Ciutadans compren verdures després de l'anunci de tres setmanes de confinament (Reuters/Anushree Fadnavis)

L'Índia confina 3 setmanes els seus 1.300 milions d'habitants per contenir el coronavirus

El primer ministre, Narendra Modi, diu que si el país no es confina 21 dies, recularà 21 anys

RedaccióActualitzat

El confinament total ha arribat aquest dimecres a l'Índia, el segon país més poblat del món i on viu una quarta part de la població de tot el planeta: més de 1.300 milions d'habitants.

El primer ministre indi, Narendra Modi, ha anunciat un confinament total de la població durant tres setmanes per evitar l'expansió del coronavirus.

"Si no anem en compte aquests 21 dies, el país i les vostres famílies aniran 21 anys enrere."


Ara per ara, les xifres de persones afectades pel virus causant de la Covid-19 a l'Índia són molt lluny de les d'Europa o els Estats Units: es té constància de 562 contagis i 10 morts.

Els científics, però, han calculat que, si no s'apliquen mesures com el confinament, a mitjans de maig hi haurà un milió d'infectats. En un país on el sistema sanitari té moltes mancances.

Un exemple n'és el nombre de llits hospitalaris per habitant: l'Índia té 0,5 llits d'hospital per cada 1.000 habitants, mentre que la Xina en té 4,3, i Itàlia, 3,2.

A banda d'ordenar el confinament, el govern de l'Índia també ha prohibit l'exportació de fàrmacs que podrien ajudar a tractar pacients contagiats, i també de material de protecció com mascaretes, i de respiradors.

 

Barrera policial en un carrer de Nova Delhi (Reuters/Adnan Abidi)


De fet, ja feia dos dies que algunes ciutats i estats ja estaven confinats, però el virus s'estava estenent des de les grans capitals fins a les àrees rurals.

L'anunci del confinament s'ha fet només quatre hores abans que entrés en vigor, i ha causat alarma entre la població perquè no deixava clar si es podria sortir de casa per anar a comprar.

A ciutats grans com Nova Delhi o Bombai hi ha hagut corredisses i enfrontaments amb la policia, que intentava posar ordre.

Els venedors del mercat explicaven a la gent que seguirien obrint cada dia, però no ha servit de res: la gent continuava comprant en grans quantitats.

Alguns comerciants de també denunciaven la confusió i explicaven que la policia els havia fet tancar la botiga, tot i ser d'alimentació.

En la seva compareixença, Modi ha anunciat que els serveis essencials es mantindrien, però això no ha impedit tampoc llargues cues camions carregats amb queviures que han quedat atrapats a les carreteres a causa del tancament de les fronteres dels estats.

 

Un policia colpeja un home acusat de no respectar el confinament (Reuters/Adnan Abidi)


Més enllà de la confusió inicial, la primera conseqüència del confinament ha estat visible ràpidament: carrers buits a la capital, Nova Delhi, habitualment plens de gent, i controls policials que aturaven els conductors que circulaven.

Ningú discuteix la necessitat del confinament de l'Ìndia, però els experts alerten que tindrà conseqüències, més enllà del coronavirus, dins i fora del país.

Alguns analistes ja demanen ja un paquet de mesures econòmiques per protegir les persones més desafavorides del país.

L'aturada de l'Índia també la notaran moltes empreses d'arreu del món, que hi tenen deslocalitzats serveis com "call centers" o processos informàtics que cal fer periòdicament.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS), d'altra banda, ja ha advertit que els Estats Units es podrien convertir a partir d'ara en l'epicentre de la pandèmia. Un advertiment que arriba justament quan el president, Donald Trump, ha dit que és partidari de tornar a obrir el país just després de Setmana Santa, tot i reconèixer que morirà gent.

ARXIVAT A:
Coronavirus
Anar al contingut