Polònia pregunta a Brussel·les si també investigarà Espanya per la reforma judicial

Polònia pregunta a Brussel·les si també investigarà Espanya per la reforma judicial

Polònia i Hongria podrien perdre el vot al Consell d'Europa per les reformes en els seus sistemes judicials i violar l'estat de dret

Actualitzat

El viceministre d'Exteriors polonès, Pawel Jablonski, ha demanat a la Comissió Europea si també obrirà un expedient sancionador a Espanya si tira endavant el canvi en l'elecció dels vocals del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que proposa el govern de Pedro Sánchez.

Polonia, amb diversos expedients oberts a la Comissió Europea per la possible violació de l'estat de dret i la independència judicial després de diverses reformes, aprofita per comparar el seu cas amb el d'Espanya.

La pregunta arriba a Europa en un moment que podria posar en perill les ajudes comunitàries a la crisi de la Covid. El PSOE ha acusat el PP, en un debat de la comissió d'exteriors al Senat, de "donar arguments a Polònia", - i Hongria-, per bloquejar la concessió del Fons de Recuperació, condicionant-los respecte als països a l'estat de dret.

Polònia pregunta a Brussel·les si també investigarà Espanya per la reforma judicial
El president espanyol Pedro Sánchez al Congrés ah defensat la reforma del CGPJ (CCMA)

Comparar el cas de Polònia amb Espanya

Jablonski ha argumentat a Twitter a la comissària europea de Justícia, Vera Jourová, que en tots dos països els membres de l'òrgan de govern dels jutges són elegits pel Parlament i apunta que en el cas polonès es necessita una majoria de tres cinquenes parts, i que si s'aprova la reforma a Espanya només farà falta una majoria simple. I li demana si "intervindrà" en cas que s'aprovi.

 

 

Un missatge en polonès i espanyol "per aclarir", afegeix, que el govern de Polònia considera que "el sistema judicial és un assumpte intern dels estats membres" i que el Tribunal de Justicia Europeu, TUE, "no dona aquesta competència a la comissió", per donar a entendre que en cap dels dos casos es podrien sancionar.

El viceministe de Justícia de Polònia, Sebastian Kaleta, en la mateixa línia que Jablonski, ha preguntat per què la Comissió Europea i Alemanya pressionen Polònia per forçar la seva "obediència" i "no els molesta en absolut" l'actual model espanyol.

Advertiments per la reforma

Una afirmació que no seria del tot certa si fem cas dels advertiments que any rera any l'informe de la comissió GRECO fa sobre la necessitat de despolititzar l'elecció del CGPJ, o de la falta d'independència de la Fiscalia, segons el primer informe sobre l'estat de dret elaborat per la Comissió Europea, d'aquest mateix any, que recull les mancances dels seus estats membres en matèria d'institucions democràtiques.

Brussel·les s'ha limitat a responde que "observarà amb atenció" el desenvolupament de la reforma plantejada pel PSOE i Unides Podem per canviar el sistema d'elecció dels membres del CGPJ. I a Pedro Sánchez, la Comissió recorda que cal avançar en la desvinculació entre el poder judicial i l'executiu,  que "no comprometi la independència del poder judicial" i que el CGPJ no es percevi com un òrgan "vulnerable a la politització." Afegeix que qualsevol reforma s'ha de realitzar consultant totes les parts, inclosa la Comissió de Venècia, que vetlla per la independència de la justícia als països europeus, i que ha censurat mesures adoptades, per exemple, per Polònia.

Desbloquejar la renovació de jutges

El govern de Sánchez ha presentat una proposició no de llei per superar l'actual bloqueig del PP i renovar els càrrecs ja caducats del CGPJ, des del 2018,ha estat qualificada per la dreta com "atropellament constitucional", però han estat precisament els mateixos que ho han arribat a comparar amb els casos polonès i hongarès.

Set vocals del sector conservador del CGPJ han demanat aquest dijous la convocatòria d'un ple extraodinari de l'organisme per parlar de la reforma palntejada. El ple s'haurà de reunir com a molt tard dimarts de la setmana que ve. Totes les associacions judicials, excepte Jutges per la Democràcia, s'oposem a la reforma i l'han qualificada també d'inconstitucional.

Polònia pregunta a Brussel·les si també investigarà Espanya per la reforma judicial
Reunió del Consell General del Poder Judicial. 7 vocals han convocat el ple (ccma)

Les derives de Polònia i Hongria són les que més preocupen la la Comissió Europea, que té diversos expedients oberts per les controvertides reformes als sistema judicial. Se'ls ha obert un procediment que pot suposar la perdua del vot en el Consell si falta als valors de la Unió Europea, a la independència del poder judicial i a l'estat de dret. A més, Hongria té un altre expedient obert per negar-se a acollir refugiats.

 

ARXIVAT A:
CGPJPSOEUnides PodemPPComissió EuropeaConsell d'Europa
Anar al contingut