, el mateix riu que, 700 quilòmetres al nord, passa per Kíev, i molt a prop de la península de Crimea, annexionada per Putin el 2014, Kherson té uns 300.000 habitants.

Enclavament estratègic a prop de les fronteres de Romania i Moldàvia, estats integrats a l'OTAN, Kherson, que havia estat base de la flota russa al mar Negre en temps de la Unió Soviètica, és coneguda per les seves drassanes.

És la capital de la regió del mateix nom, que ja va ser bombardejada al principi de la invasió russa, la matinada del dijous 24.

En les últimes hores, especialment la ciutat i la seva perifèria havien estat bombardejades intensament.


Berdiansk, també en mans russes

Kherson seria el segon port del sud d'Ucraïna que cau en poder de l'exèrcit rus, que dilluns hauria pres el control de Berdiansk, a la costa del mar d'Azov.

Ciutat balneària de més de 100.000 habitants, Berdiansk és una destinació turística coneguda per les seves platges i els seus banys de fang.

Alhora, però, és una ciutat industrial i comercial, i un important nus ferroviari del sud d'Ucraïna.

A l'Oest de Kherson, les forces ucraïneses mantinen encara el control sobre el port, d'Odessa.

Dos vaixells de la marina ucraïnesa davant la costa d'Odessa (Europa Press/Yulii Zozulia)

Amb més d'un milió d'habitants, és el principal port d'Ucraïna i la tercera ciutat del país.


14 hores de bombes sobre Mariúpol

Mentrestant, continua l'ofensiva de l'exèrcit rus per conquerir Mariúpol, 90 quilòmetres més a l'est, a la província de Donetsk.

Segons l'alcalde de la ciutat, Vadim Boychenko, centenars de persons civils haurien mort.

Mariúpol és una posició estratègica, amb el principal port del mar d'Azov -i del Donbass- . És la ciutat més important del sud-est d'Ucraïna.

És també un destacat centre industrial i econòmic d'Ucraïna, i està entre les deu principals ciutats del país.

Edifici de Mariúpol que hauria resultat danyat pels bombardejos russos del cap de setmana (Reuters/Nikolay Ryabchenko)

Amb més de 400.000 habitants, també és un important centre industrial i econòmic d'Ucraïna, i està entre les deu principals ciutats del país.

Aquesta tarda, l'alcalde de Mariúpol ha denunciat que la ciutat ha estat bombardejada de manera incessant durant catorze hores i hi ha nombroses víctimes mortals.

Arran d'aquest atac continuat, ha explicat, la ciutat s'ha quedat sense subministrament d'aigua corrent.

Fins ara, la intensitat dels bombardejos havia impedit evacuar els ferits, però aquest dimecres l'alcalde ha acusat l'exèrcit rus d'impedir "activament" l'evacuació de civils.

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
Anar al contingut