Obren parcialment les fronteres exteriors de la UE, tancades fa 3 mesos per la pandèmia

Obertura descafeïnada de les fronteres exteriors de la UE: Itàlia se'n desmarca

El govern espanyol ho està estudiant i espera reobrir aviat les fronteres a aquests països, però sense fixar una data

RedaccióActualitzat

Més de tres mesos fa que estan tancades les fronteres exteriors de la Unió Europea per culpa de la Covid-19. Aquest dimecres es tornen a obrir, però de manera parcial. És una obertura descafeïnada. A més, Itàlia no ho pensa aplicar. I Espanya encara ho està estudiant i ho decidirà els pròxims dies.

De moment la UE diu que només permet l'entrada a ciutadans d'una quinzena de països. Queden exclosos els dels Estats Units, Rússia, el Brasil o l'Índia, que continuen a la llista de països que no es consideren segurs des del punt de vista de la pandèmia. Els ciutadans xinesos estan autoritzats a entrar sempre que Pequín també aixequi el veto als ciutadans europeus.

A última hora, però, no hi ha hagut unanimitat. Itàlia se n'ha desmarcat. El govern de Giuseppe Conte imposa mesures restrictives molt dures per als ciutadans de tots els països de fora de la zona Schengen, inclosos els estats considerats segurs per la Unió Europea.

El govern italià ha aprovat una ordenança que estableix una quarantena obligatòria de dues setmanes i vigilància sanitària per a tots els passatgers que vinguin de fora de l'espai Schengen. Només podran entrar per motius acadèmics, laborals, sanitaris o d'urgència absoluta.

El ministre de Sanitat, Roberto Speranza, ha afirmat: "La situació a escala global continua sent molt complicada i hem d'evitar que s'anul·lin els sacrificis que han fet els italians als últims mesos."

Obren parcialment les fronteres exteriors de la UE, però Itàlia manté la quarantena
Obertura tímida de les fronteres de fora de l'espai Schengen

 

La llista aprovada pels 27

Després d'unes negociacions intenses, els estats de la Unió Europea han donat el seu vistiplau, amb l'excepció d'Itàlia, a la llista de països que poden accedir al territori europeu. Són el Japó, el Canadà, Austràlia, Nova Zelanda, el Marroc, Algèria, Tunísia, Montenegro, Geòrgia, Sèrbia, Corea del Sud, Tailàndia, l'Uruguai i Ruanda.

A aquests 14 països s'hauria d'afegir la Xina, però els 27 exigeixen a Pequín que aixequi el veto d'entrada als europeus si vol que els seus ciutadans puguin viatjar al bloc europeu. En un comunicat defensen que la "reciprocitat s'ha de tenir en compte" cas per cas.

També es permet la reobertura de fronteres amb països fortament vinculats a la UE com són Andorra, Mònaco, San Marino i el Vaticà. L'estat espanyol ja permetia la lliure circulació amb Andorra per la seva proximitat. Ara amb aquesta recomanació la resta dels estats de la UE també podran obrir les portes als andorrans.
 

Obren parcialment les fronteres exteriors de la UE, però Itàlia manté la quarantena
Els Estats Units queda fora de la llista de la Unió Europea (Reuters/Nacho Doce)


En aquest grup reduït no hi ha els Estats Units o Rússia, ni tampoc països de l'Amèrica Llatina, tret de l'Uruguai. La Covid-19 està afectant de forma molt important tota la zona.

El llistat aprovat per la UE es revisarà cada 15 dies per afegir països que es considerin segurs. De la mateixa manera, també es podrà restringir la llista si en algun dels països que hi figuren empitjora la situació de contagis.


Espanya aixecarà gradualment les fronteres

Espanya estudia cas per cas la reobertura de la seva frontera exterior als 15 països de la llista consensuada de la Unió Europea. El procés serà gradual i progressiu i tindrà en compte la reciprocitat amb alguns d'aquests estats. Aquests són els casos de la Xina, el Marroc o Algèria.

De moment, aquest dimecres Espanya i Portugal han reobert les seves fronteres després de tenir-les tancades més de tres mesos per evitar la propagació del COVID19. A l'acte hi han assistit Pedro Sánchez i el rei Felip VI, i per part de Portugal, el president, Marcelo Rebelo de Sousa, i el primer ministre, Antonio Costa.
 

Obertura descafeïnada de les fronteres exteriors de la UE: Itàlia se'n desmarca
Les màximes autoritats dels dos països han escenificat la reobertura de la frontera (EFE/Nuno Veiga)


Per donar rellevància a la reobertura, les autoritats principals dels dos països s'han reunit a banda i banda de la frontera, a Badajoz i Alves. Un acte sobri, on han sonat els himnes respectius i en què els màxims mandataris han lluït mascaretes i distància física, evitant les tradicionals encaixades.

En el passeig que han fet per la zona, el rei Felip ha hagut de sentir crits a favor de la República i també de suport a la seva figura.

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus SalutUnió EuropeaPolicial
Anar al contingut