Llum verda a la Xina per provar la primera vacuna amb militars

Crítiques a la Xina per provar en militars una primera vacuna contra la Covid

Aquesta prova no garanteix que la vacuna pugui tenir un ús comercial més ampli en un futur

Actualitzat

Llum verda a la Xina perquè el prototip de vacuna contra la Covid es provi amb soldats. L'empresa xinesa de biotecnologia CanSino Biologics ha posat així en marxa la seva principal candidata a vacuna contra la Covid-19: l'Ad5-nCoV.

La vacuna és la primera de vuit opcions desenvolupades al país i que ja estan en fase d'assajos en humans. Els creadors de la vacuna en publicaven els primers resultats a finals de maig i asseguraven que havien aconseguit "resultats prometedors" i amb "un bon perfil de seguretat".  

Tot i així sembla que els assajos només demostren que la vacuna té el potencial de prevenir la Covid-19 i que l'aprovació de la fase de test en militars no garanteix que s'aprovi aviat per a un ús comercial més ampli.  

Algunes veus avisen, però, que plantejar una vacunació a gran escala abans d'estudiar-ne els efectes amb prou voluntaris, és a dir amb milers, és  arriscat, com assegura la investigadora Mercedes Jiménez Sarmiento, del Centre d'Investigacions Biològiques Margarita Salas (CIB-CSIC).

Segons la investigadora, el fet que aquesta possible vacuna s'estigui desenvolupant en col·laboració amb l'Acadèmia de Ciències Militars explica el "secretisme" que hi ha al voltant de la seva efectivitat i seguretat, i això, afegeix, no és bon senyal. Jiménez Sarmiento també ha expressat que és "preocupant" que no se sàpiga si la vacunació serà o no voluntària en aquest perídode de proves.

En el mateix sentit, el doctor Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic de Barcelona, ha explicat a El Matí de Catalunya Ràdio que el fet que aquesta prova estigui en mans de l'exèrcit és una mala notícia, perquè "no ens assabentarem de res fins que no ens ho vulguin explicar" i això, ha afegit, garanteix "poca transparència". Trilla també ha explicat que normalment en fase 3 les vacunes s'haurien d'assajar "en països on sí que hi ha una circulació important del virus" per poder obtenir resultats interessants; la Xina, ha recordat, no es troba en aquest cas i per tant, segons l'epidemiòleg, els resultats que se'n podran extreure, respecte a l'"eficàcia de la vacuna", seran dubtosos.  

 

Habitualment el període perquè un injectable d'aquest tipus pugui estar disponible per a un ús massiu és d'entre 12 i 18 mesos, segons l'OMS (l'Organització Mundial de la Salut). La Xina ha accelerat els processos, degut a l'emergència sanitària mundial, i ha permès que es tirin endavant alhora estudis que es troben en la primera i segona fase.

Mentrestant, la companyia farmacèutica nord-americana Gilead, fabricant del remdesivir, un dels tractaments que es consideren efectius per tractar la Covid, ja ha fixat el preu que tindrà el medicament, que serà d'uns 390 dòlars per vial.

ARXIVAT A:
SalutCoronavirus
Anar al contingut