El veto d'Hongria i Polònia aboca les ajudes europees anti-Covid a un retard (Pixabay/A Different Perspective)

Les ajudes anti-Covid europees es retarden pel bloqueig d'Hongria i Polònia

Els dos països exigeixen que es desvinculi el repartiment dels fons del respecte per l'estat de dret

Irene Vaqué Reig/AgènciesActualitzat

Brussel·les ha reconegut que el fons de recuperació europeu contra la pandèmia -dotat amb 750.000 milions d'euros- no estarà operatiu l'1 de gener. 

Hongria i Polònia han bloquejat el pla perquè el repartiment dels diners està vinculat al respecte a l'estat de dret, i això retarda més l'arribada d'aquests diners, que han de pal·liar els estralls econòmics de la Covid-19. 

En una reunió d'ambaixadors dels 27 a Brussel·les, Budapest i Varsòvia han vetat un mecanisme que s'ha d'aprovar per unanimitat. Si no es ratifica, la Comissió Europea no pot emetre el deute per finançar el pla de recuperació ni té opció de tirar endavant el pressupost comunitari. 

D'aquesta manera, Budapest i Varsòvia han complert l'amenaça de bloqueig. El portaveu del primer ministre hongarès, Viktor Orbán, ho ha justificat així: 

"Hongria ha vetat el pressupost, com havia advertit el primer ministre Orbán, perquè no podem donar suport al pla en la forma actual per vincular els criteris d'estat de dret a les decisions pressupostàries. Va en contra de les decisions del Consell del juliol". 

 

L'històric pla, aprovat al juliol, va incloure el mecanisme que permet suspendre les ajudes si s'ataca la llibertat de premsa o es vulnera la separació de poders, però els detalls van quedar pendents i subjectes a la negociació amb l'Eurocambra. 

Tant Hongria com Polònia tenen obert expedients de Brussel·les per no respectar l'estat de dret i pressionen de fa temps per evitar que es pugui tancar l'aixeta, en cas d'incompliment, d'uns fons dels quals són receptors nets. 

Tots dos països van alertar per carta que podrien vetar l'acord. Polònia denuncia que és un instrument per pressionar el país i Hongria parla directament de "xantatge polític". 

 

La plaça dels Herois de Budapest s'ha omplert de milers de persones que protestaven contra les polítiques del primer ministre Orbán (Reuters)
Imatge d'arxiu d'una protesta a la plaça dels Herois de Budapest contra les polítiques del primer ministre Orbán (Reuters)


L'executiu comunitari ha demanat resoldre "ràpid" el veto hongarès i polonès al pressupost de la Unió Europea per al període 2021-2027. El vicepresident de la CE, Valdis Dombrovskis, ha instat a avançar: 

"Espero que totes les parts coneguin la responsabilitat que tenen, siguin totalment conscients de com fan falta aquests diners i que les decisions s'haurien de prendre al moment que toca. Lamentablement, ara ja hem de dir que afrontarem algun retard, així que no esperem que tot estigui al seu lloc l'1 de gener de l'any que ve." 


El polític letó ha recordat que el Parlament Europeu i el Consell, format pels estats membres, ja tenien un acord polític per als fons de recuperació. Com que no podien vetar aquest acord, que s'aprova per majoria qualificada, Budapest i Varsòvia han bloquejat la resta del paquet econòmic: el marc financer plurianual i la decisió sobre recursos propis. 

 

Hongria es defensa

Hongria, però, es treu la responsabilitat de sobre i afirma la seva posició ha estat "clara des del principi". "La càrrega de la responsabilitat recau sobre aquells que han donat peu a aquesta situació", ha afirmat el portaveu del primer ministre hongarès, Viktor Orbán. 

La ministra hongaresa de Justícia, Judit Varga, n'ha donat les culpes al debat ideològic: 

"La responsabilitat és dels que van permetre que els debats ideològics agafessin com a ostatge el fons de rescat i que van violar l'acord dels caps d'estat i de govern firmat al juliol"

"Només el poble hongarès pot decidir sobre el futur d'Hongria", afegeix la ministra en un post de Facebook

Unes crítiques que el comissari de Pressupostos ha replicat des de Twitter. "Això no va d'ideologia, sinó d'ajudar els nostres ciutadans en la pitjor crisi des de la Segona Guerra Mundial!", s'ha queixat Johannes Hahn. 
 

Calviño espera una solució aviat: "És urgent i important"

Espanya és el segon estat receptor d'ajudes, amb 140.000 milions d'euros. La vicepresidenta tercera del govern espanyol, Nadia Calviño, confia que el bloqueig es resolgui "en els pròxims dies i setmanes" i ha remarcat que és "urgent i important" que s'aprovin els mecanismes aturats. 

Calviño ha destacat que els pressupostos per a l'any que ve tiraran endavant amb la confiança que arribaran aquestes ajudes: 

"El projecte de Pressupostos Generals de l'Estat del nostre país segueix el seu tràmit, en paral·lel. Espero que sigui aprovat al més aviat possible per poder-lo posar en marxa durant els primers dies de l'any 2021. I el que hem previst és el finançament del programa d'inversions mitjançant l'emissió de deute públic que s'haurà d'anar adequant a l'efectiva posada en marxa i, per tant, a l'arribada dels nous fons comunitaris."  

 

 

Calviño ha comparegut després de constituir-se la Mesa per a la Recuperació amb els agents socials justament per abordar els fons europeus.

Els agents socials han demanat al govern espanyol rapidesa i eliminar traves burocràtiques a l'hora de repartir els fons d'ajuda europeus, unes demandes que el govern espanyol diu que polirà a través d'un reial decret.      

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut