Trump saluda els seus partidaris amb el puny al BOK Center de Tulsa (Reuters/Leah Millis)

Trump punxa en la represa de la campanya i demana que es facin menys tests de Covid-19

El president dels Estats Units acusa els adversaris polítics de boicotejar l'acte, en què ha assegurat que trobar més casos de coronavirus perjudica la imatge del país

Juli Rodés AlmerActualitzat

Havia de ser un míting multitudinari, la represa triomfal de la campanya de les presidencials després de mesos sense actes presencials a causa de la Covid-19.

I Trump, que té en els mítings multitudinaris el seu millor format, ha hagut de veure com el BOK Center de Tulsa, a Oklahoma, amb un aforament de 19.000 persones, no s'ha omplert, ni molt menys, per veure'l reprendre la cursa per revalidar el càrrec.

Diverses fotografies mostren com les grades superiors estan molt buides, malgrat que els responsables de la campanya de Trump havien explicat que fins a un milió de persones havien volgut reservar entrades per a l'acte del president a Tulsa.

 

Un home negre partidari de Trump exhibeix el lema "Tornem a fer grans els EUA" (Reuters/Leah Millis)


Alguns dels assistents havien arribat amb força antelació per assegurar-se un bon lloc.

La previsió d'una assistència multitudinària havia fet preparar un míting previ a l'exterior, de Trump i el vicepresident, Mike Pence, que s'ha hagut de suspendre perquè l'espai reservat estava buit.

Trump, que segons algunes fonts estava molt empipat per no haver omplert el BOK Center en la represa de la campanya electoral, ha acusat els manifestants que hi havia fora d'impedir l'accés als seus partidaris.

 

Manifestants contraris a Trump s'han concentrat a prop del lloc on ha fet el míting (Reuters/Shannon Stapleton)


"Tenim gent dolenta aquí a fora, tenim gent molt dolenta fent coses dolentes", ha dit, però els periodistes que eren a l'exterior del BOK Center han xifrat els contraris al president en unes desenes de persones que s'han estat a un carrer de distància amb pancartes com "Black Lives Matter" i "Go home, Donald" i no han impedit el pas a ningú.

A Twitter, el cap de campanya de Trump, Brad Parscale, ha parlat de "manifestants radicals" que actuaven "atiats per una setmana de cobertura mediàtica apocalíptica" i els ha acusat de bloquejar els accessos.

 

 

La congressista demòcrata Alexandria Ocasio-Cortez ha respost Parscale dient que el que ha passat de veritat és que han estat enredats per adolescents usuaris de l'aplicació TikTok que han fet reserves falses:

"Us han fet creure que un milió de persones tenien tantes ganes d'assistir a un acte supremacista blanc, que estaven disposades a omplir un pavelló durant la Covid."


Trump també hauria pujat a l'escenari del BOK Center molt empipat, segons algunes fonts recollides pel The New York Times, perquè s'ha fet públic que sis treballadors de la campanya havien donat positiu de Covid-19 durant controls rutinaris previs a l'acte.

El diari afegeix una dada que no s'havia comunicat, que és que també han donat positiu dos integrants del servei de seguretat del president.

 

Trump acusa els seus adversaris de boicotejar el seu míting (Reuters/Leah Millis)


Més enllà del poc èxit de convocatòria -potser atribuïble a la por al contagi- ,el míting de Trump ha estat notícia perquè ha explicat que ha demanat que es facin menys proves de coronavirus.

Sí, menys proves, i no més. L'argument del president dels Estats Units és fàcil d'entendre: si es fan més proves es detecten més casos. I això dona mala imatge al país.

"Quan es fan tantes proves a tanta gent, s'acaben trobant més casos. Així que he dit a la meva gent: no feu tantes proves, sisplau!"


Trump ha assegurat que la seva gestió de la Covid-19 ha salvat "milions de vides", però que "ara ja és hora de tornar a la feina".

Els partidaris de Trump que han decidit assistir al BOK Center -majoritàriament homes blancs-, alguns arribats de lluny, no semblaven tenir por al contagi de la malaltia, perquè la majoria no portaven mascareta protectora ni mantenien cap distància, malgrat que la baixa assistència hagués permès esponjar la gent.

En el seu discurs, Trump no ha fet cap referència a la violència policial, ni al racisme, encara que morts com la de George Floyd són tan recents, que el moviment Black Lives Matter està més viu que mai i que tot just s'acaba de commemorar l'aniversari de la fi de l'esclavatge als Estats Units.

 

Un home blanc partidari de Trump porta una samarreta amb el lema "Està bé ser blanc" (Reuters/Leah Millis)


Tot això, prou indicatiu de la desconnexió del president amb el moment que viu el país, adquireix encara més transcendència pel fet que Trump ha elegit Tulsa per reprendre la campanya que vol que el 3 de novembre el mantingui quatre anys més a la Casa Blanca.

Tulsa, a l'estat d'Oklahoma, és la ciutat on fa 99 anys hi va haver la pitjor matança racista ocorreguda en un sol dia en la història dels Estats Units: unes 300 persones van ser assassinades per una multitud blanca que va assaltar el barri de Greenwood, conegut com "la Wall Street negra" perquè era la comunitat afroamericana més pròspera del país.

Trump sí que ha volgut referir-se al fet que aquests dies alguns monuments, ara considerats símbols racistes, han estat vandalitzats o tirats a terra.

 

 

Ha acusat una "multitud d'esquerres trastornada" de voler "vandalitzar la nostra història, profanar els nostres monuments (…) i perseguir qualsevol que no s'ajusti a les seves exigències de control absolut i total".

I, evidentment, ha carregat contra el seu rival, el demòcrata Joe Biden, al qual ha acusat de ser "un titella de l'esquerra radical".

El president tampoc ha parlat, per descomptat, del fet que la justícia no li ha donat la raó quan ha intentat impedir la publicació del llibre de John Bolton, el seu exassessor de seguretat nacional, ara molt crític amb ell, ni de la polèmica pel cessament del fiscal de Manhattan que investigava alguns dels seus col·laboradors més pròxims.

ARXIVAT A:
Trump Estats UnitsCoronavirus
Anar al contingut