Platges plenes al Brasil tot i superar els 50.000 morts i un milió de casos per Covid
La platja d'Ipanema, a Rio de Janeiro, aquest diumenge (Reuters/Ricardo Moraes)

Platges plenes al Brasil tot i superar els 50.000 morts i un milió de casos per Covid

Milers de brasilers es continuen manifestant en contra i a favor de la gestió del president Bolsonaro

RedaccióActualitzat

Només els Estats Units tenen xifres pitjors que el Brasil per Covid-19. El país llatinoamericà ha superat els 50.000 morts i ja té més d'un milió de contagis registrats.

I les protestes contra el president Bolsonaro no s'aturen. Per quart diumenge consecutiu, milers de brasilers han sortit als carrers de diferents ciutats. Detractors i també partidaris del polític ultradretà es manifesten enmig d'una pandèmia que està afectant greument el país. Les principals manifestacions s'han fet a Sao Paulo i Brasília, on els actes han estat més pacífics i també menys nombrosos.

A Rio de Janeiro, mentrestant, les platges s'han omplert aquest cap de setmana. Activitats com esdeveniments que apleguin molta gent, les escoles o les visites a les presons continuen prohibides, però el govern regional va autoritzar divendres la reobertura de bars i restaurants o la pràctica d'esports a l'aire lliure. Això ha fet que milers de persones anessin a les platges més famoses de Rio.

Segons el Ministeri de Salut, l'índex de contagis confirma que, després d'impactar les capitals i regions metropolitanes, ara la tendència és que s'estengui cap a l'interior del país. L'amenaça s'acosta als sistemes hospitalaris de ciutats amb recursos molt més limitats que els grans centres urbans.


Manifestacions sense incidents importants

La capital, Brasília, ha concentrat els actes més importants dels contraris a Bolsonaro i dels que creuen que ho està fent bé, Cadascun dels actes ha fet un recorregut pacífic per vies oposades, per trobar-se davant del Parlament, on hi havia un cordó policial per separar-los. Hi ha hagut petits incidents que les forces de seguretat han resolt ràpidament.

Els detractors de Bolsonaro portaven pancartes que qualificaven el president de "feixista" i demanaven la seva destitució per la seva política "genocida" enmig de la pandèmia del coronavirus.

Platges plenes al Brasil tot i superar els 50.000 morts i un milió de casos per Covid
Manifestació a Brasília contra Bolsonaro (Reuters/Adriano Machado)
Platges plenes al Brasil tot i superar els 50.000 morts i un milió de casos per Covid
La marxa a favor del president ha acabat a prop de l'organitzada pels seus detractors (Reuters/Adriano Machado)


Els favorables al màxim mandatari brasiler portaven banderes del Brasil i dels Estats Units, i cridaven a favor d'una intervenció militar i la "no interferència de la Xina en la política" del país.

Contràriament a altres vegades, Jair Bolsonaro no ha estat present a les protestes perquè ha anat a diferents actes militars.

Platges plenes al Brasil tot i superar els 50.000 morts i un milió de casos per Covid
Jair Bolsonaro, amb una boina vermella, en el 130è aniversari de l'Escola Militar de Rio de Janeiro (Reuters/Ricardo Moraes)

 

La trama corrupta de Bolsonaro

La situació sanitària i política al Brasil complica la vida al president. I el setge judicial també. Han detingut el senador Flávio Bolsonaro, primogènit del president. I l'expolicia Fabrício Queiroz, molt pròxim al mandatari, és sospitós de ser intermediari en una trama corrupta de confiscació de salaris de col·laboradors del gabinet de Flávio Bolsonaro que hauria actuat el 2016 i el 2017, amb l'objectiu de beneficiar el mateix legislador quan era diputat regional de Rio de Janeiro.

El que va ser ministre d'Educació, Abraham Weintraub, ha presentat la seva renúncia pressionat pels enfrontaments de Jair Bolsonaro amb el Congrés i el Tribunal Suprem. Aquesta és la dotzena baixa entre els ministres del president en un any i mig de govern.

 

 

ARXIVAT A:
BrasilJair BolsonaroCoronavirus
Anar al contingut