Un pot de monedes
Un pot de monedes

Primer avís de recessió a Espanya: l'Airef preveu que arribarà a principis del 2023

L'organisme creu que el tercer trimestre l'economia s'estancarà i el quart i també el primer trimestre de l'any vinent caurà

Mals pronòstics per a l'economia espanyola, que ja s'apunta que entrarà en recessió a principis de l'any que ve. L'Airef, l'organisme que fiscalitza els comptes públics, preveu que l'economia caigui l'últim trimestre i també el primer trimestre del 2023.

Amb dos trimestres consecutius del PIB en negatiu, s'entra en recessió tècnica.

L'Airef explica que el turisme i la creació d'ocupació han salvat la primera meitat de l'any, però que aquest tercer trimestre l'economia s'estancarà. Ho atribueixen a la frenada de les exportacions, la pujada del preu del gas i l'augment dels tipus d'interès. I no descarten que els números acabin sent pitjors pel deteriorament econòmic dels països europeus.

La presidenta de l'Airef, Cristina Herrero, durant la roda de premsa (EFE/Luis Millán)

Pressupostos "no realistes"

L'organisme ha alertat d'un empitjorament de les previsions mentre que la inflació s'ha revisat a l'alça. I això ha portat la presidenta de l'Airef, Cristina Herrero, a advertir que els pressupostos presentats pel govern espanyol estan basats en unes previsions "no realistes" d'ingressos i de despeses. Entre altres coses, perquè no recullen la pròrroga de les mesures en vigor per fer front a la crisi energètica.

L'Airef també ha defensat que l'impost de solidaritat de les grans fortunes hauria d'entrar en vigor aquest any per poder recaptar els 3.000 milions d'euros previstos pel govern espanyol el 2023 i 2024.

 

Anar al contingut