Una persona canvia una bombeta (Europa Press/Marta Fernández)

L'espiral de preus afluixa per la frenada de la llum, però l'IPC encara supera el 7%

L'índex de preus al consum modera el creixement a l'octubre, segons les dades avançades, i es queda en el 7,3%

RedaccióActualitzat

Els preus de l'energia, sobretot l'electricitat i en menor mesura el gas, s'han moderat aquest octubre i això s'ha traslladat en la inflació d'aquest mes. No és que hagin baixat, sinó que no han pujat tant.

Segons la dada avançada que s'ha conegut aquest divendres, l'IPC s'ha situat a l'octubre en el 7,3%, més d'un punt i mig per sota del del mes passat. Al setembre, l'escalada de preus, tot i seguir a l'alça, va anar afluixant.

També s'han controlat els preus del vestit i el calçat, que han pujat menys que la tardor de l'any passat. Amb tot, l'indicador subjacent --que no recull ni aliments, ni productes energètics-- es manté estable en el 6,2%.


L'índex més baix des del gener

Aquest IPC del 7,3%, que s'ha de confirmar a mitjans de novembre, és l'índex més baix des del gener, abans que Rússia envaís Ucraïna, i està 3,5 punts per sota del pic del juliol, quan la inflació va escalar fins al 10,8%, el seu nivell més alt des del 1984.

Les dades s'han fet públiques la mateixa setmana que l'Airef, l'organisme que fiscalitza els comptes públics, ha llançat el primer avís de recessió a Espanya, que preveu per a principis del 2023.

 

ARXIVAT A:
IPC
Anar al contingut